Протестът в Скопие ескалира, над 40 полицаи са ранени

СДСМ: Няма да се позволи държавата да бъде застрашена и да бъде повторен 27 април 2017 г.
Обновена: 6 юли 2022 06:24 | 6 юли 2022 06:20, Елка Василева
232
Протестът в Скопие ескалира, над 40 полицаи са ранени
Снимка: БГНЕС

За 47 ранени полицаи, от които 11 с по-сериозни наранявания, а двама с тежки наранявания по време на ескалиралия снощи протест пред сградата на парламента на Република Северна Македония съобщават от тамошното МВР.

Протестът започна пред сградата на правителството страната, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време.

Още по темата

Протестът започна с проливен дъжд, но пред сградата на правителството, където в последните три вечери се организират протести срещу предложението на ЕС за преговорна рамка на Република Северна Македония, се събраха протестиращи.

При засилено полицейско присъствие и с викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме пиратки голяма група от протестиращите, както бяха обявили, преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон.

Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на министерството, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се отправи към сградата на парламента.

„Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!“, призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „да не лъже народа“.

Към парламента полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

След известно време вербални атаки, към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка агресивната група протестиращи на улицата пред парламента, а след това и през улицата и да я раздели на две. Видя се ранен полицай, когото колегите му изнесоха на ръце извън кордона, по посока на пристигналата линейка. Можеха да се видят и няколко арестувани.

Парламентът беше ограден изцяло от полиция, а протестиращите, значително намалели бяха изтласкани към парка и порта „Македония“ срещу сградата на парламента.

Цялата улица беше освободена, протестиращите се разотидоха, а пред сградата на парламента се виждат изкъртените знаци, метални ограждения, камъни, бутилки и остатъци от пиратки и димни бомбички.

По-рано днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че от МВР има информация, че на протестите се готви нещо „което не подхожда на държава членка на НАТО и кандидат-член на ЕС“.

Междувременно от ТВ 21, която се намира в непосредствена близост до парламента, където протестът ескалира, съобщиха, че отлагат планираното интервю с президента Стево Пендаровски от съображения за сигурност.

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли "Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства, както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат от МВР.

„Тази вечер гражданите станаха свидетели на нови инциденти и насилие на протестите, организирани от ВМРО-ДПМНЕ и проруската инсталация (Левица) пред парламента. Отново станахме свидетели как бандити с качулки нападаха, хвърляха запалими течности, замеряха с камъни македонската полиция и се опитаха да влязат насила в парламента. Видяхме подобни сцени на черния 27 април и знаем какво означава това“, написаха от управляващата партия в Северна Македония СДСМ и категорично осъдиха насилието, „което показва истинското лице на ВМРО-ДПМНЕ и проруската Левица“.

Според СДСМ целта на двете опозиционни партии е да дестабилизират страната, да ѝ навредят, работейки по този начин за „центровете на власт, които не мислят доброто на страната и народа, и не желаят страната да бъде част от Европейския съюз“.

От СДСМ заявиха, че институциите заедно с гражданите няма да позволят държавата да бъде застрашена и да бъде повторен 27 април 2017 година, когато  протестиращи нахлуха в сградата на парламента и имаше бити, и окървавени депутати.

„Протестът е гарантирано право, но насилието е престъпление и отговорността за това трябва да се носи от всички участници“, пише в съобщението, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанците никога не са били заплаха за Македонците.Не са и сега.Македония направи най-големия жест за Албанците в света.Първо приюти 1 милион Албанци от Косово,по време на конфликта в Косово.След това с два указа им дадоха гражданство на над 250 хиляди Албанци от Косово.Албанците може да са всякакви ,но не забравят доброто.Има *** и там,но тук е в пъти по-голяма.А Македонците трябва за влезнат в ЕС.ВМРО(МК) се възползва от некачествената Българска политика.
135
2
 
