Европа не желае РСМ и Албания в своите редици?

Македонците не мразят българите, негативизмът е от политиците
27 юни 2022 10:12, Анисия Иванова
51

Със 170 гласа "за" парламентът вдигна ветото за старт на преговори за еврочленството на Република Северна Македония.

"Направихме възможно най-добрата крачка в тази ситуация. Българската държава в последното десетилетие беше много отслабена, българската позиция така и не беше разбрана докрай в ЕС. Ние се озовахме в нова геополитическа ситуация, която притискаше България. Приемането на френското предложение и неговото надграждането беше най-доброто нас", коментира журналистът Георги Пашкулев в студиото на "България сутрин".

Според него обаче българският премиер е направил грешни ходове още в самото началото - като посещението си в РСМ в началото на мандата.

"Създаде усещането, че ние ще вдигнем ветото. Всичко изнесено за двойната политика беше истина. В РСМ и опозиция, и правителство са еднакво непримирими по отношение на България, следват македонизма, който е в основата на тяхната държава, който може да съществува само на антибългарска основа", подчерта журналистът.

Вицепрезидентът на Българо-македонския бизнес клуб Владимир Владимиров определи решението за падане на ветото като "историческо постижение". А френското предложение отразява и притесненията на България.

"През годините станахме неразбрани, но когато се говори с разум - има резултати. Френското предложение е най-доброто, което можеше да се случи. За 6 месеца Кирил Петков трябваше да се справя с много кризи, правителството се е справило с тази криза. Спорът и двустранните отношения достигнаха до точката на замръзване. Свалянето на ветото е голяма крачка напред за деескалиране на натрупаното напрежение", заяви Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

А решението на НС ще даде тласък и на икономическите отношения между двете страни.

"България беше наблюдател на това, което се случва. Това позволи на Сърбия да се намести в допълнителни ниши в икономиката на РСМ. Да създаде притеснителната инициатива "Отворени Балкани". Петков направи това, което е логично. 30 г. след падането на берлинската стена ветото издигна отново такава между нашите две страни. Меката сила в световната дипломация е тази, която върши работа на държавите. Колкото повече интензивни контакти имаме, толкова повече България би спечелила", допълни Владимиров.

От думите му стана ясно, че РСМ с 2 млн. население е по-голям икономически партньор на страната ни, отколкото е била Руската федерация преди санкциите и развалените отношения.

Журналистът обаче не се съгласи с тази теза. Той посочи, че РСМ е един пренебрежим партньор на България. Тя заема 1,2% от българския стокообмен, под 1 млрд. евро или долара.

Още по темата

"Има много свидетелства за това, че българският бизнес не е много желан там и стъпва много трудно. Но по причини, независещи от нас, ние сме принудени да приемем македонската игра и да се отбраняваме в сферата на сигурността. Да стопираме проекта, който Сърбия инициира. Не трябва да се забравя, че европейците не желаят Северна Македония и Албания в своите редици. Те са уморени от разширяването, живеем в тежка криза, не е ясно дали тези европейци няма да поискат да спрат процеса, а в същото време виждаме, че РСМ и Албания не отговарят на критериите за членство", допълни Пашкулев.

В същото време е убеден, че подсилването на Западните Балкани минава през еврочленството.

"Страни от Западните Балкани опитват геовъзстановяване на югославското влияние, което има връзка с Москва. За нас е изключително важно на това да бъде попречено. Създава се възможност за ликвидацията на този проект", каза още журналистът.

България трябва да бъде партньор и дипломат и на другите партньори от Западните Балкани, подчерта също вицепрезидентът на Българо-македонския бизнес клуб.

"Историческата комисия, която стана проблем между двете държави, не би трябвало да е в центъра на разговорите. Историята е важна, но бъдещето е не по-малко важно. ЕС е създаден като икономически съюз. Когато България и РСМ имат максимално интензивни икономически отношения, историческите спорове ще бъдат по-малко", убеден е Владимир Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Фифи преди 1 година
Защо не се създаде балкански европейски съюз ние сме от истока ще е по успешен от ЕS
33
0
 
4
 
! Отговори
тва въпрос ли е преди 1 година
или становище?
32
0
 
11
 
! Отговори
Торо преди 1 година
След всички *** на ЕС му липсват само албанците...
31
2
 
19
 
! Отговори
Българка преди 1 година
СМ да си ядат ушите. България историята си няма да продаде!!
30
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24.06.2022 - НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА ПОЗОРА И НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО!!! КОЙ ПРЕГЪРНА ТУК ПОЗОРА - ГЕРБ-СДС,ДБ,ПП,ДПС - ВКУПОМ СЪГРЕШИХА И ВКУПОМ СТАНАХА ИЗЛИШНИ!!!...
29
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24.06.2022 - НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА ПОЗОРА И НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!
28
2
 
28
 
! Отговори
vlady преди 1 година
ЕС няма нужда от див арнаутски башибозук.
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече наистина ми писна от тоя пущинак СМ. Нито те ни искат, нито ние тях. Не ни трябват промити мозъци и омраза.
26
2
 
14
 
! Отговори
Вчера се навършиха преди 1 година
1341 години от създаването на България. Защо, тъпaнapи от Днec.бг, изтрихте коментара ми?
25
1
 
22
 
! Отговори
До Да преди 1 година
Човек, България надмина и Византия! Последната просъществува само 1123 години! Вчера бе Неделя на всички Български светии, а това съвпадна и с този юбилей! България ще я има, няма да има бъдеще балканската тоалетна РС Македония, турците даже не я признават!
24
2
 
12
 
! Отговори
До Да преди 1 година
Човек, България надмина и Византия! Последната просъществува само 1123 години! Вчера бе Неделя на всички Български светии, а това съвпадна и с този юбилей! България 🇧🇬 ще я има, няма да има бъдеще балканската тоалетна РС Македония, турците даже не я признават!
23
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 1 година
До Стига с тези скапани Ама и те ще навършат 1341, ама дни! Ама все пак е юбилей. :)
22
3
 
41
 
! Отговори
хм преди 1 година
Не ни мразят ли? Изкарах там посрещане на Нова година. Платиха на оркестъра поне пет пъти да повтори песен против българите с припев "българи проклети". На другия ден в кръчмата пихме кафе и се разговорихме с местни. Такава омраза ,че отрова им капе от устата. Почерпихме ги ,та се почувстваха неудобно и си тръгнахме. Няма да стъпя повече там и не желая да познавам хора от там!
21
8
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 1 година
РФ НЕ желае РСМ и Р.Албания да са в ЕС.С всички подривни действия се мъчат да недопуснат тази си грешка,като с Р.България.Лакомно око с шепа пръст се затваря и те го знаят-защото ЗАГИВАТ!
20
3
 
20
 
! Отговори
Хюго Бос до 15 преди 1 година
Плаща им се да говорят лъжи и си мислят, че всички сме на умственото им ниво- минус едно.
19
1
 
16
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Тези оптимисти сигурно не четат коментари на северостанци в социалните медии.
18
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанския премиер Рама като каза, че са Западна България, те макетата мълчат, обаче некой от нас ако каже това, ще стана голем рев :)))
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко много лъжи и безсмислици в толкова малко текст!
16
2
 
27
 
! Отговори
Паисий преди 1 година
И настана рев на вечно дискриминирани, стари и по-нови мюсюлмани! Македонци същи???
15
6
 
39
 
! Отговори
аз преди 1 година
Експерти - РСМ с 2 милиона е по-голям икономически партньор на Българив от Русия ?!?!?!?!? - тия що не си пият хапчетата? Само туризма от Русия е давал на България 5 пъти повече от колкото Македония