Османи: РСМ ще реагира при натиск върху македонското малцинство

Външният министър се срещна с активисти в Албания
28 авг 2022 21:50, Йоана Цонева
31
Османи: РСМ ще  реагира при  натиск върху македонското малцинство
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи поддържа комуникация с македонското национално малцинство в Албания по въпроси, които вълнуват македонците тук, и е активно ангажирано в защитата и насърчаването на тяхната етническа, културна и езикова уникалност, каза министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи след работно посещение на градовете Требище и Пустец в Албания.

Той се срещна с активисти и представители на местните македонски организации.

Това второ поредно посещение на Османи при македонците в Албания през последните няколко месеца е в рамките на непрекъснатото сътрудничество между Министерството на външните работи и македонските сдружения от тази съседна страна, съобщиха от македонското външно министерство.

Фокусът на разговорите на Османи с домакините е бил позицията на македонците в Албания и подкрепата, която получават от институциите на Македония.

На срещата с представителите на Требище бяха обсъдени и възможностите за промяна на работното време на ГКПП „Требище-Джепище“, като изключително важен за македонското население в района на Голо Бърдо за разширяване на сътрудничеството между местните звена от двете страни на границата и за насърчаване на икономическото и културно сътрудничество.

Османи е подчертал, че ще подготви информация за правителството и план за действие как Македония и нейните институции могат да помогнат на македонците в Албания чрез конкретни проекти.

По-късно и премиерът на РСМ Димитър Ковачевски коментира темата, като каза, че македонците в Албания не трябва да изпитват натиск и трябва да бъдат свободни да заявят своята идентичност по време на предстоящото преброяване на населението в страната.

Ковачевски подчерта, че е сигурен, че Албания ще проведе преброяване според европейските стандарти и че ще реагира, ако има са натиск и влияние върху македонското малцинство, пише БГНЕС.

"Колкото до македонците в Албания, това е утвърдена общност, която има своя политическа партия. Имат депутат, кмет... Ние като държава винаги присъстваме сред тях. Въз основа на преброяването всеки един от тях ще може свободно да се изразява в Албания като македонец. И това, което знам, е, че Албания ще проведе преброяването въз основа на всички най-високи стандарти на ЕС и Евростат, със сигурност ще предотврати натиск по отношение на каквото и да е влияние върху всеки гражданин, независимо от неговата етническа принадлежност", допълни Ковачевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Василий ІІ-Император преди 1 година
След падането на България под византийска власт през 1018 г. с указите на император Василий II от 1019 г. Българската Патриаршия е понижена в ранг и обявена за Българска автокефална архиепископия със седалище в Охрид, последната българска столица и тогавашно седалище на българския патриарх. Диоцезът, българската народност на предстоятеля ѝ и правата ѝ са определени с две Грамоти на император Василий II за правата на Охридската архиепископия. В изворите от периода ХI-ХII в. се споменава като Българска архиепископия.
22
1
 
0
 
! Отговори
Василий ІІ-Император преди 1 година
от император Андроник II Палеолог-1282-1328 г. на предстоятеля на Охридската автокефална архиепископия плащаница, за употреба при благослужението в църквата Света София (Охрид). На императорския дар е извезан надписът: Пастирю на Българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог
21
1
 
0
 
! Отговори
Василий ІІ-Император преди 1 година
Независимостта ѝ от Цариградската патриаршия е уредена до 1020 г. в споменатите три указа на император Василий II. Първоначално тя обхваща 31 епископии върху територията на цяла България, без част от Тракия. Там е постановено и предстоятелите ѝ да са само българи.[4] В изпълнение на тях за първи архиепископ е определен българин Йоан Дебърски, монах от Бигорския манастир Свети Йоан, но след него това правило се нарушава и катедрата се заема от гърци, а броят на епископиите е намален. Известна е подарената от император Андроник II Палеолог-1282-1328 г. на предстоятеля на Охридска
20
3
 
4
 
! Отговори
Северин преди 1 година
Не знам откъде идват всички тези Северунгели, но отидеш ли по границата на Македония с Албания хората там не правят разлика между Българи или Македонци. За тях са едно и също. Има две възможни причини за това. Едната е че Българите са Македонци, но тъй като ние уж сме татари а не на Сашо Велики наследници това е невъзможно. Втората възможност е че Македонци няма и без коминтерновата пропаганда всички автоматично са си Българи.
19
3
 
6
 
! Отговори
Кънчо Ирониев Сарказ преди 1 година
До N22 с никнейм БЛАГОЕВГРАДЗащо България да признава македонско малцинство, след като Македония е била част от България, а не обратното. И е била част от България като географска област, а не като държава.
18
2
 
22
 
! Отговори
Северджан преди 1 година
Северните са уникални с история и език от Коминтерна и Тито -1945 година и крадена история от България...! Смешници от Сръбския ЦИРК !!!
17
41
 
9
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
България да признае етническите Македонци в България и българският съд да регистрира всички Македонски Организации и Сдружения в България.
16
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безочието на македонопитеците е безгранично!!Македонизма е срещу българското съзнание!!!!!
15
15
 
5
 
! Отговори
5-ко преди 1 година
До 22 - Факт е дека хартиа трпи све. На прашането каде во Албаниа живее наводното малцинство , вашиот претставник не знаел да одговори.Ова се зборовите на надлежниот албански министер по нивната ТВ. Магичниот збор бил ВЕТО или ......Во Ноември ке биде пописот па ке видиме. Моиата прогноза е резултат многу полош од вашите очекувана ....
14
3
 
51
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Факт е, че в Албания има признато българско малцинство. Факт е, че хората там все още се смятат за българи и не са забравили удобно миналото си.
13
3
 
35
 
! Отговори
Васко Жабата преди 1 година
Добре ,че скоро МакЕдЖас аборигените няма да видят Европа ... Иначе тежко и на ЕС и на нас България
12
59
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В Aлбания има македонци, няма българи.
11
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В албания има българи, няма македонци.
10
5
 
50
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Тези от Голо бърдо говорят по-различен език от официалния македонски, почти български.
9
4
 
41
 
! Отговори
Ръъътсд преди 1 година
Република Северна Македония няма това е българска територия
8
4
 
33
 
! Отговори
Кхан Кубер преди 1 година
Създава държава на днешната територия на Македония, Албания и част от Северна Гърция. Още оттогава са българите в Албания!
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те двамата от македонската народност ли са,че говорят за македонско малцинство в Албания,като в Македония определили кои народности са записани в Конституцията им и кои не,и не могат да бъдат записани понеже било трудоемко,а в Албания се застъпват за македонско малцинство или проживаващи македонски граждани,но те може да са от народностите които не са се определили като от конституционно вписаните или дори останалите,които са вписани по народности не са македонци,а се определи с име на общността
6
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У албания има толко македонци колко у македония има българи и сите да са доволни
5
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там са българи бре Османе. И много интересно се получава, има българи тук и в Албания, а по средата по вардарско немааа. Чудо на чудесата.
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшификатори!