1 млн. българи почиват в Гърция, имиджът на родното море е съсипан

След пандемията има търсене на други форми на туризъм - пешеходни турове
Обновена: 12 авг 2022 17:39 | 12 авг 2022 17:00, Анисия Иванова
258
1 млн. българи почиват в Гърция, имиджът на родното море е съсипан
Снимка: БГНЕС

Ако 2020 и 2021 година са катастрофални, няма защо да се хвалим с 60 или 70% ръст. Имиджът на българския продукт "морска почивка" е съсипан непоправимо и трябва да се насочим към пазари като Близкия Изток, за да развиваме развлекателен и хазартен бизнес. Трябва да се види в дълбочина и потенциалът на пешеходния, конния, велотуризма и други туристически продукти, които в България са незаслужено пренебрегвани. Това коментира Димитър Попов, собственик на туристическа агенци и член на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Прогнозата на новия служебен министър, че тази година се очаква 70% ръст спрямо миналата, има основание, но "базата за сравнение не е правилна". Навсякъде в туристическия бранш сравненията в момента се правят, не спрямо 2021, а на база 2019 година.

"Още не можем да достигнем нивата от 2019 година по приходи и брой нощувки и сме поне 20% назад по груби изчисления, защото трябва да се видят данните след приключване на летния сезон". Освен това огромна част от нощувките не влизат в общата статистика, заяви Попов. До юни България е посрещнала над 2 млн. туристи, а в статистиката на НСИ за същия период са регистрирани 1,730 млн. нощувки.

Преди презастрояването България е имала най-добрия продукт "морска почивка", като броят на туристите от Дания, например, през 2006-2007 година е бил 120 хиляди, докато през 2019 той е спаднал едва на 30 хиляди, като от този спад печели туристическата индустрия на Гърция и Турция.

За това какво е отношението на България към туриста и българския туристически продукт може да се съди по факта, че "ние сме единствената държава в света, в която преди години се събираха подписи Несебър да бъде изваден от UNESCO, за да се отприщи инвеститорския интерес".

"Нещата започнаха да се пооправят, но в Дания "Слънчев бряг" все още е мръсна дума и родителите на тийнеджъри изпадат в ужас от мисълта да изпратят детето си там. Имаше риалити за това какво се случва в "Слънчев бряг" с тези туристи, които идват, а това са наши клиенти", разказа гостът

На въпроса как се излиза от такава ситуация, Попов каза, че желание има, но "хотелиерите мислят, че след като се пусне позитивна реклама, туристите ще си кажат: "О, то в Слънчев бряг не било така". Няма такова нещо. Хубаво е да има имиджова реклама, но е добре за момента да се забрави за морския туризъм, защото поне на традиционните пазари - Германия, Скандинавието, Великобритания - знаят какво е тук и няма какво да ги лъжем, че нещо драстично се е променило. По-добре да се насочат към друг вид туризъм", смята той.

"Проблемът не е, че 1 млн. българи почиват в Гърция, а че им харесва. Има повтаряемост. Средният турист, независимо дали е българин или датчанин, не обича изненади. Той се връща година след година в същия хотел, който му е харесал, и иска предсказуемост. Не иска да не може да намери къде да паркира колата си, да се бие за шезлонг и чадър на плажа, да го излъжат в сметката или да му вземат 6 лв. за минерална вода и 12 лева за цаца. Той е готов да си плати, за да няма такива изненади. А този турист, който всяка година ходи на едно и също място, той е този, който пълни чартърите и на него разчита туристическият бранш".

Полският и прибалтийският пазар се развиват добре в момента, но какво ще стане ако нискотарифните авиокомпании открият чартърни полети от полски градове до дестинации в Северна Гърция, например. Защото ценово нещата са много сравними там. Тогава бихме загубили и полските туристи, заяви Попов.

Крайно време е на морския туризъм да се погледне с много по-различно око и морските ни курорти да започнат да разчитат на съвсем различен вид туристи, категоричен бе гостът. Според него потенциалът е в Близкия Изток, от където туристите няма да идват само в най-активния летен сезон и няма "да лежат на плажа", а се интересуват от забавления и хазарт, но "трябва да се реши въпросът с визите".

