1 млн. българи почиват в Гърция, имиджът на родното море е съсипан

След пандемията има търсене на други форми на туризъм - пешеходни турове
Обновена: 12 авг 2022 17:39 | 12 авг 2022 17:00, Анисия Иванова
258
1 млн. българи почиват в Гърция, имиджът на родното море е съсипан
Снимка: БГНЕС

Ако 2020 и 2021 година са катастрофални, няма защо да се хвалим с 60 или 70% ръст. Имиджът на българския продукт "морска почивка" е съсипан непоправимо и трябва да се насочим към пазари като Близкия Изток, за да развиваме развлекателен и хазартен бизнес. Трябва да се види в дълбочина и потенциалът на пешеходния, конния, велотуризма и други туристически продукти, които в България са незаслужено пренебрегвани. Това коментира Димитър Попов, собственик на туристическа агенци и член на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Прогнозата на новия служебен министър, че тази година се очаква 70% ръст спрямо миналата, има основание, но "базата за сравнение не е правилна". Навсякъде в туристическия бранш сравненията в момента се правят, не спрямо 2021, а на база 2019 година.

"Още не можем да достигнем нивата от 2019 година по приходи и брой нощувки и сме поне 20% назад по груби изчисления, защото трябва да се видят данните след приключване на летния сезон". Освен това огромна част от нощувките не влизат в общата статистика, заяви Попов. До юни България е посрещнала над 2 млн. туристи, а в статистиката на НСИ за същия период са регистрирани 1,730 млн. нощувки.

Преди презастрояването България е имала най-добрия продукт "морска почивка", като броят на туристите от Дания, например, през 2006-2007 година е бил 120 хиляди, докато през 2019 той е спаднал едва на 30 хиляди, като от този спад печели туристическата индустрия на Гърция и Турция.

За това какво е отношението на България към туриста и българския туристически продукт може да се съди по факта, че "ние сме единствената държава в света, в която преди години се събираха подписи Несебър да бъде изваден от UNESCO, за да се отприщи инвеститорския интерес".

"Нещата започнаха да се пооправят, но в Дания "Слънчев бряг" все още е мръсна дума и родителите на тийнеджъри изпадат в ужас от мисълта да изпратят детето си там. Имаше риалити за това какво се случва в "Слънчев бряг" с тези туристи, които идват, а това са наши клиенти", разказа гостът

На въпроса как се излиза от такава ситуация, Попов каза, че желание има, но "хотелиерите мислят, че след като се пусне позитивна реклама, туристите ще си кажат: "О, то в Слънчев бряг не било така". Няма такова нещо. Хубаво е да има имиджова реклама, но е добре за момента да се забрави за морския туризъм, защото поне на традиционните пазари - Германия, Скандинавието, Великобритания - знаят какво е тук и няма какво да ги лъжем, че нещо драстично се е променило. По-добре да се насочат към друг вид туризъм", смята той.

"Проблемът не е, че 1 млн. българи почиват в Гърция, а че им харесва. Има повтаряемост. Средният турист, независимо дали е българин или датчанин, не обича изненади. Той се връща година след година в същия хотел, който му е харесал, и иска предсказуемост. Не иска да не може да намери къде да паркира колата си, да се бие за шезлонг и чадър на плажа, да го излъжат в сметката или да му вземат 6 лв. за минерална вода и 12 лева за цаца. Той е готов да си плати, за да няма такива изненади. А този турист, който всяка година ходи на едно и също място, той е този, който пълни чартърите и на него разчита туристическият бранш".

Полският и прибалтийският пазар се развиват добре в момента, но какво ще стане ако нискотарифните авиокомпании открият чартърни полети от полски градове до дестинации в Северна Гърция, например. Защото ценово нещата са много сравними там. Тогава бихме загубили и полските туристи, заяви Попов.

Крайно време е на морския туризъм да се погледне с много по-различно око и морските ни курорти да започнат да разчитат на съвсем различен вид туристи, категоричен бе гостът. Според него потенциалът е в Близкия Изток, от където туристите няма да идват само в най-активния летен сезон и няма "да лежат на плажа", а се интересуват от забавления и хазарт, но "трябва да се реши въпросът с визите".

