Какво иска РСМ да има в преговорната рамка за ЕС?

Премиерът Ковачевски изброи ключовите елементи
23 юни 2022 08:23, Елка Василева
47
Какво иска РСМ да има в преговорната рамка за ЕС?
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски написа във фейсбук, че какъвто и да е окончателният съгласуван текст на френското предложение, ключовите елементи за него са: „Ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност; Историческите въпроси да не бъдат критерии в преговорната рамка; Преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата за изменение на конституцията в преамбюла да бъдат включените българите, хърватите и черногорците; Твърди гаранции както от България, така и от Европейския съюз, че България няма да поставя нови искания извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е съгласуван, а всяко решение ще трябва да е консултирано с институциите на Република Северна Македония.”

Още по темата
Ковачевски отново посочва, че официално предложение на френското председателство, което да е прието от всички 27 държави-членки, не е пристигнало.

До този момент от правителството в Северна Македония официално няма изразена позиция по предложението на френското председателство, но три от по-малките партии в управляващата коалиция изразиха резервите си отношение към него, а министърът по местното самоуправление и лидер на Либерално-демократическата партия Горан Милевски заяви, че ако предложението на френското председателство за преговорната рамка на страната бъде прието, той ще подаде оставка. " Ще направя всичко, което мога, за да попреча на българизацията на нашата история", написа в своя фейсбук профил Милевски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българизация на нашата история? Ама тия наистина ли са прости и ограничени? Или май само така с измами могат да защитят измисления си ИНДЕТИТЕТ?
36
0
 
8
 
! Отговори
Куберъ преди 1 година
Тези така и не разбраха или поне се правят на неразбрали, че България не иска да си налага нейния прочит на историята, а иска общата ни история да се основава на автентични и достоверни извори и документи. Сега, ние какво сме виновни, че изворите и документите потвърждават нашия прочит, а не техния. Неприемането на истината от страна на РСМ, не може да се приписва като вина на България.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....Ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност''....Тези ако не бяха толкова жалки,щяха да са само смешни.На тази територия наречена Македония има всякакви други народности но не и македонци защото са изчезнали още по времето на Александър Велики преди векове.А те са говорили на елински.
34
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Те тия какво ли не искат !
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСВ НЯМА право Нищо да иска от ЕС и от България.Тя е кандидат,слуша и само ИЗПЪЛНЯВА -нищо друго.Както всички кандидат членки преди нея.Ако не я устройва,не кандидатстава и ТОЧКА.
32
1
 
6
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
РСМ дали е кандидат или вече е член ?
31
0
 
2
 
! Отговори
ДО 24 преди 1 година
Струва ми се, чебъркаш Ружа Делчева със сестрата на Гоце Делчев - РуШа Делчева.
30
0
 
3
 
! Отговори
До аз преди 1 година
Референдуми се правят от напълно информирани хора.У нас голям процент се информира от телевизора.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези още не одобрени кандидати от туй че мислели само да си подадат молба и съобщили тук-таме на ухо се разпространил слуха,че тез великите в слуховете тарикати вече а-ха се съгласили да се запишат за изпити,но първо да поставят условия как ще го изкласят школото щом като има кой да им се върже на намеренията им да им даде формуляр за записване в заведението за което кандидатствали,че още го чакали и подбирали заведенията,кое от кое по минимални изисквания ще им предостави за кандидатстване.
28
3
 
5
 
! Отговори
Какво иска преди 1 година
Югозападна България (РМС)?!?
27
4
 
11
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 година
Македонската история Е БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ.
26
5
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Кирчо, Бойко и Радев са национални предатели ако приемат преговорната рамка на французите! Никаква аванта за сърбоманите!!!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До22. Най много новини за ветото на в Белград и Москва. За тях РСМ е големият евтин плод - зеленчук. Минели към ЕС Схемите се разместват
24
4
 
28
 
! Отговори
Ей преди 1 година
Страх ви е от българизация, но смело се сърбаризирахте. Македонският изик е диаликтна форма на българския. А Гоце е 100% българин. Не може да го смятате за македонец, а народната артиска Ружа Делчева е от ноговия род и е бългапка. Не може хора от един род и корен от едната страна на траницата да са българи, а от другата македонци. Това разделение на родовете гопдължим на Германия, Франция, Англия. Те зи страни винаги са имали интерес да има размирици на Балканите
23
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интереса на България и РСМ е да влезат в ЕС. Така проблемите ще се решат. Сенясе властва Скопие. Отпада сръбското и руско влияние.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега няма и едно изречение по немските новини за вота на недоверия в България и изхода му, но съобщения от рода едно кучв се спънало на една гара и о ужас! Швейцарците съобщиха нещо! А французите със сигурност не знаят какво е България италиански парфюм или нов вид чорап! Това са приятелите на България, нулев интерес към балканците. А ако Петков не отиде в Брюксел никой няма да му се сърди, защото няма и да забележат, че го няма! Приятели сър!
21
7
 
12
 
! Отговори
аз преди 1 година
Пак казвам - направете референдум в България за вдигане на ветото
20
4
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
И да църкаш, не можеш да махнеш ветото и условията, мило анонимно мишленце.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека вижда, че нашите политически *** ще продадат и езика и историята ни и си прокарва интересите. А днеска нашите национални предатели отидоха в Брюксел да докладват колко са послушни.
18
6
 
16
 
! Отговори
От македонските бълг преди 1 година
От македонските българи: молим ви, братя и сестри, не ни предавайте така, както предадохте в последните месеци бесарабските българи, страдали и страдащи от Киевската хунта. Не предавайте нашите общи деди