Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“

В КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля правиха проверка по жалба за дискриминация
Обновена: 5 авг 2022 06:19 | 5 авг 2022 06:19, Елка Василева
183
Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“
Снимка: архив, БГНЕС

Втори поред протест събра граждани на Република Северна Македония пред българското посолство в Скопие.

Още по темата
Протестът, обявен в социалните мрежи от председателя на движението „Трета“ Люпчо Палевски, беше анонсиран, „за да покаже, че въпреки че Мицковски и Апасиев (лидерите на опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица) спряха протестите, македонският народ не се предава, не е съгласен и не допуска да се водят преговори за македонския език, че македонците са наясно какво правят и протестират, преди българската политика да извърши престъплението, което ощетява двата съседни народа, които са се изпълнили с взаимна омраза заради глупавата политика на ЕС от двете страни на границата“.

И тази вечер протестиращите, издигнаха лозунги „Не в ЕС“, „1941=Берлин, 2022=Брюксел“ и транспаранти с надписи „Не на българските договори/изнудвания“ и „Български, според ЕС, администратори“ .

Част от тях загърнати или веещи знамена със звездата от Вергина, рисуваха по асфалта същия символ, обявявайки, че „това ще бъде Булевардът на слънцата“.

Протестиращите, които се противопоставят на ЕС и искат край на преговорите с България, се заканиха, че и следващия четвъртък ще продължат с протеста си, предаде БТА.

По-рано в четвъртък в Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е била извършена проверка от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията в Република Северна Македония по чл. 29 от Закона за превенция и защита от дискриминация, съобщи пред македонските медии Весна Бендевска от комисията.

„Работим по сигнал за дискриминация, подаден от сдружение на граждани. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Комисията не дава и не предрешава обвинения. Решението ще бъде произнесено веднага след приключване на работата ни. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището си и то ще бъде публично достъпно на сайта на комисията“, казва Бендевска.

Проверката е била обявена предварително, за да бъде обезпечено присъствие на хора от Културния клуб, срещу който е подадена жалба за дискриминация, съдържанието на която Бендевска не е посочила. От Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля уточниха за БТА, че извършената на място проверка е била коректна и е протекла спокойно.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония.  На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. За палежа беше обвинен Ламбе Алабаковски, а този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
6
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Винаги, когато чуя за "спонтанни протести", които някак си са се самоорганизирали от само себе си, първия въпрос който си задавам "Кой е на далавера?". Между другото, същия въпрос е особено подходяш и за "протестите", които от време на време, се "самоорганизират спонтанно" и в България.
70
0
 
11
 
! Отговори
L. преди 1 година
Готвачът на посолството да отвори кебапчийница - явно като на панаир почнаха да се събират.
69
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ей това ние българите сме гадно племе, също като македонците, все някой друг ни и е виновен! Един тук се оплаква че заплатата му била три пъти по ниска от тази в чужбината, и разбирасе някой там му е виновен! Друг живее в спукан бало, блок де и нямал пари да го ремонтира, пак друг му винавен! Абе гласоподаватели, я погледнете назад, през последните 30 години кого избирахме да ни управлява, мошенник след мошенник и пак мошенник! Да не би някой да ни ги натресе, не сами си ги овесихме на шията!
68
1
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, тези са объркали рейса. Ние вече няма да се разправяме с тях, а ЕС. Да вървят в Брюксел да се жалват. Да ги видят какви сръбско-руски шилета са :))))))))))))))))))) Да кажат на германците какви фашисти и окупатури са :)))))))))))))))))))))))))) Айде къш!!!
67
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е да се разбере, че въпросните протести са изцяло инспирирани от политически тарикати мечтаещи за власт и пари. Обикновения македонец мисли как да си плати сметките, не да излиза на протест срещу 'българския договор'. Политически мошеници на руски рубли, това са протестърите.
66
2
 