Дори и да не се обръща внимание на Европа, то туристическият поток от това направление няма да се промени и ще продължава, допълни събеседникът. "Не можем да избягаме от имиджа, който към момента сме изградили. За да избягаме, трябва да съборим половината хотели, които са построени в момента, както в Испания. Имаме свръхпредлагане на леглова база. Легловата база на Черноморието е 1 милион и ако се запълни на 100%, то тогава туристите, не само няма да могат да седнат на плажа, те ще трябва да стоят прави".

След пандемията има огромно търсене на други форми на активен отдих, обърна внимание експертът. "Хората са били затворени, в карантини, с маски и изведнъж тръгнаха към природата - по-често в малки, индивидуални групи. Пешеходните турове се разпродават масово. Всичко е продадено. При нас също връщаме хора за конен туризъм. Това винаги е било хит, но ние го проспиваме", обясни туроператорът.

"Някои дори го наричат подигравателно "Айларипи-туризъм", но туристът плаща за преживяване извън хотелската услуга. Забравяме, че туристическата усуга далеч не се изчерпва с хотела. Къщите за гости в планините са пълни навсякъде и продължаваме да твърдим, че това е някаква малка ниша. Напротив - пешеходният туризъм е най-масовият след морския", обясни Попов.

Има ли фалити на компании в България вследствие на пандемията? Защо градският туризъм е нож с две остриета? Какви са тенденциите в развитието на изходящия български туризъм? Да очакваме ли ръст и в какви граници в цените на туристическите услуги през 2023 година и какви са факторите, които ще ги определят?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е tikvenik Доказало го е времето,като минат изборите ще се утвърди окончателно,вервайте МИ,swolochi prodajni
197
7
 
21
 
! Отговори
Бате Гойко преди 1 година
6 милиона българи, от тях 3 милиона бедни пенсионери, 2 милиона малолетни - остава 1 милион. Всичкия този милион ходи да почива в Гърция?? Е вий се уляхте с тия сметки май, а? Едва ли повече от 100-200 хиляди българи могат да си позволят почивка в чужбина.
196
21
 
8
 
! Отговори
Дари преди 1 година
Аз живея на морето ,и тази година като всяка друга е фул от туристи, така че едва ли бихме могли да поемем повече ,а тези които почиват другаде им пожелавам приятно изкарване а нас не ни мислете, и простотията като " ***" и какви ли не зависливи епитети си ги носете у дома !Останете си със здраве !
195
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хазарта е забранен, близкият изток е пълен с терористични джихадисти, а ивайло лаков е купен кретенн
194
2
 
22
 
! Отговори
хаха преди 1 година
ами то само на морето ли е мизерия. Навсякъде в България е толкова мръсно. Хората едни дремни измамници, двулични, коварни. Навсякъде в ЕВРОПА като кажеш Булгериа и веднаха те свързват с мафия, и римляни.
193
2
 
15
 
! Отговори
Марто преди 1 година
Били сме в Гърция многократно, в Турция също. Има много добри, средни и отвратителни хотели. По-хубаво е в Испания и Италия, но там има добри и не толкова добри условия, например в Аликанте имаше дървеница в хотел 4 звезди... И, в България е така, има много хубави места, но те не са на Сл. бряг и подобни места.
192
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е! Ако реши някой да предложи нещо хубаво, то другите го спират. Започва се доноси, преписки, обаждания, документи, и накрая заемат че те изнудва. НЕМОЖЕ нищо свестно да се направи. То държавата е без силна, та ние???
191
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вися си така на плажа в един турски курорт и гледам през няколко шезлонга малки делви с пясък за пушачи,през един час минават да ги чистят.Доскучава ми,отивам на рецепцията и ги питам какво предлагат като забавления.Идва един агент и се почва,кеф ти на лодка по островите цял ден с ядене и музика или тихо и кротко- както предпочиташ,кеф ти хиляди забележителности ,или турска вечер,или изискан ресторант и още и още,таа кога и у нас така???
190
3
 
28
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Имидж имаше нашето черноморие между 1976 и 1984 година. През това време "Булгарреклама" бе като външно-търговско предприятие, а нашите ансамбли за народни танци не можеха да се приберат в България от турнета в западните страни. Всичко след тези години е една голяма МЪКА. ( В никакъв случай не изпитвам носталгия по бе-ка-пейското време. Напротив! Но се навъдиха от тогава много РАЗРУШИТЕЛИ.)
189
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България е най -зле.Мръсотия,селяния,мутри ще ми казват къде да спирам колата,сякаш общините не могат да направят нормални платени паркинги,които да се поддържат,както в западна Европа. Не се предлагат нормални развлечения платени пакети за да не се препълва плажа,а и хората да видят нещо интересно.Пълен ужас,сто години сме назад от турците или гърците,така е като няма кадърни политици,а всеки гледа да краде от всичко и да си прави бизнеса.
188
2
 
