Готви ли се Русия да отвори втори фронт на Балканите?

Изглежда изключено, но само на пръв поглед
463
Готви ли се Русия да отвори втори фронт на Балканите?
Снимка: БГНЕС

Изглежда изключено, но само на пръв поглед: Влиза ли в сметките на Путин откриването на Балканите на втори фронт в опит да подкопае обърканата европейска съпротива?

В последните десет години спорът между Сърбия и Косово се разгаря нееднократно. В повечето случаи искрата тръгва от въвеждането на нови гранични правила за хората или за стоките, но дълбоката причина е в неизяснените отношения между Белград и Прищина, посочва "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Политиците и от двете страни рутинирано се позовават на опасността, произтичаща от другата страна, и размахват саби. След което нещата бързо се успокояват, отбелязва DW.

Този път обаче геополитическите рамки, в които се разиграват тези отработени конфликти, са по-различни - московската война срещу Украйна и нейният неясен изход създадоха у Запада чувство на застрашеност, което засяга и Балканите. Дали Владимир Путин възнамерява да отвори на Балканите и втори фронт, за да извади от равновесие обърканата европейска съпротива?

Сръбският лост на Кремъл

На пръв поглед това не изглежда изключено. Сръбският президент Вучич отказва да се присъедини към санкциите срещу Русия, а Москва доставя евтин газ на Сърбия - при положение, че е спряла доставките за други страни. Путин продължава да се ползва със симпатиите на сръбското общество, което възприема войната не като агресия, а като трагична братска война. Путин се опитва да използва сръбския лост, но всъщност Москва не вярва на сърбите, при това с основание. Тъй като Вучич флиртува с руснаците (и китайците), за да има алтернатива на сближаването с ЕС, като същевременно запазва интереса си към Общността, защото знае, че именно от връзките с ЕС, а не от руския газ, зависят и относителното благосъстояние на страната, и неговото собствено бъдеще.

Но ако Русия подчини Украйна, а защитният фронт на ЕС се пропука, положението на Балканите ще стане много по-опасно. Ако съседите на Сърбия - Унгария и България - се отцепят и ЕС загуби от тежестта си като регионален хегемон, ще се отворят вратите за опасно пренареждане на картите на Балканите. Което няма как да премине мирно в контекста на великосръбските и великоалбанските властови претенции, дори Русия да не се намеси директно.

Задачата на Европа

Какво би могла да направи Европа? Би следвало да направи всичко, за да не загуби Украйна войната и да попречи на Русия да измести сферата си на влияние към Запада, пише НЦЦ. Установеният от Европа ред на Балканите трябва да се запази, а в дългосрочен план е важно страните от Западните Балкани, след провеждането на необходимите реформи, да бъдат приети в общия европейски пазар. При това положение Русия няма да може да се меси в играта, констатира швейцарското издание.

На напрежението в района обръща внимание и експертът за Западните Балкани Михаел Бранд. В „Тагесцайтунг" политикът от германския ХДС определя оста Република Сръбска - Сърбия - Русия като "войнствена ос". Ако наистина искаме ефективно да предотвратим още една война на Балканите, мирът трябва да бъде гарантиран от НАТО, подчерта той.

Замразените конфликти могат да припламнат отново

RND също тиражира тезата, че т.нар. "замразени конфликти" - от Косово до Таджикистан - заплашват да се разгорят отново. От една страна покрай войната в Украйна националистическите сили се чувстват окуражени, а от друга Москва или сама разпалва тези конфликти, или сега не ѝ много е до това да се намесва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахахахахахахахахахахахахахахахаха! По голяма тъпoтия не бях чел скоро!
257
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 323 от славянин Не съм виновен, че не можеш да четеш с разбиране. Аз ясно написах колко време сме били "независими" от газа на Газпром: един месец. Ако считаш свалянето на правителството от Кремъл (след един месец "независимост") за част от тази "независимост" за която говориш, значи е време да седнеш да почетеш малко какви думички използваш.
256
2
 
