20 жени са били убити при домашно насилие в Сърбия за 7 месеца

Ранните бракове ще се третират като форма на трафик на хора
33
20 жени са били убити при домашно насилие в Сърбия за 7 месеца
Снимка: Pixabay

Сръбският вицепремиер Зорана Михайлович, която е и председателка на Координационния орган за равенство между половете, съобщи днес, че от началото на годината 20 жени са били убити при домашно насилие и че е необходима по-добра координация на компетентните институции, както и създаването на единен регистър на насилниците, пише вестник "Данас".

"Държавата е приела всички важни закони, стратегии и планове за действие в тази област и жените вече са по-насърчени да докладват за насилници. Насилието над жени е огромен социален проблем, 20 жени са убити от началото на годината, над 350 от тях за последните 12 години, това са страшни данни. Необходима е по-силна координация, за да се установи имало ли е пропуски в работата, както и да има повече работа в превенцията на насилието. Това е отговорност на всички нас, на държавата и обществото като цяло. Припомням, че Координационният орган поиска спешно създаване на единен регистър на насилниците, който да съдържа всички данни за извършителя на всички форми на насилие над жени, за да може по-ефективно да се следи за прилагането на правната и стратегическата рамка", каза Зорана Михайлович.

Тя приветства инициативата на министъра на правосъдието Мая Попович и комисаря по въпросите на равенството Бранкица Янкович за изменение на Закона за наказателните санкции.

"Инициирахме и промени в Наказателния кодекс и закона за превенция на домашното насилие, според които ранните и детските бракове трябва да се третират като форма на трафик на хора и домашно насилие. Докато самотна жена е жертва на насилие или е жертва на семейно и интимно партньорско насилие, нашата работа не е завършена", допълни Михайлович.

Тя подчерта, че е важно да се работи повече за превенцията, за това младите хора да разпознават какво е насилие, за това обществото да разбере, че "насилието не е личен въпрос, да не извръщаме глави, а сме длъжни да реагираме в случаи на насилие". /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Сърбиянасилиежени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комплексираните мъже само това могат. Понеже са кръгла нула, жените им стават жертви.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да издивее мъж така, че да убие вероятно дълго време е търпял друг вид насилие. Но за това не е лицеприятно да се говори.
22
5
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Сигур могу говорят и незнааат кога ,а млъкнат ! И у наше селу чат-пат си побийваме жените, а млъкнът! Туй женътъ опасну нящу бря? Се мрънкат,се недоволни! и се пари сакат!
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В русофилско настроени държави са нормални тия неща
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама за да е прецизна статистиката -Колко черни котки са убити от бели котараци? Ако ме разбирате.....Ама че перфидно лицемерие хелсингско- постоянно браниш носителите на културни особености, после вменяваш вина на други заради това ,че вечно невиновни живеят по животинските си правила.Дайте ми фактите и ще ви дам правото!
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги бият като ходят да се таковат с китайци корейци и тн.от ковретини никой няма нужда
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че България е още по-зле , а наште още не са приели 1 адекватен закон на европейско ниво ! Всъщност сме на 1во място по насилие над жени в Европа.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо, така ли, а в Косово колко са били убити при сходни обстоятелства?
16
8
 
10
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Това са азиатските болшевишки ценности - пий водка или ракия и бий жената докато мърда.
15
3
 
4
 
! Отговори
Ох преди 1 година
Новият симптом на ковид е виновен.
14
6
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
И откъде-накъде жилището да остава при жената?
13
9
 
6
 
! Отговори
:-) преди 1 година
САЩ и ЕС наистина се опитват да прокарат Истанбулската конвенция навсякъде.
12
6
 
7
 
! Отговори
Dim The Glarus преди 1 година
Е бива ли така бе? Що за изродщина? Жените са за любене, не за биене и убиване... Колкото и критична да е ситуацията между мъжа и жената никога не трябва да се допуска това... Мъжът винаги трябва да постъпва като джентълмен и в най-критичните ситуации. Даже той да се изнесе от апартаменът, да остави ключовете и даже да целуне жената по бузата, да и каже сбогом, това е краят, всичко приключи по между ни, и да и благодари за всички спомени които са имали! Но пътищата ни се разделят...
11
5
 
3
 
! Отговори
Ах банана преди 1 година
Цветелина Бориславова навлиза активно в бизнеса през 1992 г., когато с Бойко Борисов стават съсобственици на фирма ИПОН-2 ООД. Споделя, че е привърженик на езотеричния, духовния подход към парите, усетени през призмата на личното израстване...
10
1
 
3
 
! Отговори
Ивана преди 1 година
Бясно карам на червено
9
0
 
0
 
! Отговори
Фризьорски салон преди 1 година
Извършвам ноктопластика в търговският регистър.
8
5
 
1
 
! Отговори
Ружа Игнатова преди 1 година
Брааала мома ружа криптоцвеете , план Б - взимай кинтите и бягай
7
2
 
1
 
! Отговори
Мата Хари преди 1 година
Тегля кюлчета по домовете. Намирам богати съпрузи в Брюксел за тукашни калинки и марийки. Претапорте Мария Габриел.
6
2
 
4
 
! Отговори
Надежда Йорданова преди 1 година
Аз пък изобщо не искам да ме бият, защото само така мога да демо-крада и усвоявам фондове и грантове.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко са в САЩ?