Дори и да не се обръща внимание на Европа, то туристическият поток от това направление няма да се промени и ще продължава, допълни събеседникът. "Не можем да избягаме от имиджа, който към момента сме изградили. За да избягаме, трябва да съборим половината хотели, които са построени в момента, както в Испания. Имаме свръхпредлагане на леглова база. Легловата база на Черноморието е 1 милион и ако се запълни на 100%, то тогава туристите, не само няма да могат да седнат на плажа, те ще трябва да стоят прави".

След пандемията има огромно търсене на други форми на активен отдих, обърна внимание експертът. "Хората са били затворени, в карантини, с маски и изведнъж тръгнаха към природата - по-често в малки, индивидуални групи. Пешеходните турове се разпродават масово. Всичко е продадено. При нас също връщаме хора за конен туризъм. Това винаги е било хит, но ние го проспиваме", обясни туроператорът.

"Някои дори го наричат подигравателно "Айларипи-туризъм", но туристът плаща за преживяване извън хотелската услуга. Забравяме, че туристическата усуга далеч не се изчерпва с хотела. Къщите за гости в планините са пълни навсякъде и продължаваме да твърдим, че това е някаква малка ниша. Напротив - пешеходният туризъм е най-масовият след морския", обясни Попов.

Има ли фалити на компании в България вследствие на пандемията? Защо градският туризъм е нож с две остриета? Какви са тенденциите в развитието на изходящия български туризъм? Да очакваме ли ръст и в какви граници в цените на туристическите услуги през 2023 година и какви са факторите, които ще ги определят?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 година
От всички пенсионери, които са с комунистическо мислене и си плюят по подразбиране, вие кога за последно ходихте на българското черноморие и кога за последно бяхте в Гърция?България по нищо не отстъпва, даже природата е много по-красива. В Гръцко е пусто, прашно и повечето плажове имат малка плажна ивица, водата е x10 по-солена, а относно цените, двойно по-високи. Да водата е чиста, и освен ако не отидете на някой фенси остров, не е по-хубаво от БГ. Айде стига с това чуждопоклоничество!
217
1
 
1
 
! Отговори
До 227 преди 1 година
Последните две ходения на Албена преди 10 години на ол инклузив доведоха до посир*не на 5 от 7 човека. Заради Албена спрях да ходя на Черноморието.
216
0
 
2
 
! Отговори
maca преди 1 година
До Анонимен Да, отива в септична яма и през няколко дена иде лайнарката да я изпразни, те не си тровят морето, сори но това е истината!!!
215
0
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Във Обзор сме цяла седмица. Втори път почиваме тук и сме много доволни.Морето е много чисто и няма водорасли. Навсякъде в града се подържа, един фас не можеш да видиш. Ресторантите като цяло са на повече от задоволително ниво а обслужването чудесно. Не знам за какво с подобни статии се внушава, че у нас е много зле. И не си заслужава човек да пътува до Родното.
214
2
 
4
 
! Отговори
Св Стефан Биропиец преди 1 година
Бяхме на Дюни - стаите са отврат. Мухлясали бани, столове също покрити с мухъл, изтърбушени кревати. Храната... Ако имаш фантазия може и да се наядеш, предимно "гироси" на обяд. Плажа е добре, но никой не може да дойде да те види, като в затвори си. Единственото, което можем да похвалил е анимацията.
213
10
 
7
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Елате в Албена. Луксозни хотели, персонала говори български, стаите са чисти, басейни, атракциони, чистота по улиците и плажа, морето е прекрасно. Това че Слънчев Бряг е зле - не значи че цялото ни черноморие е зле!! Спрете с тези клевети по адрес на нашите курорти!! Като искате хипер лукс и обслужване, и сте толкова богати - отивайте на Малдивите: $2000 на ден. Мрънкачи...
212
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България след соца се разпродава на всеки с малко парици. Най-хубавите кътчета по морето изчезнаха заградени в свръх-скъпите хотели за богати чужденци. Разпродадена държава с остатъчна територия населена с бедни българи които дори не са виждали бетонните погреби по морето!
211
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са прави и доволните и недоволните! Нашето море е изключително разнообразно, но за жалост хубавите места са скъпи и труднодостъпни за човек на заплата. Вчера се срещнахме с едни приятели в заведение във Варна и сметката мина 200лв. Само хапване и по едно десертче за 4ма+ 3 шишета вода. Топ обслужване, но е скъпо! Местата където няма такива заведения са основно на юг от Бургас. Ако сте били там някъде, не трябва да чакате добро обслужване. Аз например винаги съм си вземал сандвич, ако ходя
210
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
приморско двама възрастни и 9 годишно дете в хотел 7 нощувки със закуска160 лв и като се прибави обед и вечеря разходите на плажа 250 лв на денперсоналът в хотела не знае бълг език а само украински чаршафите с петна откръв
209
2
 
