Ковачевски и Пендаровски против референдум в РСМ

ВМРО-ДПМНЕ започва да събира подписи от утре
36
Ковачевски и Пендаровски против референдум в РСМ
Димитър Ковачевски. Снимка: БГНЕС

Организирането на референдум за Договора за приятелство с България е във вреда на евроинтеграцията на РС Македония. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски по повод решението на опозиционната ВМРО- ДПМНЕ да проведе референдум за анулиране на Договора за приятелство от 2017 г., който бе подписан от Бойко Борисов и Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Според Ковачевски инициативата на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски преследва "лични и партийни интереси на самия Мицкоски". Той припомни, че опозицията не е присъствала в Народното събрание в Скопие и не е гласувала по време на ратификацията на Договора от 2017 г. Ковачевски смята, че тази инициатива няма подкрепа, нито сред гражданите, нито сред опозиционните политически формации".

Подписите за референдума организиран от ВМРО-ДПМНЕ ще започнат да се събират утре по обяд, а според изявленията на Мицкоски първи в листите ще се разпишат депутатите от партията.

ВМРО-ДПМНЕ обяви въпроса на референдума по следния начин: „За отпадане ли сте на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България“.

Според Мицкоски "македонската идентичност е била атакувана от Договора за приятелство с България и че напредъкът на РСМ в преговорите с ЕС ще зависи от преговорите на историческата комисия". "Нямаме нищо против българите да са част от конституцията, но с какво показва България, че е добър съсед", пита Мицкоски и добавя: "те упорито твърдят, че македонският език на македонците не съществува". Той нарече Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. "отровно дърво".

Президентът Пендаровски е против референдума

На референдума ще получим въпрос от опозицията, който по същество пита македонските граждани искат ли да спрем движението към ЕС, каза днес президентът Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос след заседанието на Съвета за сигурност.

Според Пендаровски въпросът на опозицията за референдума е на практика да спре европейския път: „Така че, ако подкрепяте такъв референдум с класическия антиевропейски въпрос, няма нужда от допълнителна промяна на Конституцията. Едното изключва другото”.

Според президента, странно е защо Преспанското споразумение не се споменава във въпроса на референдума, защото, както казва той, в европейската преговорна рамка, с която започнахме преговорите наскоро, Преспа и Споразумението с България се споменават в едно и също изречение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
x\zx преди 1 година
Местният Коцьо Динара вилнее в РСМ
18
3
 
2
 
! Отговори
Горан преди 1 година
Како што ви ги гледам коментарите, можете да не навредувате нас македонците колку што сакате, но целиот балкан знае каков народ сте вие. ;)
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Е Петко, щом "надворешна политика спрема Македониа е чист нео-фашизам и тоа ни за мене ни за никои овде не е прифатливо.Па ако цената за тоа е никогаш да не влеземе во ЕУ или распад на државата нека е", добре. Кой каквото си надроби, това ще сърба. Обаче след 30 години вас истите антични македонци, всъщност българи с размътен мозък, няма да ви има. Това всичко там ще е Албания. Ще стане както стана в Косово. А вие постоянно плюете в кладенеца от който после ще търсите да пиете вода.
16
3
 
12
 
! Отговори
северомакедонец преди 1 година
До 5-ko ПОлитиката на всичеки македонски правителства спрямо България и Българите бе лицемерна и неблагодарна, спрямо историческите паметници е престъпна отвсякъде направо талибанска, а спрямо собствения си македонски народ страхлива. Но такава ви е интелигенцията - изтърсаци с комплекс че не са сърби и страхливци да видят миналото си... Гранка без грудка вене....
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фиромац не чита ништо, фиромац пишува се.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за въпрос сякаш са приели отделен закон специално за ратифициране на този им договор с България,а не закон по който се извършват ратификациите на договорите им с всички останали държави по всички различни направления и същност на представените цели за сключването на двустранни и многостранни договори по споразуменията между страните и те като участник в тях,че още питат-За отпадане ли сте на Закона за ратифициране на Договора с България,ако им отпадне закона за ратификациите значи няма закон.
13
1
 
5
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
До кога политиците еднолично ще решават съдбата и живота на народите си? Играете си на господари и богове, крайно време е нещата да се обърнат, историята помни много такива случаи.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Петко, кога ви натиснаха шиптърите, добре ви дойде нашата подкрепа нали? 500 танка, боеприпаси и 6 самолета. Вие бойни самолети изобщо нямахте и нямаше да имате за непрад. Сега внезапно фашистки договор и други подобни си надраскал. С тоя акъл Петко, дупе да ви е яко за напред. То не може да живеете вечно в лъжа и едва ли ще мине много време, преди да ви ликвидират шиптърите и да станете южна Албания. Като почнат да ви колят, втора помощ от България може и да няма вечел
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно че ще е против Ковачевски. Ако има такъв референдум шансът да изхвърчи от властта е огромен.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам защо северните бивши южни сърби празнуват празници и хора свързани с БГ вместо да празнуват със сърбите ... Имат толкова сръбски роднини, че не разбирам изобщо какво става :)
9
2
 
22
 
! Отговори
Ед преди 1 година
Що, бе? Проведете референдум, така поне няма да е лицемерно.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За отпадане ли сте на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България --- ама те не бяха ли Република СЕВЕРНА Македония? Иначе да го отменят едностранно тоя закон-договор и да приемат нов закон с който да се задължат всички в Република СЕВЕРНА Македония да мразят и вредят на българите?
7
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
референдум за влизане в нато и ес да не стане като в българия разделенообщество по всички въпроси
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мицковски, няма такава държава, република Македония бре. Ама ти това не го атакуваш. Това не ти сменя индентитета, или там както му викате. ***.
5
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Според мен политик, който се обяви против какъвто и да е референдум, трябва директно да бъде гонен. Нали уж говорят за демокрация - волята на народа. Или волята на народа е само, когато няма да нарани интересите на господарите.
4
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде и ние за референдум,да не се изнася евтин ток за тия нещастници!!!!
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз лично искам да си проведат референдума за да се прецакат сами за влизане в ЕС ахахах
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Противници на референдумите, значи вече са завършени евроатлантици.
1
1
 
31
 
! Отговори
Обаче не са преди 1 година
против евтиния български ток "братска България", нали?