Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“

В КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля правиха проверка по жалба за дискриминация
Обновена: 5 авг 2022 06:19 | 5 авг 2022 06:19, Елка Василева
183
Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“
Снимка: архив, БГНЕС

Втори поред протест събра граждани на Република Северна Македония пред българското посолство в Скопие.

Още по темата
Протестът, обявен в социалните мрежи от председателя на движението „Трета“ Люпчо Палевски, беше анонсиран, „за да покаже, че въпреки че Мицковски и Апасиев (лидерите на опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица) спряха протестите, македонският народ не се предава, не е съгласен и не допуска да се водят преговори за македонския език, че македонците са наясно какво правят и протестират, преди българската политика да извърши престъплението, което ощетява двата съседни народа, които са се изпълнили с взаимна омраза заради глупавата политика на ЕС от двете страни на границата“.

И тази вечер протестиращите, издигнаха лозунги „Не в ЕС“, „1941=Берлин, 2022=Брюксел“ и транспаранти с надписи „Не на българските договори/изнудвания“ и „Български, според ЕС, администратори“ .

Част от тях загърнати или веещи знамена със звездата от Вергина, рисуваха по асфалта същия символ, обявявайки, че „това ще бъде Булевардът на слънцата“.

Протестиращите, които се противопоставят на ЕС и искат край на преговорите с България, се заканиха, че и следващия четвъртък ще продължат с протеста си, предаде БТА.

По-рано в четвъртък в Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е била извършена проверка от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията в Република Северна Македония по чл. 29 от Закона за превенция и защита от дискриминация, съобщи пред македонските медии Весна Бендевска от комисията.

„Работим по сигнал за дискриминация, подаден от сдружение на граждани. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Комисията не дава и не предрешава обвинения. Решението ще бъде произнесено веднага след приключване на работата ни. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището си и то ще бъде публично достъпно на сайта на комисията“, казва Бендевска.

Проверката е била обявена предварително, за да бъде обезпечено присъствие на хора от Културния клуб, срещу който е подадена жалба за дискриминация, съдържанието на която Бендевска не е посочила. От Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля уточниха за БТА, че извършената на място проверка е била коректна и е протекла спокойно.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония.  На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. За палежа беше обвинен Ламбе Алабаковски, а този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пред нашето посолство....Тия са изперкали като прасе в кал. Що не протестират пред френското посолство, нали французин им изготви плана? Ще гледат ЕС през крив макарон, аз съм твърдо против тези недоразумения да идват.
110
1
 
8
 
! Отговори
До по 1 кг на човек преди 1 година
Всички тия жилищни комплекси са построени през социализма. Тогава имаше и строителни войски. Какви 15 години те гонят.
109
13
 
7
 
! Отговори
по 1 кг на човек! преди 1 година
помня че ако някой строителен шеф построеше блок за 15 години го правеха герой на социалистическия труд.Сега строят жилищен блок за 15 месеца .ако беше жив бай Тошо трябва да не можем да се разминем от герои и на кой труд -на капталистичския Явно капитализма е много по-евфетивен от созиализЪма, който все маше проблем ту няма тоалетна хартия , ту чесън , ту маслини , ту арпаджик да не говорим за цитрусови плодове които виждахме един ът годишно по нова годна и то по списъци изготвени от профсъюз
108
6
 
3
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
Инженерите бяха на доста по-големи заплати, а даже и секретарките. Секретарите тогава бяха със средно образование. Нямаш никаква представа от нещата.
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 125 "Работа имаше във всеки град и село, но каква? И за какви пари?" Даже и това не беше така. Спомням си, че като дете в селото на една от бабите ми имаше училище, в което се учеха доста деца. 20 години по-късно (всичко това преди 89та) вече училището беше затворено, а малкото останали деца в селото пътуваха до друго село за училище. Съответно, учителите, вече не са могли да работят там , дори и да са искали (не, че са искали).
106
6
 
