Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията през 2001 г.

Въпросът в РСМ сега бил – искате или не в ЕС
66
Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията през 2001 г.
Снимка: БГНЕС

„Започнахме преговори за членство с ЕС от деня на първата междуправителствена конференция, но няма да можем да отворим глава 23, ако не променим конституцията”, отбеляза министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи, предаде БГНЕС.

Още по темата

„Ще приключим скрининга, но не можем да отворим Глава 23, ако не променим Конституцията и това е компромисно решение, защото позицията на Република България до последния момент беше твърда, че няма започване на преговори без тези конституционни промени. И това не го приехме. Отхвърлихме решението, което предложиха българите – да започнем преговори и скрининг, а междувременно да променим конституцията”, каза Османи по време на днешното си гостуване в предаването „Горещо политическо лято“ по Канал 5.

Той подчерта, че изменението на Конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност наред с останалите шест общности, които вече са изброени в текста на конституционния преамбюл. На въпрос дали се опасява, че може да не се осигури мнозинство от две трети за промените в Конституцията, Османи подчерта, че по време на разговорите с България е общувал с представители на македонската опозиция и не е чул от никоя партия аргумент срещу включването на българите в Конституцията.

„Вписването на българите в нашата Конституция е добро и е в интерес на македонците, македонския народ и Република Северна Македония, защото за първи път институционално се дефинира връзката между македонското мнозинство и българската малцинствена общност. За първи път в историята на отношенията ние официално институционализираме тази връзка и я правим необратима. Чувал съм това от представители на ВМРО-ДПМНЕ”, каза Османи. По думите му дори от представители на ВМРО-ДПМНЕ е чул мнение, че е направена грешка, че българите не са включени в Конституцията при конституционните промени през 2001 г., а сега този въпрос се използва за ежедневен политически натиск.

Според него през предстоящите „15 месеца скрининг“ и докато стигнем до глава 23, властите ще се опитат да разобличат всички, които искат да поставят кариерата си пред стратегическите интереси на страната.

„Ще отидем при всеки гражданин, за да му кажем какъв е рискът от промяната на конституцията и че няма нищо лошо в това редом с албанци, турци, сърби, роми в Конституцията да се включат и черногорци, хървати и българи. Какъв е този риск и какви са ползите от такъв процес. Уверявам ви, че във ВМРО-ДПМНЕ убеждението е, че няма риск от такъв процес, а напротив, държавата има интерес да го направи. Важно е да се намери начин и съм сигурен, че когато той се постави на масата, ще има достатъчно депутати, които да го подкрепят”, каза Османи. Той заяви, че не е за референдум по този въпрос, защото, както каза, гражданите са изразили мнението си относно европейската перспектива.

„Ако трябва, въпросът трябва да е - Вие за ЕС ли сте или не. Всичко останало ще е абсолютно манипулация на гражданите. Така че мисля, че никой няма съмнение, че тази малка държава, зависима от регионалните и европейските процеси, може да оцелее нормално и оптимално само в Европейския съюз”, каза той.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
0
 
! Отговори
1-н преди 1 месец
Северни, немата бърза работа у европската уния. Ако не сте схванали- не България иска разрешението на Северните за някъде, а Севрните драпат да вземат Българското разрешение за членство в Европейския Съюз. Надявам се никога да не Ви уврат твърдите Български глави. Пък един ден може и да влезнете в Ес, като албански граждани!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обърнете внимание какви просяци са македонските митничари.На един му предложих фъстъци и получих изненадан поглед...
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някак не ми харесва това име Османи.Напомня ми за 500 години...някога.Някой да е гледал Време Разделно?Гледайте го с децата си.Аз го направих и те плакаха,но и техните деца ще го гледат.
55
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви българи в Македония бе уфтсе уллави! Няма такова гуведдо като "българин". Тия балкански порсуци са калпава мешавици между кривокраките турци и македонци. Ай сиктир!
54
7
 
