Готви ли се Русия да отвори втори фронт на Балканите?

Изглежда изключено, но само на пръв поглед
463
Готви ли се Русия да отвори втори фронт на Балканите?
Снимка: БГНЕС

Изглежда изключено, но само на пръв поглед: Влиза ли в сметките на Путин откриването на Балканите на втори фронт в опит да подкопае обърканата европейска съпротива?

В последните десет години спорът между Сърбия и Косово се разгаря нееднократно. В повечето случаи искрата тръгва от въвеждането на нови гранични правила за хората или за стоките, но дълбоката причина е в неизяснените отношения между Белград и Прищина, посочва "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Политиците и от двете страни рутинирано се позовават на опасността, произтичаща от другата страна, и размахват саби. След което нещата бързо се успокояват, отбелязва DW.

Този път обаче геополитическите рамки, в които се разиграват тези отработени конфликти, са по-различни - московската война срещу Украйна и нейният неясен изход създадоха у Запада чувство на застрашеност, което засяга и Балканите. Дали Владимир Путин възнамерява да отвори на Балканите и втори фронт, за да извади от равновесие обърканата европейска съпротива?

Сръбският лост на Кремъл

На пръв поглед това не изглежда изключено. Сръбският президент Вучич отказва да се присъедини към санкциите срещу Русия, а Москва доставя евтин газ на Сърбия - при положение, че е спряла доставките за други страни. Путин продължава да се ползва със симпатиите на сръбското общество, което възприема войната не като агресия, а като трагична братска война. Путин се опитва да използва сръбския лост, но всъщност Москва не вярва на сърбите, при това с основание. Тъй като Вучич флиртува с руснаците (и китайците), за да има алтернатива на сближаването с ЕС, като същевременно запазва интереса си към Общността, защото знае, че именно от връзките с ЕС, а не от руския газ, зависят и относителното благосъстояние на страната, и неговото собствено бъдеще.

Но ако Русия подчини Украйна, а защитният фронт на ЕС се пропука, положението на Балканите ще стане много по-опасно. Ако съседите на Сърбия - Унгария и България - се отцепят и ЕС загуби от тежестта си като регионален хегемон, ще се отворят вратите за опасно пренареждане на картите на Балканите. Което няма как да премине мирно в контекста на великосръбските и великоалбанските властови претенции, дори Русия да не се намеси директно.

Задачата на Европа

Какво би могла да направи Европа? Би следвало да направи всичко, за да не загуби Украйна войната и да попречи на Русия да измести сферата си на влияние към Запада, пише НЦЦ. Установеният от Европа ред на Балканите трябва да се запази, а в дългосрочен план е важно страните от Западните Балкани, след провеждането на необходимите реформи, да бъдат приети в общия европейски пазар. При това положение Русия няма да може да се меси в играта, констатира швейцарското издание.

На напрежението в района обръща внимание и експертът за Западните Балкани Михаел Бранд. В „Тагесцайтунг" политикът от германския ХДС определя оста Република Сръбска - Сърбия - Русия като "войнствена ос". Ако наистина искаме ефективно да предотвратим още една война на Балканите, мирът трябва да бъде гарантиран от НАТО, подчерта той.

Замразените конфликти могат да припламнат отново

RND също тиражира тезата, че т.нар. "замразени конфликти" - от Косово до Таджикистан - заплашват да се разгорят отново. От една страна покрай войната в Украйна националистическите сили се чувстват окуражени, а от друга Москва или сама разпалва тези конфликти, или сега не ѝ много е до това да се намесва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
1
 
1
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Когато беше СССР два пъти по мощен от сегашната олигархична Русия плюс източно европейските сателити и влияние в половината трети свят с много по голяма армия и запаси Русия не направи нищо на балканите ами изгуби и май близката си марионетка България и се разпадна от некадърност без да гръмне една пушка,ъ сега ли много надценявайте това плашило,което за пореден път се забатачи с армията си също като в Чечения и Афганистан с Русия е свършено но някой тук неграмотници не го разбират
337
1
 
2
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Ами краварите бая фронтове са почнали войни .даже превзеха и медиите тука .
336
0
 
2
 
! Отговори
Тоа путин преди 1 година
Пак ли ша фърга бомби върху србия? Мноо гаден!
335
6
 
10
 
! Отговори
PG преди 1 година
А стига с вашите блюдкави истерии,къде каквото стане все Путин е на лице сякаш ония другите ,сещате се за кои става на въпрос не правят проблеми,най хрисимите са янките ,как да не ги разцелуваш,а те май забъркаха майната на Балканите пък сега дай друг да оперен пешкира,стига вече сте писали глупости,много започнахте да се навеждате
334
13
 
13
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 1 година
Ей долни свинчуги нещастни. Какво заглавие а ?Вашите западни господари ще ви отпуснат грантовете. Заработихте си ги.В цялата история на света предимно западните общества са предизвиквали страдания. И това е факт. Стотици милиони убити за 2-3 000 години. Британци, американци, европейци , генуезци, португалци, испанци, белгийците, холандци.....Убийци
333
9
 
