Ковачевски: Светът няма дилеми за македонския език

Буяр Османи коментира преговорите
26 май 2022 19:05, Росен Стойчев
80
Ковачевски: Светът няма дилеми за македонския език
Снимка: БГНЕС

Днес македонците и македонският език са част от съкровищницата на световните народи и никой не отрича това. Това обяви македонският премиер Димитър Ковачевски, съобщи Нова Македония.

Според него вече няма дилеми за мястото на македонците сред световните народи и езици. Спорове по темата са излишни.

Македонският премиер посочи приноса на своята страна в историческата приемственост.

Още по темата
За това и смята, че мястото на страната в международната култура е доказано.

Македонският външен министър Буяр Османи коментира и преговорите с България. Дипломатът обясни, че се търси взаимно изгодно споразумение.

Към момента няма нещо ново. Важното е диалогът да продължи.

Северна Македония ще продължи да търси вариант за старт на преговорите с ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
3
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Само заради тази коминетрновска издънка насилствено създадена и поддържана би трябвало всички БЪЛГАРИ да ненавиждат БиСиПи-то и СССР /РУСИЯ и "руската убийствена политика за българите" - Г. С. РАКОВСКИ
48
1
 
4
 
! Отговори
Morski преди 1 година
На това му се казва"Ти му кажи да пръдне, а той вземе , че да се усере!"! Или другото - "ПАЗИ боже сляпо да прогледа!" НИКОГА НЕ Е ИМАЛО "МАКЕДОНСКИ ЕЗИК", А ТАКЪВ ДИАЛЕКТ!
47
3
 
8
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 1 година
Като продължение!Не отдавна, в архивите на НАШАТА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ", бе открит документ от 1944 г., подписан от Вашиот Председател по това време Лазар Колишевски! Знаеш кой е!Та този документ, който е заповед за въвеждането и задължително изполване на "Македонскиот язик", е написан на Българска пишеща машина! Ясно ли Ви това??..
46
0
 
7
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 1 година
Поредният полити в РС МАКЕДОНИЯ, който чете евангелието, както дявола! Ковачевски! Известно е, че ако споменете по друг начин "Македонскиот язик", "утре" няма да Сте премиер! Но...! Поне си прочетете правилно документа за приемането и признаването Ви в ООН! РЕЗОЛЮЦИЯ ном. 781 !!!Там е написано "Македонска литературна норма! Да го повторя ли???"МАКЕДОНСКА ЛИТЕРАТУРНА НОРМА "!!! Никъде не се споменава думичката "язик" или на български - "език"!
45
0
 
4
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Ковачевски, а в света има ли учебник по македонски пред 44 година и някъде в чуждата научна световна литература споменат ли е термина македонски език? Езика си го имате но той е диалект на българския и като самистоятелен ви го измислят коминтерновците след 44 година... (Марковски, това онова.. Поинтересувай се)
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 60 Албанците в Македония що са албанци с албански език а не са македонци с македонски език.
43
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Abe пускайте ги стига сте се правили на путинисти, украинците били руснаци а македонците българи. Не са ...
42
3
 
8
 
! Отговори
None преди 1 година
И извънземните говорят македонски
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонски е исчезнал преди 2500 г. ако го е имало. Сега е спорно за северен македонски и то ако го има и него.
40
2
 
7
 
! Отговори
Тито Темпоски преди 1 година
5-ко, Вие сте живото доказателство за югосръбската асимилаторска политика към македонските българи! Вместо да повтаряте тези измислици, издирете истината, и тя ще ви направи свободни българи. Такива, за които да се борили всички големи дейци на българското освободително движение в Македония! Титова Югославия -- затворът на народите -- се провали вдън земя и няма връщане назад! Македонистките несретници са обречени и се пържат в собствен сос...
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На човек нищо не може да му отнемеш.Ако някой се чувства като Македонец и се казва Македонец,както и да го наричаш,той ще бъде Македонец.Смениха им името на Северна Македония,но за всеки койото живее в Македония си остава Македония.Може езика да им наричате Български и официлано да стане така,за тях ще си е Македонски.Да подпишат,че историята им и всичко е Българско,за тях ще си е Македонско.Много е глупаво е това,което правим с Македония.На сила хубост не става.
38
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонски език има.Македонски народ има.Колкото и да не искате да го приемете ,това е факт за всички дръжави в света.Даже САЩ и Русия нямат противоречия за това.Поведението ни към Македония е като на Путин към Украина.Путин казваше,че няма Украинци и всичко им е измислено в Украина.Е колко Руснаци умряха за да го докажат?Фалшивите Украинци убиха близо 30 хиляди Руски професионални войници освободители.
37
4
 
19
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Ясно. Както няма спор за езика на дотраките, клингонския и други - те също са световно богатство!
36
2
 
18
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
Търсят си дупка за мишки, та да влезнат в хамбара. Шматки!
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пр къде идва древния северномакедонски език?!? Смесица от гръцки и персийски? Или не! Още по-добре! Рой северномакедонски я винаги си се е говорил от създаването на света насам, но е чакаш да се създаде Северна Македония през 1991-ВА, за да си го говорят там. Хахаха. И въобще не е произлязъл от българския. Нееее. Хахаха. Тия са много забавни!
34
5
 
22
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Езикът - Български ... етносът - Гръцки ... територията - Сръбска ... Що е то ? Северна Македония .
33
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нереформираните титови югославяни още живеят със сръбските и югославските лъжи. Не можем да пуснем в Европейския съюз югославски врагове на България и слуги на Сърбия и Русия. Титовите югославяни ще ни заливат с тонове поммия вътре в Европейския съюз. Няма да вкараме един вражески титов югославянски народ и да страдаме от лъжите им вътре в европейския съюз.
32
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма американски език и австрийски език, няма бразилски език, няма аржентински език, няма канадски език, няма австралийски език. Пише се Английски(САЩ), английски( Великобритания), германски (Австрия), испански(Аржентина), португалски (Бразилия).
31
2
 
37
 
! Отговори
Прожектор преди 1 година
Държавното ръководство на РСМ продължава да провежда образователна, медийна, вътрешна и междусъседска политика, базирани на югокомунистическа идеология, която насажда омраза и дискриминация към хората с българско етническо самосъзнание. Отричането от РСМ на българското културно-историческо наследство на географски регион "Македония" е на практика претекст за провеждане на тази дискриминационна и недобросъседска политика.Така че няма как РСМ да получи одобрение за ЕС от България, докато не се раздели с тази антихуманна държавна идеология !
30
4
 
34
 
! Отговори
Мао Дзедън преди 1 година
Тия макета няма ли да млъкнат най-накрая? Да се преименуват на Западна България и може и да ги пуснем в ЕС!