2
 
! Отговори
Поре преди 1 месец
До НикоДа се задавете со вашето вето, конски опашки
53
4
 
14
 
! Отговори
Нико преди 1 месец
За каква глава 23 говори този шиптър?? Пак на вземат за будали и искат да минат метър.Не глава 23 А никаква глава не може да отворите докато не промените конституцията.А след това ако не правите това което ви казваме за откраднатата ни история ,за лъжите, измамите и омразата Ще получавате ВЕТО до дупка!! Държава македония преди 1991 никога е нямало.Съответно не може да има и история.Или Северна ирландия в Ирландия имат собствена история??Дошло е време да се сложи край на сръбското влияние в СМ
52
2
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
как се прави македонска борба -слага в един казан вода един камък и глава на македонски политик Водата трябва да заври три часа след като камъкът омекне чорбата ще бъде готова.
51
0
 
11
 
! Отговори
бг преди 1 месец
Албанците по-доре осъзнават истината от колкото сърбоманите ,понеже и те са страдали от сръбския нацизъм .
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страхували сте се от истината - майките, бащите, дядовците и бабите на македончетата да нсе запишат българи.
49
2
 
11
 
! Отговори
! преди 1 месец
До pirinВ Българската конституция изрично пише, че всички са равни. В македонската са избороени кои са "по-равни", а останалите - не чак толкова. Това е разликата. Всеки който се чувства македонец в България има същите права като всеки който се чувства Бъларин или Турчин или Китаец - стига да има български паспорт.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беше грешка, да. И само това да беше. Сега и да ни правите четки, късно е либе.
47
0
 
14
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 1 месец
Драги съседи!Има много елементарен начин за промяна на Вашата конституция! Вместо да изреждате от какви фолклорни народности Ви е изградена, създадената от Тито държава, в преамбюла само посочете, че в РС МАКЕДОНИЯ, всички граждани имат равни права на образование, медицинска помощ и здравеопазване и т.н. и т.н.! В личните документи задължително премахнете, произход и самоопределение! Повече акъл.... се заплаща!
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпроса сега е след като нямате българи в държавата ви , какво прави паметника на цар Самуил в центъра на столицата ви !? И какво прави първият български цар в държава където няма уж българи ?
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами нещете да впишите българите в конституцията си , защото се притеснявате да не би накрая да се окаже че македонците са малцинство!
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами страх ви беше да ни впишете, че сме много. А колко са се скрили (засега...) И титовата политика ще вземе да се прокисне.... и ще стане един смрад....
43
10
 
0
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
Опозициа му понуди на Таче минатата недела да стави на гласане во Собрание упис на Блгаре во Устав. Ама Таче многу се уплаши пошто ако не успее гласането другиот ден ке треба да дава отказ ......не дека за некои месец и онака ке биде изритан од тамо каи што е сега ... Груио се врака победоносно од Будим на бел кон , и после сите прикаски завршуваат ...
42
1
 
5
 
! Отговори
Ganjo преди 1 месец
Нация,Народ,Националност е едно и също понятие с един и същ смисъл. Тук говорим за етноси. Етнически турчин,арменец,македонец,евреин,българин и т.н.Не давайте съвети за неща които и на вас видимо не са ви ясни.
41
1
 
18
 
! Отговори
Съвет до македонците преди 1 месец
Защо не направите нов Устав, в който да не се споменава нито една нация. Такава е конституцията на България. Всички граждани (дръжавяни, както им казвате вие) имат еднакви права. И никой няма да може да ви изнудва повече. Така си модерните конституции (устави) - без нации, народи, националности.
40
1
 
23
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
Да си впишат в конституцията и маймуните, че те са единствените сигурни техни предци
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно не четете какво ви казва Османи и реагирате първосигнало като на избори. Казва ви , че ние сами сме се отказали , че българите са предците на македонците и искаме да са само някакво малцинство. И те трябва веднага да го приемат. Още една задача на руския Резидент е изпълнена успешно.