6
 
! Отговори
Явор Иванов преди 1 година
И да не забравя. Тоя ***, г-н не знам кой от не знам коя асоциация, които е "разливал" мозък, дано прочете коментарите под статията, че поне малко да му дойде мозъка!
187
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента съм на черноморието -130 лв за стая без климатик, без кухня в хотела. Единствено риба и пържени картофи - за цени и качество не коментирам. Поздрави от Царево. Даже няма и надпис с името на хотела - търси го, намери го. А обявата и снимките в интернет... И инфото от собственика по тлф - направо лукс без пари! Следващата година - в Гърция или Турция!
186
2
 
23
 
! Отговори
Явор Иванов преди 1 година
Дрън, дрън, дрън. Докато хотелите се държат от така наречените мутри и докато има места, като слънчака, където има *** на всеки ъгъл и се развива алкохолен туризъм ще е така! Просто и ясно! Никой нормален човек няма да отиде там с детето си, а ще предпочете Гърция, Турция и въобще всяка друга държава, но не и България! Отново, просто и ясно! Всичко ни е сбъркано! А най-лошото е, че 80% от българите са *** и мързеливи, но с голямо самочувствие! Общо взето изгубена кауза!
185
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя г-н Попов от статията горе нещо май не е у ред в главата. Вика потенциал в Близкия изток?!? Аха... Аз ако съм някакъв си шейх, паля самолета и не отивам във Вегас, а в България?!? Тоя май не знае как нормалните бачкатори живеят там? Като животни. И какво да гледа тука? Пясък? Че той си има в задния двор. Полски и прибалтийски пазар вика... Бе, те у ред ли си? Поляците бачкат яко и могат да отидат на море до Франция вече спокойно. А прибалтийците... ДААА БЕ! Яко наплив прибалтийци по морето!
184
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато българите се научат да чистят( фасове навред по пясъка), почнат да се усмихват ( не да псуват румънците докато им вземат парите), да косят тревата, да поддържат зелените площи, да асфалтират, да не продават метне алкохол и наркотици, бургаските батки да не бият туристите, да се научат да готвят и да не те лъжат в сметката и тн и тн. Тогава може и да се върне някой на Черноморието. До тогава ще си ходим там само варненци, добричлии и бургаски наркоси.
183
26
 
7
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Мислех да напиша нещо положително за нашето черноморие,защото и тук има прекрасни места за почивка /не е само Слънчев бряг/, но се отказвам, само ще отбележа, че суетата е превзела хората! И кой ходи в Гърция - софиянци с големите заплати, и тук таме някои от Пловдив...
182
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек веднъж ходил ли е в Гърция и Турция на море няма да стъпи крака му на нашето Черноморие.Няма база за сравнение относно - обслужване,гостоприемност,чистота,хигиена,цени и всякакви други дейности.
181
4
 
28
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
Вместо да изринем и облагородим, за да привлечем цивилизацията, по-лесно е да викнем калта, която би отседнала в подобна дупка и да си я брулим нея. Един баровец втрещен как полицай проверява документите на бездомник, ми вика: Не искам ред! Така няма да мога да си правя ккаквото си искам. Като има пари човекът - безчинства както ставаме свидетели всеки ден. Когато тарикатът се усети какво е направил, за да се плесне по челото, вече ще е късно. Тук няма да има никой или никой нормален!
180
0
 
61
 
! Отговори
Ахой капитане преди 1 година
Мутроморието загива.Мутрите ще фалират.Цялото ни Черноморие е превзето от престъпници,крадци и политически стари и нови мутри.
179
4
 
19
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Много добре се е ориентирал тоз Митьо Попов. Трябват ни пари, а не културни туристи. Я повикай, Мите арабюхите да изнасилват и колят, щото могат да си платят за това сафари без санкция, само срещу такса. Може също и към Чеченци да се ориентираме. Те за хазарт и голи баджаци освен пачки да раздават и интелигенти ще колят. Както се казва с един куршум 2 заека.