Пендаровски: България имитира гръцкото поведение спрямо нас

Той оцени шансовете РСМ да започне преговори с ЕС на по-малко от 50%
26 май 2022 07:23, Нели Христова
131
Пендаровски: България имитира гръцкото поведение спрямо нас
Снимка: БГНЕС

Според тяхното (българското) обяснение - те мислят, че по някакъв начин трябва имитират гръцкото поведение спрямо нас през последните десетилетия. Те казват: Искате да сте част от Европейския съюз? Добре – ние сме вътре, вие сте вън. И ние сега имаме предварителни условия към вас. Защо? За да защитят своя национален интерес. Ние защитаваме своя национален интерес и това е сблъсъкът на национални интереси от двете страни, заяви в интервю за Euronews македонският президент Стево Пендаровски.

Ние смятаме, че имаме право, че имаме всички аргументи. Защото ние искаме да говорим за истинските аргументи и критерии, които сме изпълнили, за да влезем в Европейския съюз. Не да говорим за XIX век, за XX век, кои са първите, които са дошли на Балканския полуостров. За съжаление те са твърде заседнали в историческите въпроси, каза Пендаровски, цитиран от сайта "Оф нюз".

Исканията на България са доста по-спорни, отколкото бяха на Гърция. Защо? Защото гърците никога не поставиха под въпрос нашия етнически произход. Никога не казаха: вие не сте македонци. В ситуацията с Гърция предоставихме възможността, ако искате да се идентифицирате като етнически македонец, то може да го направите. Ако днес някои хора в Гърция заявят, че са македонци, те имат право на този избор. България оспорва идентичността на македонците и това е големият проблем, твърди президентът.

Мисля, че България по-скоро изразява позицията на българското общество. Това е дългоотстоявана позиция на техните политици и историци, произхожда още от комунистическите времена. След Втората световна война, особено през 50-те и 60-те години на миналия век, започнаха да говорят за Македония като за изфабрикувана нация, създадена по чудо с указ от Тито и т.н. Така че аз наистина мисля, че българските политици, а и обикновените граждани, възприемат македонците като етнически българи, или поне вярват, че сме били такива до края на Втората световна война. Както и че македонският език, който е познат и признат из целия свят, е бил просто диалект на българския, заяви Стево Пендаровски.

До този момент, в който ние с вас говорим, не виждам значителна промяна в тяхното поведение. Без значение какво се случва на Европейския континент – с руската инвазия в Украйна, всички тези геополитически мотиви на някого да бъде тук или там, и това, че някои хора отново поставят под въпрос концепцията на Обединена Европа - в Кремъл, в Москва. Въпреки всичко това, българската позиция е все още тежка. Все още не се е променила значително и ние очакваме решението в Брюксел до края на юни, каза Пендаровски.

Но ако питате мен, ако питате за моето вътрешно усещане – в Северна Македония ме познават като политик, който изразява собственото си мнение. Нямам една лична и друга официална позиция. Ще оценя шансовете ни да започнем преговори най-сетне след 17 години, в които сме били кандидат, на по-малко от 50%, заяви македонският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Прожектор преди 1 година
Ех, Пендаровски, Пендаровски, кого се опитваш да заблуждиш ?Нито е вярно, че България оспорва сегашната ви идентичност и официален език, нито е вярно, че Гърция е признала без изрично обяснение (под черта) каква е сегашната ви македонска идентичност !
76
0
 
2
 
! Отговори
Mitko USA преди 1 година
Нямате историческото право да казвате . че Гоце Делчев е бил македонец!Той е роден (в Кукуш ли беше)в семейство на българи и сам се е определял за българин!Това че езикът и народността ви е междънародно призната - да, това е факт от 1945 година - под натиска на СССР - Коминтерна и УДБА на Тито, но..това не значи, че е истина ! Покажи един исторически документ доказващ това което твърдиш ти и твоите историчари! Не можеш , нали ? Ами тогава се скрий в дупката си и не обаждай!Много си вироглав
75
0
 
1
 
! Отговори
Mitko USA преди 1 година
Хей Пендаровски,За пореден път ти манипулираш и изкривяваш истината в твоя полза.Ами не сте прави господа Северно-Мадеконци!Нямате историческата истина да се наричате древни македонци, това ви го каза и затвърди Гърция със преспанския договор!Нямате историческо право да казвате, че славяните на византийска служба - Кирил и Методий са били македонци, това е смехотворно! Те са били приети от Българския цар !Нямате историческо право да казвате , че Самуил е бил македонски цар! Смехотворно
74
0
 
