Протестът в Скопие ескалира, над 40 полицаи са ранени

СДСМ: Няма да се позволи държавата да бъде застрашена и да бъде повторен 27 април 2017 г.
Обновена: 6 юли 2022 06:24 | 6 юли 2022 06:20, Елка Василева
232
Протестът в Скопие ескалира, над 40 полицаи са ранени
Снимка: БГНЕС

За 47 ранени полицаи, от които 11 с по-сериозни наранявания, а двама с тежки наранявания по време на ескалиралия снощи протест пред сградата на парламента на Република Северна Македония съобщават от тамошното МВР.

Протестът започна пред сградата на правителството страната, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време.

Още по темата

Протестът започна с проливен дъжд, но пред сградата на правителството, където в последните три вечери се организират протести срещу предложението на ЕС за преговорна рамка на Република Северна Македония, се събраха протестиращи.

При засилено полицейско присъствие и с викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме пиратки голяма група от протестиращите, както бяха обявили, преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон.

Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на министерството, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се отправи към сградата на парламента.

„Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!“, призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „да не лъже народа“.

Към парламента полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

След известно време вербални атаки, към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка агресивната група протестиращи на улицата пред парламента, а след това и през улицата и да я раздели на две. Видя се ранен полицай, когото колегите му изнесоха на ръце извън кордона, по посока на пристигналата линейка. Можеха да се видят и няколко арестувани.

Парламентът беше ограден изцяло от полиция, а протестиращите, значително намалели бяха изтласкани към парка и порта „Македония“ срещу сградата на парламента.

Цялата улица беше освободена, протестиращите се разотидоха, а пред сградата на парламента се виждат изкъртените знаци, метални ограждения, камъни, бутилки и остатъци от пиратки и димни бомбички.

По-рано днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че от МВР има информация, че на протестите се готви нещо „което не подхожда на държава членка на НАТО и кандидат-член на ЕС“.

Междувременно от ТВ 21, която се намира в непосредствена близост до парламента, където протестът ескалира, съобщиха, че отлагат планираното интервю с президента Стево Пендаровски от съображения за сигурност.

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли "Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства, както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат от МВР.

„Тази вечер гражданите станаха свидетели на нови инциденти и насилие на протестите, организирани от ВМРО-ДПМНЕ и проруската инсталация (Левица) пред парламента. Отново станахме свидетели как бандити с качулки нападаха, хвърляха запалими течности, замеряха с камъни македонската полиция и се опитаха да влязат насила в парламента. Видяхме подобни сцени на черния 27 април и знаем какво означава това“, написаха от управляващата партия в Северна Македония СДСМ и категорично осъдиха насилието, „което показва истинското лице на ВМРО-ДПМНЕ и проруската Левица“.

Според СДСМ целта на двете опозиционни партии е да дестабилизират страната, да ѝ навредят, работейки по този начин за „центровете на власт, които не мислят доброто на страната и народа, и не желаят страната да бъде част от Европейския съюз“.

От СДСМ заявиха, че институциите заедно с гражданите няма да позволят държавата да бъде застрашена и да бъде повторен 27 април 2017 година, когато  протестиращи нахлуха в сградата на парламента и имаше бити, и окървавени депутати.

„Протестът е гарантирано право, но насилието е престъпление и отговорността за това трябва да се носи от всички участници“, пише в съобщението, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
188 седни чети , да не мислиш , че много искаха да приемат бежанците от косово по време на войната със сърбите , нищо не можаха да направят , косоварите като скакалци им се настаниха по селата и градовете
155
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това против българите е само повод , всъщност искат да свалят правителството поради засилваща се бедност и тн
154
4
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
САМО АКО ОБЯВИМ ВОЙНА НА С. МАКЕДОНИЯ ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ КОЛКО СА МАКЕДОНЦИ СЪРБИТЕ ТАМ, ДЕТО ИМ ПЛАЩАТ ОТ БЕЛГРАД.
153
9
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
За България големия проблем не е с Македония, а с България. Колкото по-дълго седим в ЕС, толкова по ще се обезбългарява българската територия.И нито Македония може да ни спаси, нито самите ние себе си. Тръгнали сме да обезбългаряваме България и това е. ЕС е добре, но във варианта като икономическа общност без обща валутна политика. Може би само с Екю.От там нататък вече е асимилиране на малките държави!
152
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** фашисти , а за сръбската окупация от 1945 на македония не ви ли учат левоекстремисти сърбокомунисти
151
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей дори македоните могат да протестират по-добре от българите :))))
150
1
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ТИЯ КОИТО ГИ ИЗМИСЛИХА ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИТЕ СЕГА ДА ИМ БЕРАТ ГАЙЛЕТО
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
па те са са им сръбски учебниците от край време , кое лошото за сърбте двулични, ама е факт от по долу още неосвободили се българия и сърбия си поделят тази територия с договор , оттм и първата нац катастрофа в бг затова стига с макетата , има българи които се признават за такива да ги вписват в конституцията , а за лъжите в историята отделна борба ще бъде , защото удбашите много бг надписи крият и много са унищожили
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германката веднага да бъде пратена да ги учи как да се държат и как за си чистят историята. Упс, това май го правят с нас.
147
5
 
