ЕС плаши: Мерки срещу маймунската шарка, обмисля се затваряне

Държавите трябвало да подготвят ваксинационни стратегии
Обновена: 23 май 2022 14:42 | 23 май 2022 14:40, Александър Попов
340
ЕС плаши: Мерки срещу маймунската шарка, обмисля се затваряне
Снимка: Pixabay/k-e-k-u-l-é

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка, а световните здравни ръководители обмислят ограничения за пътуване, съобщава „Дейли Мейл“.

Днес здравните ръководители на ЕС публикуваха оценка на риска, чрез която ще посъветват държавите-членки да подготвят програма за въвеждане на ваксини, за да се контролира разпространението.

Не съществува ваксина срещу маймунска едра шарка, но ваксината срещу дребна шарка, която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефективна за спиране на инфекция с маймунска едра шарка.

Стратегията, известна като "кръгова ваксинация", включва поставяне на инжекции и наблюдение на всички лица в близост до заразен човек, за да се създаде буфер от имунизирани хора, които да ограничат разпространението на болестта.

Експертите предупреждават, че държавите могат да въведат ограничения за пътуване, за да контролират разпространението на болестта, ако Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията за извънредна.

Но ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, не е разрешена за употреба срещу маймунска едра шарка в Европа.

Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу дребна шарка през 2013 г., а Американската агенция по храните и лекарствата даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 г.

Няма и налични данни за това колко безопасна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи - групите с най-висок риск от епидемията.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че на този етап няма да е "лесно решение" да се препоръча Imvanex да се разпространява сред всички близки контакти. Той заяви, че държавите трябва да извършат анализ на риска и ползите за всеки контакт, преди да решат дали да му поставят инжекция.

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е подобен на дребната шарка и маймунската едра шарка, но не причинява заболяване при хората.

Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, произведени срещу този вирус, осигуряват кръстосана защита.

Още по темата
САЩ вече се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. долара.

Това се случва, след като ръководителите на СЗО са били информирани за 92 потвърдени случая до събота и 28 подозрителни инфекции, повечето от които са били открити в Европа.

Истинският брой на случаите обаче ще бъде многократно по-висок, тъй като водещи учени предупреждават, че предаването на инфекцията в общността означава, че част от разпространението неизбежно остава незабелязано. Непропорционално голям е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже.

Обикновено маймунската едра шарка се среща само в Африка, но този месец вирусът е открит в поне 15 държави, включително САЩ, Франция и Испания. Снощи Аржентина стана последната страна, която обяви, че проверява предполагаем случай. Служител на здравната служба съобщи, че лице със симптоми на маймунска едра шарка живее в Буенос Айрес и е в изолация, докато се правят изследвания.

В Испания, където са регистрирани 30 случая на тропическия вирус, повечето от тях са свързани с една "сауна" в Мадрид. Фестивалът на гордостта на Канарските острови, който се провежда между 5 и 15 май и се посещава от 80 000 души от Великобритания и цяла Европа, също се разследва, след като беше свързан с многобройни случаи на маймунска едра шарка в Мадрид, Италия и Тенерифе.

В Белгия три случая са свързани с мащабния фетиш фестивал в Антверпен, който се проведе от 5 до 8 май. Организаторите заявиха, че има "основания да се предполага, че вирусът е бил внесен от посетители от чужбина на фестивала след неотдавнашни случаи в други държави". От петък в Обединеното кралство има 20 случая на маймунска едра шарка, но д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, заяви, че служителите откриват още случаи "ежедневно". Първият пациент се е завърнал от Нигерия, където подобният на дребна шарка вирус е ендемичен. Нито един от другите случаи не е свързан с пътуване, което предполага, че има предаване на вируса на общността. Съобщава се, че един от случаите е малко дете, което се намира в интензивното отделение на лондонска болница.

Експертите предупредиха, че може да се стигне до връщане на ограниченията за пътуване, въведени по-рано, за да се ограничи разпространението на новите варианти на Covid.