7
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 година
Я мноо не разбирам от политика,ама още по малко разбирам, оти требе да се дърляме с ора дека са ни близки по език,кръв и култура а и са ни и комшии - ето това не разбирам
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 111/122 Как обичам такива "анализатори" на данни, които нищо не разбират :) Пенсионната възраст на жените беше 55 години, щото още се основавахте на раждаемостта от царско време и на един пенсионер пенсията му я плащата 5ма работещи. А "токът беше 2 стотинки" щото се субсидираше за сметка на висококвалифицираните специалисти. Един инженер вземаше 180 лева, една секретарка 155 и така по веригата, всички плащаха с липси. А по едно време имахме и режим на тока, нищо, че беше евтин.
104
2
 
24
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Щом са казали НЕ ... Значи - Не. Никой не ги кара насила . Имат толкова много възможности... Ето, могат да станат албанска провинция ... Или да се върнат под бащинското сръбско крило и заедно да възродят Нова Югославия ... Путин ще изохка от кеф.... Що трябва непременно да се българизират и да влизат в толкова омразния им Евросъюз ? ... Прекратяват преговорите и точка ....
103
5
 
11
 
! Отговори
До 111 преди 1 година
Факт е, че тогава стажа за пенсия беше 26 години и възрастта за жените 55 г., а мъжете 60 г. Сега трябва да работят, докато са живи. И токът беше 2 ст., спокойно можеше да се отопляват всички стаи с електрически печки, а сметката излизаше 2-3 лв.
102
1
 
21
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ми хубаво. Не влизайте в ЕС, като не щете. Само не ни занимавайте с вашите си вътрешни пробеми.
101
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 106/114 "Всеки си имаше работа в района и никой не е чудил, къде да заминава да работи" Помня как ме пратиха да работя на място, което е далече от там, където съм отраснал, защото "Партията беше преценила, че там ще съм най-полезен". Аз бях полезен, но шефа ми беше една червена гааад, която беше абсолютно некадърна, но за сметка на това беше нЕкаквъ братовчед на втория секретар на Партията или нещо такова. След 89та тоя същия остана без работа, а аз си направих фирма. И така.
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ви кара да влизате у Еуропата! Марш в землянките!
99
4
 
8
 
! Отговори
До зозо преди 1 година
Демократите не върнаха земята, а я заграбиха.
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе слънчасали знамена развявате,но нещо доста облаци има на небето....
97
5
 
10
 
! Отговори
Стока преди 1 година
В ТКЗС много не се претоварваха, защото бригадирите свършваха цялата работа. Градове помагаха на селата. Живот си живееха по селата. Нямаме престъпност. А сега като ходят в чужбина, вече трябва да работят.
96
6
 
7
 
! Отговори
До 106 преди 1 година
Всеки си имаше работа в района и никой не е чудил, къде да заминава да работи. Да не говорим, че в Техноимпекс работеха само висококвалифицирани кадри, а не селскостопански работници.
95
7
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Цялата икономика на бай Тошо се крепеше на отглеждането на село на домашни животни и саденето на дворове и градини, които даваха повече продукция от ТКЗС, защото са "частни", а не "общи". Мазния влак с продукти от село..... буркани и др. простотии. Накрая изгониха БГ турците и продукцията си остана на полето. Закономерно бай Тошо фалира окончателно 1989г.
94
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До развитие? Сега икономиката ни е много по-голяма и жеизнеспособна от тогава. БВП е много по-високо и в много по-сериозна конкуренция. Тогава на практика икономиката беше напълно изкуствена като параметри. Кремиковци, перлата на българската индурстрия, никога не е бил на печалба: само "презипълняваше планове" за което плащахме всички ние с фалити на държавата през 15 години.
93
2
 
8
 
! Отговори
И преди 1 година
Ние сме една извънредна държава с извънредни мерки и извънредни избори.
92
1
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен.......повечето от нашите села още през 70-те години се оказаха "със затихващи функции......... Ами да. Комунистите взеха на хората земята и животните. Изкараха ги от селата и ги набутаха в панелките да работят в губещите мегазаводи. Сега кой ще се върне на село? Никой.