2
 
! Отговори
Инфо преди 1 година
Забравете за ЕС
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре си изтегли молбата за членство и ни остави на мира. Македонизмът няма да влезе в ЕС.
72
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Където и да се открият фрески и мозайки на Филип и Александър,под тях винаги надписите са били на гръцки език.Нама нито един открит надпис на български или както му викат в Скопие ,,макдоналдски''.И понеже древните македонци са пишели на гръцки,а съответно и говорили гръцки,къде им е бил тогава ,,македонския'' език на ,,македонците''?
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин-Вучич-Пендаровски. Сръбските слуги искат да влязат като троянски кон на Путин в Европейския съюз. Нереформирани титови югославяни да блокират санкциите срещу Сърбия и Русия и да ни заливат всеки ден с югославска и сръбска помммия вътре в Европейския съюз. Европейския съюз да дойде да ни пита нас какви са макетата и на кого служат.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почват да разбират макетата по кой път трябва да минат. На гръчкия договор ще сменим само имената на Гърция с България и другите имена, и ще подпишат същия договор - едно към едно.
69
0
 
10
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Вие никого не имитирате, уникакни сте, уникално ***, нашето поведение е същото, тъй като дразнението е същото, крадете история и идентичност, какво различно очакваш, пендероСКИ
68
1
 
12
 
! Отговори
Митев преди 1 година
Защо не вземете да се откажете от ЕС, като ви гледам май сте си самодостатъчни,ако ли пък не със сърбите си спретнете една федерация,имате опита на близкото минало.....
67
1
 
17
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Г н Пендаровски престанете да говорите и НЕВЕРНИ неща за България и се засрамете българите не ви пречат да бъдете и се чувствате каквито си искате македонци египтяни и т н но не ни крадете историята не ни наричаните татари фашисти не изопачаване историческите факти както на вас ви е удобно просто ни писна от ваште ЛЪЖИ и НЕИСТИНИ престанете да лъжете другите държави има документи и вие ще трябва да се съобразите с тях стига сте изкривявали ВСИЧКО стига сте говорели против България с този начин
66
2
 
6
 
! Отговори
Магелан преди 1 година
Явно всички македонски рендета цементирани мозъци не могат да вдянат какво се иска от тях?Византииците им виновни че 20гд им биха историческите шамари от къде произхождат и на кой бог да се молят.Ама за цялата вина и на накрая сопата ще я отнесът сърбите националисти и наследниците на Тито и Московските насмукани със самагон Болшевики Путивисти?
65
2
 
15
 
! Отговори
аре у лево преди 1 година
Ей, нахалник, налягай си парцалите. Не бил видял промяна в нашето поведение. Ало, нахалник, не ние трябва да си променим поведението, а вие трябва да си го промените. Вие сте нахалниците, които не изпълняват договора, не ние. И вие сте на зор, не ние. Затова ще полагате усилия, ще се държите прилично, и ще изпълнявате нашите условия. Ние сме потърпевши от вашите кражби, лъжи, и хули, затова ние поставяме условията. Ясно ли е, нахалник? И хич не се надявайте на Киро - няма да му мине номерът.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пендароски - даже и името ти такова; пендари и алтъни, само това ви е в главата. майките си продадохте да ги опъват на задна прашка за жълтици. не се ли се замислял османците защо така са нарекли твоите деди? 'хвърли му 2 пендара на пс*ето и то ще те слуша'...
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ясни са тия. живели добре през югославско заради динарите, писали се югославци. правили им българите училища, заводи през ВСВ - всичките станали българи. чуха че на гърците им дават пари - взеха да крадат гръцка история и да се правят на антички. разбрали че сега ЕС дава пари - натискат се да влизат там и не спират да пишат как заради българите не успели да вземат 2 милиарда от Европа. *** на балканите - който дава пари, такива стават!
62
6
 
4
 
! Отговори
Гоцета преди 1 година
Да живее македонско-грчката дружба! блгарчетата у лево хахах
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както за напрежението вътре в България основна вина имат създателите на Бойко,същите са причина и за напрежението с Македония.
60
2
 
3
 
! Отговори
Ккк преди 1 година
Пендарески се бори за приза "Златна шумадийска ***". Пендарич повече му приляга.
59
3
 
6
 
! Отговори
Чипът преди 1 година
В исторически план Македония е древна държава. Отпреди Вавилон. От гледна точка на тази история какво са 200-300 години чакане пред вратата на ЕС? Нищо. Ще почакате
58
4
 
9
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Македонците са ГРЪЦКИ етнос и това е ФАКТ. Има български македонци има и Сръбски македонци които наскоро се сдобиха с държава... Нито гръцките, нито българските македонци признават грандоманските напъни на Сръбските/ Северни македонци.Една малка част от македонския етнос ,доскоро били част от Югославия претендира за права над историята на гръцките македонци и българските македонци... ЗА ТОЛКОВА ВЕКА НИЩО ИНТЕРЕСНО ЛИ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО НА ТЕРИТОРИЯТА НА С.МАКЕДОНИЯ ТА ДА ГО ВКЛЮЧАТ В ИСТОРИЯТА СИ?