10
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 1 година
Сръбската и руската агентурна мрежа се е активизирала до крайност защото вижда, че със започването на преговори за влизането в ЕС, РСМ окончателно ще бъде изтръгната от тяхната сфера на влияние!Тези протести показват колко голямо и всеобхватно е влиянието на дълбоката държава, съставена от бивши югославски номенклатурни кадри, УДБА-шници, сръбски и руски агенти на влияние и др. мерзка ***!Настанало е време съдбовно, което ще предопредели бъдещето на тази територия!
146
3
 
23
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Анонимен 176: "Защо смятате ,че Сърбия прави нещо"? Сърбия е вършила такива престъпления в Македония, че не могат да се опишат. Но в учебниците по история на РСМ това го няма. Внесто това учат децата си, че българите са татари и фашисти.
145
0
 
0
 
! Отговори
ср-бъл дог 1912г преди 1 година
Сърбия признава правата на България върху областта на изток от Родопите и река Струма и България - правата, на Сърбия върху областта на север и запад от Шар планина.Що се отнася до областите, лежащи между Шар планина, Родопите, Средиземно море и Охридско езеро, то от тези области, ако се намери за невъзможно образуването на обособена автономна област от тая територия поради общи сръбски и български национални интереси или от други външни или вътрешни причини, ще се постъпи така: Сърбия се задължава да не претендира за територия, която лежи извън линията на тук показаната карта. Тази започва
144
2
 
14
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 174: "Македонския език е само Македонски"? Ти пропаганда на македонизма ли правиш тук? Как е създаден и кога този т.н. македонски език. Събрали се отбор юнаци 1946 или 1947г. и обявили местният български диалект за език. И даже му измислили граматика. Нека си го наричат както си искат. А ако не искат да влизат в ЕС, никой не го кара насила.
143
0
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Най-добре Македония да не влиза в ЕС. Добре ще е за тях, добре ще е и за нас, че няма да занимават Запада с фалшификации. Ние нищичко не печелим Македония да влезе в ЕС. Напротив, губим също толкова, колкото и да не е влязла. Това е патова ситуация, от която победител не може да има. По скоро и в двата случая губим и ние и те.
142
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония не е Сърбска и няма да бъде.Защо смятате ,че Сърбия прави нещо. Сърбите действат много разумно.Просто им казват,че те ги признават като народ,език,история.В учебниците по история пише доста лоши неща за Сърбите в миналото,но те приемат това което пише и не искат да повтарят грешките.А нашите освен, че не признават грешките ,сега ги повтарят.Дано не стане война там,защото ако стане ние ще бъдем замесени и ние ще пострадаме най-много.Има няколко държави,които чякат този момент.
141
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинските българи, македонци, сърби, турци, унгарци не желаят в ЕС и НАТО и протестират, само че смеете да го напишете тук.
140
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонския език е само Македонски.Няма как да е Български. Нали има Македпнци ,които говорят на тяхния си език.Той е признат международно.А това което става в Македония ,основна вина имат нашите политици.Те под диктовката на Русия направиха всичко да се стигне до тук.Съдбата обаче винаги обърща вятара.От това ще пострада най-много България.Дано Руснаците не предизвикат война там.Ако това стане България ще бъде само история.
139
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе 171 явно си млад след 1990 имаха проблем макетата , тогава им дадохме и танк , щото нямаха ни един , албанци масово навлизаха в македония и албански мафиоти завземаха цели села , като ни власт ни нищо признаваха , и седът македнците на шосето с нашия танк и се чудат дали да пуцнат , че беха албанците пленили цело село и се барикадирали там
138
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм бил шамар на маке, всички се изпокриха, много са смели иначе, когато нема българи, типично по сръбски :)))
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учат се от нашите гаменчета, само дето нашите ако ги хванат, ще станат на кайма :)))