15
 
! Отговори
Тия луди ли сте преди 1 година
Та то има само един фронт байизкукуригал с НАТО срешу Русия... другото е парлама и пушечно месо!!!
332
9
 
7
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До коко;А в други ден,ако те натикат твоите ''братя'' отвъд Атлантика в ''голямата месомелачка''редом с украинците, заради своите ''жизненоважни'' интереси в Източна Европа.Тогава май ще търсиш някой да вземе ''задния ти двор''под наем, без значение дали е бурят или дагестанец.
331
17
 
14
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
А не може ли да погледнем ''проблема'' от друг ъгъл и да озаглавим статията ;Готвят ли се САЩ и НАТО да отворят втори фронт срещу Русия на Балканите.Никак не изглежда изключено,даже и на пръв,втори и дори трети поглед.Напротив,много вероятно.За какво ги приема и прилъгва балканските държави в НАТО на всяка цена,екстрено.Не е ли точно заради това,да ги използва така,както Украйна.Като втора поточна линия за пушечно месо.Източна Европа за САЩ е точно това.Пазете се именно от този сценарий.
330
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кво му е на някой да се занимава с *** дето са Балканите хаха. Аре осъзнайте се на никой не му пука за нас нито на изток нито на запад
329
9
 
15
 
! Отговори
коко преди 1 година
До Анонимен Драга чебурашко,утре като ти спрат копейките и бурятите ти откраднат тоалетната,телевизара и пералнята а тебе те опъне някой дагестанец ще запееш друга песен.
328
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре пак почнахте с плашенето. Дано овцете поне този път да не се вържат
327
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кикиПрестани да бълваш фантасмагории, те руснаците се чудят как да си защитят границите и държавата, той си въобразява, че в Сърбия база щели да правят! Аман от всезнайковци , дрънкащи глупости! Като гледам, не сърбите или руснаците, а албанците убиваха сърби и хора на Балканите, отделно и се занимават с маса престъпни дела и прекарват наркотици.
326
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗозоАми вината да не е на славяните? Още по времето на комунизма се създадоха такива изкуствени републики, а след това и след Перестройката, откъснаха от Русия част от тези земи и ги турцизираха+ислямизираха, т.е. асимилираха, като например Азърбайджан, Туркменистан, православна Грузия и други. И какво спечелиха от това? Нищо. Превърнаха европейското население в ислямистко-азиатско.И какво от това?Кой печели от това? Никой! Само Турция,защото сега е от океан до океан турцизираното население
325
11
 
6
 
! Отговори
кики преди 1 година
Чрезвычайный и полномочный посол России в Белграде Александр Боцан-Харченко рассказал о создании российской военной базы в Сербии. Сякаш никой от нашите шутове наречени политици не вижда тази близка опасност.
324
8
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен.........Велика славянска държава......... Хахахааа, а колко са славяните в тая държава? 30% мюсулмани, азиатци, чукчи, буряти, чеченци и др. из/мет.
323
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДА ! Украиници и руснаци отдавна чакаха и се молиха Русия да ги освободи, самите местни хора от Украйна, години наред воюват срещу Киевската власт и много от тях бяха убити или останаха инвалиди, включително и деца, те живееха в свят на терор, смърт, насилие, сълзи, изтезания години наред , не са смеели дори да ходят в болница след побои и изтезания, поради страх, тези хора мечтаят и се молят Русия да ги освободи, местните също воюваха за свободата си и срещу Киевския режим на Зеленски.
322
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, не гласувайте за ПП, ИТН, ДБ! Те носят ада със себе си!
321
19
 
28
 
! Отговори
ДА ! преди 1 година
ДА , ЩЕ ОТВОРИ ФРОНТ НА БАЛКАНИТЕ ! КАКТО ОТРИЧАШЕ ДО ПОСЛЕДНО ЧЕ СТРУПВАНЕТО НА ВОЙСКИ ДО УКРАЙНА Е УЧЕНИЕ . ПОЛОВИН ГОДИНА ПОВТАРЯШЕ ЧЕ НЯМА ДА НАПАДА УКРАЙНА . ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА НИ ЧАКА ЩОМ У НАС Е ПЪЛНО С ПРЕДАТЕЛИ ! ! !
320
26
 
29
 
! Отговори
тя преди 1 година
Само простотии за настройване на хората срещу Русия !
319
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 402 - Историята се повтаря! Туй ще е Втората такава Велика държава, тъй като навремето (от средата на iV век до средата на V век) такава е имало под името Хонорска империя (или Империя на хуните) - до 25 племена в съюз, вкл. български, които и са установили ДЪРЖАВНОСТТА в тази Империя Добре познат на остготите е нашия хан Баламир (те са го наричали Крал!), който ги разбива още през около 370 г. Има версия, че 'Баламир' е поизкривено от латините 'Владимир'. Сега пак - Владимир ги тормози )))