Професор Кати Бергин, експерт по работата на СЗО в юридическия факултет на Корнел, заяви, че ако СЗО обяви маймунската едра шарка за извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение (PHEIC), държавите почти сигурно ще въведат ограничения за пътуване. Класификацията се основава на сериозността на заболяването и на това дали то се е разпространило през международните граници. Бергин отбеляза, че предишните забавяния при обявяването на PHEIC - като например по време на епидемията от ебола през 2019 г. и ковид през 2020 г. - са „коствали човешки животи“, така че този път СЗО може да бъде „убедена да действа бързо“.

Въпреки икономическата цена на ограниченията за пътуване, те са "отговор" за много държави след обявяването на PHEIC, добави професор Бергин.

На близките контакти на болните от маймунска едра шарка с висок риск се препоръчва да се самоизолират в продължение на три седмици и да избягват контакти с деца. Това е два пъти по-дълъг срок от препоръките за карантина на контактите с Ковид в разгара на пандемията, тъй като инкубационният период на вируса е много по-дълъг./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още по темата: Маймунска шарка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А марсианска шарка кога?В една държава 3 случая и айде пак пандемия, ваксини, тормоз - нам колко си в едно.Ай измислете нещо по-интересно за грабеж на обикновените хора.
254
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинисткия вирус е много по-опасен от маймунския.
253
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам да се съберем пред централата на СЗО и да ги ваксинираме всички там барабар с оня Гейбриус ли беше къв беше там с ваксината ***. Д-р Гейтс през 2 години вируси ли ще ни пуска? И неговата сметка ще трябва да се види щото той е виновника за тия пандемии. Скоро пак приказваше за шарка по летищата и ето ви маймунска шарка.
252
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"модерният " свят се оказа по-долен от " примитивния"
251
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера гледах едни руски канали в тубата където разследват разни измами с коли и други подобни, ахах тия са още с Ковид маски, ако някой не слуша и Путин чуе донос, че е без маска направо в Гулаг.
250
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам разтройство. Ваксина да си бия ли?
249
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах га.дове мрЪсснииииии......не наядохте се. Трябваше да стана лекар. Щях да съм милионер.
248
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Ванга беше казала: Много и незнайни болести ще дойдат. Хората ще падат по улиците, както си вървят, без да са болни и без видима причина. На света ще дойде най-старото учение и то властва.
247
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ли още ще изскочи от тези лаборатории в Украйна?
246
0
 
16
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Ще ги ваксинираме в народното събрание с коктейли Moлотов
245
0
 
11
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Ще ги ваксинираме в народното събрание с коктейли ***.
244
0
 
32
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Този път ще има бой! Както щат, така да го разибрат
243
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефовете на Фармацевтиката не пукнаха ли вече от преяждане???
242
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно че маймунската шарка лови гейове и бисексуални само? Що ли? Явно трябва да ги ограничат малко.
241
1
 
52
 
! Отговори
Не се ли преди 1 година
Усъмнихте че те пак имаха ваксините преди вируса? Не не тези за едрата шарка Много пък са предвидливи. Ясновидци
240
14
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Възраждане ще излекува маймунските Ви шарки. Хора като отидете до урните, мислете.
239
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Създайте ваксина срещу полудяване. Това ще е следващата пандемия.
238
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След маймунската шарка според Симпсън следва котешкият апокалипсис.Spars Pandemie 2025-2028........
237
0
 
66
 
! Отговори
Набор 93 преди 1 година
То от тия затваряния сме на това дередже от три години... По цял ден вкъщи, или ако щъкаш много трябва да си ваксиниран... Аре пак да затворят хептен ще уморят хората... Да не могат въздух да си поемат... Ще видите какви болести сте развили от тия локдауни по-страшни и от гриповете дето ще ви уморят бавно по бавно психически и физически!...
236
0
 
32
 
! Отговори
Така преди 1 година
Пълни лъжи и глупости пишете!Първо се образовайте малко,после пишете!