Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията през 2001 г.

Въпросът в РСМ сега бил – искате или не в ЕС
66
Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията през 2001 г.
Снимка: БГНЕС

„Започнахме преговори за членство с ЕС от деня на първата междуправителствена конференция, но няма да можем да отворим глава 23, ако не променим конституцията”, отбеляза министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи, предаде БГНЕС.

Още по темата

„Ще приключим скрининга, но не можем да отворим Глава 23, ако не променим Конституцията и това е компромисно решение, защото позицията на Република България до последния момент беше твърда, че няма започване на преговори без тези конституционни промени. И това не го приехме. Отхвърлихме решението, което предложиха българите – да започнем преговори и скрининг, а междувременно да променим конституцията”, каза Османи по време на днешното си гостуване в предаването „Горещо политическо лято“ по Канал 5.

Той подчерта, че изменението на Конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност наред с останалите шест общности, които вече са изброени в текста на конституционния преамбюл. На въпрос дали се опасява, че може да не се осигури мнозинство от две трети за промените в Конституцията, Османи подчерта, че по време на разговорите с България е общувал с представители на македонската опозиция и не е чул от никоя партия аргумент срещу включването на българите в Конституцията.

„Вписването на българите в нашата Конституция е добро и е в интерес на македонците, македонския народ и Република Северна Македония, защото за първи път институционално се дефинира връзката между македонското мнозинство и българската малцинствена общност. За първи път в историята на отношенията ние официално институционализираме тази връзка и я правим необратима. Чувал съм това от представители на ВМРО-ДПМНЕ”, каза Османи. По думите му дори от представители на ВМРО-ДПМНЕ е чул мнение, че е направена грешка, че българите не са включени в Конституцията при конституционните промени през 2001 г., а сега този въпрос се използва за ежедневен политически натиск.

Според него през предстоящите „15 месеца скрининг“ и докато стигнем до глава 23, властите ще се опитат да разобличат всички, които искат да поставят кариерата си пред стратегическите интереси на страната.

„Ще отидем при всеки гражданин, за да му кажем какъв е рискът от промяната на конституцията и че няма нищо лошо в това редом с албанци, турци, сърби, роми в Конституцията да се включат и черногорци, хървати и българи. Какъв е този риск и какви са ползите от такъв процес. Уверявам ви, че във ВМРО-ДПМНЕ убеждението е, че няма риск от такъв процес, а напротив, държавата има интерес да го направи. Важно е да се намери начин и съм сигурен, че когато той се постави на масата, ще има достатъчно депутати, които да го подкрепят”, каза Османи. Той заяви, че не е за референдум по този въпрос, защото, както каза, гражданите са изразили мнението си относно европейската перспектива.

„Ако трябва, въпросът трябва да е - Вие за ЕС ли сте или не. Всичко останало ще е абсолютно манипулация на гражданите. Така че мисля, че никой няма съмнение, че тази малка държава, зависима от регионалните и европейските процеси, може да оцелее нормално и оптимално само в Европейския съюз”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Османи прилича на ученик,не знам как са го избрали за президент.
31
0
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Османи в прав текст си заявява ,че невписването в Конституцията е политическо решение!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А албанската общност вътре ли е бе Османи?
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Османската конституция на Османи или просто Северно Македонската, защото ти приятелчеми приличаш на рендак
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ммм 27: Животворен?!? Все повече се убеждавам, че трябва да има образователен ценз за гласуването за НС.
27
3
 
26
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Обяснявам ти - има хора, които се чувстват българи, но по различни причини не могат да напуснат Македония - имат имоти, имат болни роднини, женени са за македонец(ка), албанец(ка) и т.н. и не могат да се махнат от там. Но те се чувстват българи и имат право на образование на български, самосъзнание и т.н. Същевременно има едни хора с продухани мозъци, дето още смятат, че Александър Македонски е измислил кирилицата. Мислиш ли, че това са два еднакви народа? Аз не. И по-д0бре да си е така.
26
5
 
16
 
! Отговори
истина преди 1 година
най-добре е да запишат че няма разлика между българин и македонец, и че искат да си имат друга държава и ще решат всички проблеми които може и са имали някога. А ако искат в ЕС веднага, просто да кажат че ще са поредната област в България, може да имат повече права, но пък от следващия ден ще са членове на ЕС
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАПЯХА НЕЩО ДРУГА ПЕСЕН... Е ЩЕ ИМА И ЛУУМПЕНИ, ПОДСТРЕКАВАНИ ОТ "БРАТДКИТЕ' СЪРБИЯ И РУСИЯ...
24
4
 
17
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
Трябва не само да ни запишат, но да ни запишат като животворен народ.
23
16
 
14
 
! Отговори
само питам преди 1 година
За тези дето плюят Бойко за ЛОШИТЕ пътища и магистрали?!Не мога да ви се начудя?А защо никога никой от вас не каза нищо за Нинова,за която асфалт НЕ СЕ ЯДЯЛ?Защо не чух никога роптаене против Йончева,която тичкаше да копае магистралите и да пълни бурканите с пръст за да доказва незнайно какво,а то беше за да съботира строежът им?И двете,а и много от тях си съдраха п,ките да ривът против ЕС и против сближаването ни с него,а сега Йончевата се къпе в евра,*** си бара кл,ра,а Бойко пак виновен?
22
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако впишат българите в мак. конституция, това означава, че за тях българите и македонците са различни народи. Не разбирам защо това го представят като нещо добро за България?
21
9
 
20
 
! Отговори
Расате до Бунгар преди 1 година
Македонци са регионално название ,като шопи,северняци,тракийци ,рупчоси,добруджанци и пр.
20
7
 
12
 
! Отговори
Расате преди 1 година
С най -голямото генетично изследване доказахме,че съвременните българи са преди всичко наследници на древните българи.Също се доказа ,че древните българи са Източно-европейски народ позициониран между Карпатите ,Каспийският басейн и Стара планина или т.нар. Северо-понтийското поле.Т.е. Ние сме си на мястото, на което винаги сме били .Това дори и не прокламирано се знаеше ,поради това ,че 65 % от българите са с понтийски антропологични белези,а 85% от нас носят нордоидни рецесивни гени.
19
6
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Това че българите не са в конституцията означава само едно ! Че македония е част от българската държава !
18
5
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Грешката си ти Османи, и колегите ти политици и цялата ви държава, може би най голямото недоразумение в Европа.
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морски ти май само телевизия гледаш и вярваш на Бойко.Купи си кола и разходи се в България.С една обиколка ще остнеш без ходова част.Пожелавам ти успех при обиколката на България.
16
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТИ в коя държава живееш,че казваш че имаме магистрали?Ние нямаме една завършена магистрала.Тракия не е завършена все още.Изброй магистралите.И.най-важното нещо,ние гентично нямаме нищо общо с първата и втората Българска държава.Общото ни е само името.Днешните Българи нямат нищо общо генетично с пра-Българите.Нашите гени основни са медитерански има малко славянски,тракийски и македонски гени,но нищо общо с античните Българи.
15
4
 
3
 
! Отговори
Мархаба османи преди 1 година
Не бу кьопек ?! Не бу македон ?.!.
14
4
 
38
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Ще отидем при всеки гражданин и ще му кажем, че няма страшно от българите ..... Това изречение е просто безумно. Колкото е безумно и разминаването 100 хиляди паспорта и 3000 преброени. Колкото е безумен и самия им външен министър и всичките им управници.
13
1
 
34
 
! Отговори
Прав е преди 1 година
Загубиха 20-тина години.