5
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Вчера /06.08/ великите Краварски щати отбелязаха гордо 77 години от първия ядрен взрив над Хирошима.За секунди 200 000 мирни японци намериха смъртта си.На 09.08 същите вонящи кравари ще отпразнуват смъртта в Нагасаки.И ...нито ред в пресата днес.За бомбите над София и още 141 населени места в БГ-нито ред!Заради продажни и алчни предатели като Паси ,Лорер и подобни ,станахме роби на същите подли кравари.
255
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 322 от славянин "абе и вашето фюрерче" Можеш ли да посочиш един белег на класическия Фашизъм, който да липсва при режима в Кремъл? :)))) Само един. :))))
254
1
 
2
 
! Отговори
Не пут на Фенин преди 1 година
Въпросът е кой и с какви пари и медии, разпалва конфликтите. На този въпрос трябва да се отговори. Честно и почтено. Че путинова Русия не е цвете за мирисане, си го знаем, но ключът е за друга барака. Впрочем "демокрацията" и "свободата на словото и медиите" на запада и ЕС отдавна надминаха тези на Русия. Сега наред е и икономиката, а и глада и студа. Но всяко нещо с времето си, тендецията е очевидна.
253
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи "славянина" не знае какъв е Ботев, и за кого е писал? Хммм. Защо ли това не ме учудва?
252
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 318 славянин Аз обаче ти пиша кога Русия задвижи пешките си да спрат прекъсването на зависимостта ни от газа им, и това е което има значение за спора ни откога България е "независима" от руския газ. Веднага щом се видя, че има правителство, което иска такава независимост, бяха задвижени лостовете за елиминирането му. Последващия период на безвремие по никакъв начин не може да се определи като "независимост", а с идването на новото правителство на Радев се прави нужното да ни прунудят отново.
251
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невъзможно по две причини, Русия вече няма сила за нищо, а Сърбите знаят какво ги чака, ако пак се направят на мъже.
250
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 317 от славянин "Кога Ботев е казал за себе си че е ''анархист'' мистър-хер-мосю!" Знаеш ли кой е Прюдон?
249
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 312 от славянин "Русия ни спря газа на 27-ми април, за да не сме повече зависими от нея! Оттогава са минали 3 месеца и 11 дни, не един месец!" Какво всеки русофил, лъжеш като вместо да комнентираш ФАКТИТЕ ИМАЩИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТВЪРДЕНИЕТО, ти коментираш ДРУГИ факти, които НЕ го подкрепят. ИТН официално си оттеглиха от управляващата коалиция на 08.06. 2022, а поведението им на конфронтация с ПП, започна МОГО по-рано, или както казах, месец след официалното спиране на газа.
248
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 310 от славянин "Науката и моралът са напълно различни неща, западът може да има наука, но НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ МОРАЛ" Не си прочел това, част от което си цитирал, другарю, затова вместо да разбереш какво казах с тази забележка, продължи с опорка, а не обърна внимание, че ти показах КОНТЕКСТА на казаното от Ботьова, и вътрешното му противоречие. Това е, защото Ботьов е бил АНАРХИСТ. Той не говори за МОРАЛ. А путинофил да говори за морал е гавра и цинизъм.
247
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът е циничен нагло-саксонски башибозук, който граби, занулява и колонизира слабите и малките държави.
246
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Володимир Зеленчук: Ден без да прося оръжия, без да загубя територии и без да избиият поне 200 укро войника е пропилян ден.
245
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 303 от славянин "От няколко месеца и България има нулева зависимост от руския газ!" Невярно. Не са "няколко месеца", а е точно един месец, и след като отказахме да се поддадем на газовия им рекет, свалиха кабинета. Тъй че ДОСЕГА България не е показала, че може да е независима от руския газ и де факто не е.
244
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянин Когато Ботев го е писал това Париж е бил центъра на западната наука :))))))
243
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като прочетох DW и спрях да чета по-надолу
242
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до *** пауера "Цените на горивата у нас са такива заради убийствено високите акцизи!" Абсолютна лъжа. Ставката на акцизите за горивата не се е променяла в последните месеци.
241
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 287 от славянин "Словакия и Финландия!" Финландия в момента има нулева зависимост от газа на Русия. Словения - 52%. Пробвай пак.
240
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
От ще годе читава медия станахте битер клюкарник. От 6 заглавни новини, 4 са ви с въпросителни накрая. Нас читателите ли питате? Или просто се опитвате по този евтин начин да насаждате определени мнения?
239
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия е обградена от НАТО и съюзници му като цяло шансовете и за успех при някаква провокация са нулеви.