Трети ден бушува горски пожар в Мармарис

Миналогодишните горски пожари в Турция са били най-сериозните досега
24 юни 2022 20:05, Йоана Цонева
5
Трети ден бушува горски пожар в Мармарис
Снимка: БГНЕС

Трети ден подред пожарникари се борят с горски пожар в Югозападна Турция, където общински служители предупредиха, че националните власти не са подготвени, дори след като миналогодишните опустошителни пожари разкриха липсата на самолети и персонал.

Сцените на горяща гора край крайбрежния курорт Мармарис на Егейско море от вторник насам предизвикаха опасения за повторение на миналогодишните пожари, които опустошиха около 140 000 хектара в региона.

Правителството на президента Реджеп Ердоган беше критикувано от местните жители и опозиционните партии, че не е било подготвено за борбата с миналогодишните пожари. В отговор то заяви, че горските пожари са били най-тежките в историята на Турция.

Служители от Мармарис и близкия курорт Бодрум, които преживяха най-тежките пожари миналата година, заявиха, че правителството не е достатъчно подготвено и тази година.

Членът на общинския съвет на Мармарис Али Кирли заяви, че миналогодишните пожари е трябвало да се разглеждат като "предупредителни сигнални ракети", за да се подготвим по-добре за това лято.

"Сезонът на пожарите наближава, но няма самолети във въздуха, няма работници на земята", казва той преди избухването на пожара във вторник.

Още по темата

"Трябва да се закупят самолети и хеликоптери за гасене на пожари и да се създаде флотилия от самолети".

Кметът на Мармарис Мехмет Октай заяви, че на региона е бил отпуснат един хеликоптер от май и поиска увеличение. От началото на пожара той е поискал хеликоптери с нощно виждане, за да се справят с пламъците през нощта, искане, което е подкрепено от кмета на Бодрум Ахмет Арас.

Правителството отхвърли обвиненията, че тази година е било неподготвено, а министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу обвини опозицията, че разпространява лъжи. Кирли, Октай и Арас са от опозиционната CHP, предаде "Ройтерс".

Бюджетът на горския орган е увеличен с 220% спрямо миналата година до 2,4 млрд. лири (138,15 млн. долара), а според официални представители хеликоптерите за нощно виждане трябва да бъдат доставени през юли.

Миналата година правителството трябваше да използва самолети, наети от чужбина, тъй като самолетите, на които обикновено разчита на местно ниво, са били извън строя поради липса на поддръжка.

Министърът на горското стопанство Вахит Кириши заяви, че досега Турция е отказала предложения за помощ от няколко държави, но Катар е изпратил три хеликоптера, а Азербайджан - самолет амфибия.

Тазгодишният пожар е нанесъл щети на повече от 3400 хектара горски площи. Двадесет и девет души са били засегнати от пожара, а 274 души са били евакуирани.

Арестуван е един човек, който според властите е признал, че е предизвикал пожара от неудовлетвореност поради семейни проблеми.

В четвъртък Кириши заяви за пожара, че "проблемът до голяма степен е решен", но че в следобедните часове в района се очакват силни ветрове. Той заяви, че за потушаването на пламъците работят 61 хеликоптера, 13 самолета и около 3800 души персонал.

Миналото лято горските пожари в Турция са били най-силните в историята, съобщи наблюдател на атмосферата в Европейския съюз.

Според учените предизвиканото от човека изменение на климата прави горещите вълни по-вероятни и по-тежки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Гърците следва да потърсят големия учен по пожарите д-р. Борисов за да ги угаси.
2
3
 
3
 
! Отговори
ужас! преди 1 година
Лошо ми става като си представя колко горски обитатели са унищожени :( До 1: Точно ти не си от нормалните хора. Ако беше щеше да знаеш, че всички сме комшии на това малко кълбо.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ни интересува това нас нормалните хора