21
 
! Отговори
Гунчо преди 1 година
Отношенито,господа,отношението привлича и пак същото отблъсква.Учете се от комшиите.Анадъмо!!!
208
3
 
4
 
! Отговори
Аспарух Атински преди 1 година
Никога в *** на почивка Имам лодка имам въдица имам Живот В Гърция!
207
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черноморието ни е под всякаква критика от десетилетие, надценки, грубо обслужване, мутри, наркомани и пияндета, стара храна, стара риба и т.н и т.н
206
5
 
19
 
! Отговори
Бойко преди 1 година
От две години приключих с родното черноморие. Качвам се на автобуса и към Турция, поздрави на родните хотелиери
205
21
 
7
 
! Отговори
1280 преди 1 година
Докато мислите, че за 20 лв на легло ще намерите супер лукс ще е така.Идете в Албена, Балчик или Дюни и съм сигурен, че ще останете доволни. Който иска качество плаща.В момента съм в Гърция. Следващия месец отивам в Балчик.Разликата е в цените, в България, за същото качество е по-евтино.Всеки да си избира. Като не може на Малдивите....
204
1
 
37
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
Да коментираме..... Няма смисъл!!! Всичко оакахме като диария на вентилатор! Презастроихме си курортите и градовете! Изляхме милиони тонове бетон в грозни и гадни гета и хотели!!! Разни рептили и шимпанзета се занимават с неща , които не разбират! Жалки алчни Капоти!!! ТРЯБВА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ СТРОИТЕЛСТВОТО ПО КУРОРТИТЕ И В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ!!! ИНАЧЕ СМЕ ОБРЕЧЕНИ!!!
203
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морето ни е прекрасно..това в Гърция също....една задачка-къде в любимото ви село в Гърция отиват отходните води.....в септична яма.ли...в близката заблатена рекичка ли...леле..някой се осмелява да нарушава спокойното ви оплюване на нашето море....
202
2
 
26
 
! Отговори
Thanks a lot about преди 1 година
Проблема със туристичесткият бизнес се решава много лесно.Държавата да спре субсидиите за ,,бизнеса",и туристичесткият бизнес ще се поеме от правилните хора.Докато държавата се грижи за ,,големите ни бизнесмени с дебели ланци" до тогава ще има отлив на българи от Черноморието.Всъщност в чужбина почиват тези българи,които наистина търсят почивка и приятно и спокойно прекарване със семеиство и приятели.Иначе българите които търсят евтини удоволствия като напиване,дрога секс,Слънчака е точното мяст
201
1
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Бай Ганъо е дребнав; тарикат; и все гледа да прецака някого. В дългосрочен план фактите са налице. Ако повечето чужденци са си премълчавали с усмивка, когато са ги лъгали, не означава че са били съгласни, но Ганъо се е усмихвал доволно. Хората от нормалните държави ги е страх от животни с ланци, охрана, като ли оръжия. За Бг приматът това поведение е висша форма на изразяване. Примери: Бойко, Слави, Пеевски
200
0
 
34
 
! Отговори
Михаааал преди 1 година
И още по зле ще става. Не е само да го имаш туриста ( клиента ), ами и да можеш да го опазиш. В БГ това го могат мноооооого малък%. А нашите търговци освен приказките за Хитър Петър друго учили ли са?
199
13
 
17
 
! Отговори
Виктор преди 1 година
Аз в момента съм в Албена, чисто е, мирише на цветя, сменят чаршафи те редовно, банята е лукс, кухнята е прекрасна, има тенис, боулинг, билярд, волейбол, фитнес, развлечения да искаш! Пясъка на плажа е чист, хората са дружелюбни, басейна на хотела е голям и чист. Рядко виждам фасове и *** по улиците, няма пияндурници да драйфат в храстите. Сменете мястото, копеуета, стига с тоя Слънчак, елате в Албена.