Северна Македония няма мнозинство за промени с българите

Мнението на Любчо Нешков
19 юли 2022 01:30, Росен Стойчев
27

Протестите в Скопие след гласуването на т.нар. френско предложение и подписването на двустранния протокол приключиха.
Още по темата
Но вече е ясно: нужното мнозинство от две трети в парламента на Северна Македония няма да подкрепи промените в Конституцията за вписването на българите, съобщи Bulgaria ON AIR.

Подписаният вчера протокол в българското Външно министерство беше публикуван първо в Скопие, а после и българското ведомство оповести официално текста му. Журналистът Любчо Нешков обаче видя разлика в документа, който съседската страна показа.

"Има съществени разлики за Средновековието и за други въпроси. Самият факт как се тълкуват тези документи подсказва, че ние тепърва ще бъдем изправени пред нови трудности в общуването с колегите от РСМ. Северна Македония имаше по-добър вариант - властите в София и Скопие да се договорят. Сега ще трябва да се отчитат в Брюксел.", смята той.

Текстът предвижда българите да бъдат записани в Конституцията на Република Северна Македония и чак тогава Скопие може да започне преговори за членство.

За конституционни промени обаче е нужно мнозинство от две трети - т.е. 81 гласа и 120 депутати. Опозицията е твърдо против. Външният министър Буяр Османи заяви, че има решение, но не посочи какво. Делегация от Северна Македония пътува днес за Брюксел за първата междуправителствена сесия.

След двуседмични протести в Скопие, такива вече няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои от вас живеят над 50 години назад.Други 30 години,а има и такива които са поне век назад.Затова имаме и политици ,които работят с методи от комунизма и тоталитаризма.Политиците ни ползват методи от 1945 година и от 1963-64 година.Бойко и ГЕРБ са от периода 1945,а ИТН и Възраждане от 1963-64 година,а ВМРО са поне век назад.Тв се държат като националисти,неонацисти.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А у нас кога ли ще има лустрация и нашите агенти ,които са избили над 40 хиляди Българи и са вакрали в затвора над 200 хиляди Българи да нямат право да работят държавна работа.В Македония го направиха през 2007 година.Всички агенти да бъдат наказани Каракачанов и Параванов да бъдат лишени от пенсия.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма Сърбите да позволят Македония да влезне в ЕС,тогава те защо са вече в преговори от две години с ЕС? Само България от цяла Европа беше срешу това Македония да влезне в ЕС.Но като се обадят от където трябва нещата се променят мигновенно.Ще стане и в Македония.Конституцията незабавно ще бъде променена.Даже и за ВМРО от Македония е добре да са в ЕС.Ще могат да крадат и те.Получат ли парички от ЕС всичко ще направят.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане същото като с нашето вето.Като му се обадят на Мицкоски,като на Бойко ще обърне палачинката.Да се обзаложим искате ли?Или може да им даде необходимите гласове,като тези гласове ушким ще бъдат продажници и предатели.Няма Македонец в Македония освен Руските продажнижи ,който да не иска да влезнат в ЕС.
14
2
 
1
 
! Отговори
Свети Марко Тотев преди 1 година
Сърбите няма да позволят на Македония да влезе в ЕС.Това още ли не е ясно на наш ***-допломат.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Едно наум Те са платени а бг населението няма пари и как ще ги гледа.
12
0
 
6
 
! Отговори
вида преди 1 година
Приоритет на македонското правителство трябва да бъде отваряне на досиетата на УДБА. Там ще се види кой чий шпионин е бил и е издевателствал над българите в Македония. Също да се извадят историческите доказателства за произхода на водещите политици с дядовци и прадядовци - българи и сражавали се за България. Тогава ще се види несъстоятелността на изказаните от тях позиции по отношение на македонска идентичност, македонски език и т.н....
11
2
 
5
 
! Отговори
Внимателно преди 1 година
Целта на това Име бе да се насъска природата в България срещу ..В Момента на името Северна Македония остро реагира долината на река Струма и Вардар.. НА името Македония всички в България реагираха с уважение.. Славяно болгарските народи има важен общ език.. Диалектите отразяват особенности на територията..
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е въпрос изглежда на едно обаждане от едно посолство. Каквото решат босовете това ще е. Защо въобще ни занимавате с подобни теми.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли не съм изненадан. Какво ли може да се очаква от някой който никога не си изпълнява обещанията и подписаните договори...
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи пак ще бъдат спирани от наша страна, без съгласие от България не могат да приключат преговорите
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо превода е различен на един и същ протокол,Генчовска там ли е била,чела ли го е?Вече ми се повдига от техните номера!Затова ли съветничката на Османи която стоеше права до него гледаше съсредоточено какво подписва нашата " умната"! ***.оти!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те вече си постигнаха, каквото им трябваше. Не сме им нужни.
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснахмеги в двора те се качиха на масата.
4
1
 
22
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Значи ще постоят още доста в седма глуха !
3
8
 
8
 
! Отговори
до Тия-тиа преди 1 година
Е такива като тебе пишман българи, ни го набутват отвсякъде.
2
13
 
22
 
! Отговори
Тиа преди 1 година
Просто ша са ни прескочат отвсякъде и за език и за вписване в конституция и след време може даже да претендират, че те имат малцинство в България- визирам територията около Пирин, а може да кажат и че ние говорим на македонски, щото Кирил и Методи са от Охрид. Наште харваристи ни го набутаха отвсякъде
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми като нямат, какво искат. Няма и ЕС. Първо преценяват дали ще може да отговорят на условията за членсво.