4
 
! Отговори
АКО НЕ ЗНАЕТЕ преди 1 година
Македонците ,когато България влезе в ЕС масово търсеха жени българки за фиктивни бракове .Бяха много нагли в Нета ! Интересуваше ги само интереса .Няма Любов .
134
4
 
11
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Сръбска македония вече ще гледа ЕС през крив макарон и отделянето на Албания вече е задължително.За македонските шовинисти-фашисти ще е необходимо да минат няколко поколения,за да разберат истинските си корени,история,култура и прочие.
133
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АзНикой свестен не го иска този ЕС . Създаден по модел след 2- та световна война.Целящ да бъде с генерали и марионетни правителства подчинени на Центъра. След като Германия губи войната се създава идеята за Новото Господство на великите сили.Какъв по-добър начин от това - с обединение да се командват малките страни в Европа без войни.
132
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 година
:) БЮРМ може ли? Щоме не искате РСМ, наречете се БЮРМ и айре към Европата!
131
7
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Не мисля, че такива диваци са за ЕС.
130
10
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 година
Ясно е че протеста е ПРЕДТЕКСТ . Повечето македонци ,както при нас повечето бълари знаем какво е ЕС И НАТО.Нямаме собсвени интереси ,само интересите на големите западни сили са в този съюз -Франция,Германия. А историята управленските макета и в "африканският съюз : да са ще бъдат все така антибългарски. А сме един народ ,разделен от западните сили ! Дано някога народите ни се обединят ! Политиката е носела само вреди и катастрофи в историята ни.
129
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонския език е чист Български, писан на сръбска пишеща машина
128
7
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До анонимния! По-добре да сме на опашката на богатите, отколкото наведени на Евразия!
127
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти всеки българин с малко топки би ги пребил сърбомакетата, не се изисква усилие за това :))
126
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците когато блокираха с трактори границата казваха със смях "Я по тихо да не събудим българите". Така че не са само македонците. За смях сте с овчедушието си булгерианс брадърс. На опашката сте на всички европейски класации. Не питайте повече за "Дъното". Там сте. Само Вие си се харесвате. Няма лошо. И скункса си харесва вонята.
125
4
 
11
 
! Отговори
Руме преди 1 година
Проруската Левица = Проруската Възраждане
124
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите хулигани са къде по свирепи от тези макета които ги имитират, гола вода са :)))
123
6
 
7
 
! Отговори
Деси преди 1 година
Те не само знаят как да играят футбол. те също знаят как да протестират, не като нас.
122
2
 
13
 
! Отговори
СССР преди 1 година
не русия а СССР създава македонския език и то с благословиятя на Сталин Тито, Г Димитров и други български предатели имали са идея да правят Балканска социалистическа федерация , ама сърбете нали вечно са на два стола се дърпат , и между сърбия и ссср нещата се влошават и сръбските мекерета самостоятелно си прокарвата великосръбските идеи в македония
121
6
 
7
 
! Отговори
Надблюдател преди 1 година
При нас превратът организиран от Радев и парите на Черепа успя, само че сме в ЕС и си има правила! Пожелавам им там превратът да не успее! Всъщност, става въпрос да преговарят, и какъв им е проблемът, не е ясно! През целият период на преговорите могат да кажат "не"! Явно са платени агитки и борба за власт! Да си сърбат попарата! България няма нищо общо!
120
2
 
13
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Да? Проруската "Левица"? Ко, не?! Някаква аналогия с откровенно руската "Възраждане"? Така, за един приятел питам. После пак питайте ко правят "руските дипломати" за които толкова много се плаче тук - основно от повехнали дртаци и менторите им от БСП и Президентството.
119
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искат бой, да знаят, че българския бой не се забравя, може да питат приятелчетата си сърбета :)))
118
4
 
5
 
! Отговори
Русе преди 1 година
Много ме е страх от македонците, ще започнат да стрелят по нас.
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще разбере с кого си има работа!Хайде сега Еди Рама да им каже това онова..