Готви ли се Русия да отвори втори фронт на Балканите?

Изглежда изключено, но само на пръв поглед
463
Готви ли се Русия да отвори втори фронт на Балканите?
Снимка: БГНЕС

Изглежда изключено, но само на пръв поглед: Влиза ли в сметките на Путин откриването на Балканите на втори фронт в опит да подкопае обърканата европейска съпротива?

В последните десет години спорът между Сърбия и Косово се разгаря нееднократно. В повечето случаи искрата тръгва от въвеждането на нови гранични правила за хората или за стоките, но дълбоката причина е в неизяснените отношения между Белград и Прищина, посочва "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Политиците и от двете страни рутинирано се позовават на опасността, произтичаща от другата страна, и размахват саби. След което нещата бързо се успокояват, отбелязва DW.

Този път обаче геополитическите рамки, в които се разиграват тези отработени конфликти, са по-различни - московската война срещу Украйна и нейният неясен изход създадоха у Запада чувство на застрашеност, което засяга и Балканите. Дали Владимир Путин възнамерява да отвори на Балканите и втори фронт, за да извади от равновесие обърканата европейска съпротива?

Сръбският лост на Кремъл

На пръв поглед това не изглежда изключено. Сръбският президент Вучич отказва да се присъедини към санкциите срещу Русия, а Москва доставя евтин газ на Сърбия - при положение, че е спряла доставките за други страни. Путин продължава да се ползва със симпатиите на сръбското общество, което възприема войната не като агресия, а като трагична братска война. Путин се опитва да използва сръбския лост, но всъщност Москва не вярва на сърбите, при това с основание. Тъй като Вучич флиртува с руснаците (и китайците), за да има алтернатива на сближаването с ЕС, като същевременно запазва интереса си към Общността, защото знае, че именно от връзките с ЕС, а не от руския газ, зависят и относителното благосъстояние на страната, и неговото собствено бъдеще.

Но ако Русия подчини Украйна, а защитният фронт на ЕС се пропука, положението на Балканите ще стане много по-опасно. Ако съседите на Сърбия - Унгария и България - се отцепят и ЕС загуби от тежестта си като регионален хегемон, ще се отворят вратите за опасно пренареждане на картите на Балканите. Което няма как да премине мирно в контекста на великосръбските и великоалбанските властови претенции, дори Русия да не се намеси директно.

Задачата на Европа

Какво би могла да направи Европа? Би следвало да направи всичко, за да не загуби Украйна войната и да попречи на Русия да измести сферата си на влияние към Запада, пише НЦЦ. Установеният от Европа ред на Балканите трябва да се запази, а в дългосрочен план е важно страните от Западните Балкани, след провеждането на необходимите реформи, да бъдат приети в общия европейски пазар. При това положение Русия няма да може да се меси в играта, констатира швейцарското издание.

На напрежението в района обръща внимание и експертът за Западните Балкани Михаел Бранд. В „Тагесцайтунг" политикът от германския ХДС определя оста Република Сръбска - Сърбия - Русия като "войнствена ос". Ако наистина искаме ефективно да предотвратим още една война на Балканите, мирът трябва да бъде гарантиран от НАТО, подчерта той.

Замразените конфликти могат да припламнат отново

RND също тиражира тезата, че т.нар. "замразени конфликти" - от Косово до Таджикистан - заплашват да се разгорят отново. От една страна покрай войната в Украйна националистическите сили се чувстват окуражени, а от друга Москва или сама разпалва тези конфликти, или сега не ѝ много е до това да се намесва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия едвам събира хора за Украйна, втори фронт да отваряла. И как ще се юрне руския народ за безсмислени войни и пушечно месо за амбицията на Путин. Едно е да си защитаваш родината друго е да умираш за да завземаш територии в съвременния свят.
317
10
 
13
 
! Отговори
Ккк преди 1 година
До АнонименРашистите всяваха само страх,е видяхме колко струват.И ти си като тях- сигурен съм.Само думи думи и тн.
316
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готви ли се Русия да отвори втори фронт на Балканите? .... САЩ ЩЕ РЕШИ.
315
9
 
24
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Никаква опорка не е, а *** факт. Мъжете в България, които имат някаква военна пидготовкс, са на 40+ години. И заради възрастта и опита сред тях няма наивници, които биха дали живота си за *** баламурници и гешефтаджии като Кирчо и Кокорчо.
314
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велика славянска държава - от Япония до Виена!
313
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 400 - Говориш/пишеш само колкото да не заспиш! Каква точно САМОСТОЯТЕЛНОСТ има Сърбия от Русия???
312
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българка 396 - А защо само мъжете с някаква военна подготовка, а не и тези без военна подготовка? Ами жените??? Те да не би да идат да се бият за каузи, поставени от Вашингтон?!
311
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е по-Русофилска държава.България се управляваше преди ПП и ДБ от Русия.Сега вече на 100% се упрвлява от Русия и ще бъде управлявана от Русия след изборите.Целта е да се върнат Руските партии на власт в България(затова искат да махнат електроннито гласуване).В Сърбия са про-Руски настроени заради Косово.Имаче имат самостоятелност от Русия.Не е както у нас в България.
310
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се готви Русия, но англосаксите се готвят
309
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българка Майтапът е, че това е опорка, която се пише редовно без някаква мисъл или съдържание зад нея.
308
11
 
27
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Майтапът е, че ако се случи Русия да нахлуе в България, болшинството от мъжете с някаква военна подготовка ще предпочетат да се бият на нейна страна, а не на страната на продажните ни политици или европейските розово-зелени сбърканяци.
307
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Все Русия е виновна "но рано или късно ще ви избие зъбите" От много закани да не се стигне верно до бой, щото понякога става така в живота, че има един, който се подкача с и дуе мускули, и най-накрая на някого му писва и му отвърти главата. Казвам го от собствен опит с един такъв бабаит, дето все ходеше и обясняваше какъв е велик, докато един ден ....
306
18
 
5
 
! Отговори
до 393 преди 1 година
Много си точен. Действително все Русия и путин параноика - отровител са виновни. А аргументът ,че само Русия правила нещата---то и хиотлер само саботираше световния мир.а акакто виждаме всички , путин къси е следовник и неумел подражател на Сталин и Хитлер.
305
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"нациналисти", "патриоти" у нас тия партии все защитават интереса на Кремъл, разлика нямат. Харесахте си обаче тази с постоянен тен от всичките. Бялата Златка да беше, Джамбаза, Валерката ама не.
304
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западните медии обичат да обвиняват другите в това, което те правят. Очевидно на САЩ не им се получава в Украйна и за това сега търсят другаде да създават бели.
303
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готви се. И трети се готви. Путин след като завладее земята ще нахлуе на Луната.
302
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
386 Националистическа формация, но на коя нация?
301
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
факта че кампанията срещу възраждане се води с такава сила е първото доказателство че е националистическа формация - за краварите всички партии трябва да са мекотели командвани от вашингтон
300
1
 
0
 
! Отговори
натовски наивник преди 1 година
До Анонимендоплувала от български психар от парламента
299
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за русия незнам но за краваршингтон това е жизненно необходимо - нов фронт със *** готови да умират за краваршингтон