22
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
Тия македонци вече са досадни. Да се оправят помежду си какво искат и какво не искат. Имаме си достатъчно проблеми в България, дори и без тях. Така или иначе никой насила не ги кара нищо. Тито отдавна е мъртъв.
65
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гъдел По принцип в България трябва да си изключителен прахосник, за да живееш в собствено жилище и да не можеш да спестяваш, ако работиш. От друга страна, в страна в която МАСОВО, хората пият на година по минимум 100 литра алкохолен концентрат, пушат като комини, и се друсат с какво ли не, няма как да се "спестява". Спестяването става, ако живееш като нормален човек.
64
3
 
13
 
! Отговори
чалгар преди 1 година
До Гъдел къв ремонт ве, пари за глупсти нема, всичко отива за чалга и ракия!
63
0
 
4
 
! Отговори
Майна Райна преди 1 година
АЙДЕе
62
2
 
14
 
! Отговори
Гъдел преди 1 година
Много е жалко, че в България има хора, които бачкат като роби и нямат средства за един ремонт на жилището.
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия явно не знаят, че Северна Македония кандидатства. Като не искат, да протестират пред маке управниците.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 "защото бедните за адни корпорации принтират пари и ни държат колония" Между това, което те попитах и това, което ми отговаряш няма логическа връзка. Ако западните корпорации бяха "бедни и жалки" отговора ти би трябвало да бъде къде са БОГАТИТЕ и престижните. Вместо това ти ми обясняваш защо западните корпорации имали пари. Нали бяха бедни? Да не говорим за престижа, там въобще нищо нямаше. Питах те вече. Как е данъчната тежест и разходите за живот там, където заплатите са по 3?
59
5
 
10
 
! Отговори
Шмекер преди 1 година
ЕС подтиска пазарната икономиката и свободния бизнес. Въвеждат се локдауни, дават се субсидии на някои фирми и те стават зависими, а фирмите без субсидии неконкурентноспособни и фалират. Така се създават монополи и се отразява на цените, респективно на платежоспособността на хората.
58
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Та "Преди да влезем в ЕС, цените на имотите бяха достъпни за ново жилище със заплата от България" Смях в залата. Преди да влезем в ЕС заплатите бяха 1/3 от това, което са сега. Впрочем, неоправените от 50 години сгради (като на тоя хубостник с разцепения блок) показва, че не ви е виновен ЕС за състоянието на нещата, защото и преди ЕС не сте ремонтирали. Мдаааа. На доста хора ЕС им служи само като извинение да си прикриват мизериите.
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защо седиш при бедните и жалките западни корпорации" - защото бедните за адни корпорации принтират пари и ни държат колония, на мен ми е лесно, пак щазвам взимам 5 бона, но това не значи, че съм сляп и не виждам, че колежите ми на запад за същата работа взимат тройна заплата. Ти продължавай да се самозалъгваш, че не сме колония. Да не споменаваме колко бизнеси отнеха насилствено от българи западните ти кумири. Който се възхищава на западняците е роб до мозъка на костите си.
56
2
 
2
 
! Отговори
бачкатор преди 1 година
До Анонимен 57 А ти в кой провсъюз членуваш, да знам че не си върши работата и не защитава членовете си?
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62 Сещам се за един путинист в Президентството, който ги доведе тия дето сега ги изгони. По една случайност, Джемкорп си е пак руска. СлучаЕност? Не мислА!
54
3
 
9
 
! Отговори
Та преди 1 година
Сградите можем да си ремонтираме с лични средства, ако не ни скубят с данъци за бюджета и тези пари се превеждат в ЕС. Преди да влезем в ЕС, цените на имотите бяха достъпни за ново жилище със заплата от България, без да трябва да робуваш в чужбина за някаква нормална заплата.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кирчо спря газа не Русия и не ЕС" - най-смешното е че колкото и да се правят на луди тия в правителството всичко излиза наяве и стана ясно, че купуваме газ пак от Русия с 20 евро надценка, а парите отиват в офшорка наречена Джемкорп.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 "Западните корпорации са супер жалки и бедни" Ами, отиди при богатите и престижни корпорации. Защо седиш при бедните и жалките западни корпорации?