Сърбия забрани Европрайд шествието в Белград

Това става с решение на местното вътрешно министерството
13 сеп 2022 18:20, Красимир Ангелов
60
Сърбия забрани Европрайд шествието в Белград
Снимка: БГНЕС

Ден след официалното откриване в Белград на общоевропейската проява в защита на правата на ЛГБТ общността Европрайд 2022, сръбското вътрешно министерство забрани шествието, което е основното събитие на неколкодневната проявата, съобщиха организаторите, цитирани от сръбските медии.

Предвиждаше се Седмицата на гордостта да завърши с шествие в сръбската столица на 17 септември. Днес обаче сръбската полиция забрани провеждането на шествието Европрайд, като предаде на организаторите официално решение.

Освен международна конференция за правата на човека в рамките на проявата ще бъдат организирани и изложби, образователни, културни и развлекателни събития, а ще присъстват и много чуждестранни гости, дипломати, представители на чужди правителства.

В събота, два дни преди официалното откриване на Европрайд, сръбският президент Александър Вучич каза, че министерството на вътрешните работи ще вземе окончателното решение дали шествието ще се състои и дали има условия за това, припомня сръбската секция на BBC.

Прайд парадите бяха забранени в Сърбия през 2009, 2011, 2012 и 2013 г. Те се провеждаха успешно през последните девет години с изключително засилена полицейска охрана.

В неделя в сръбската столица бе организирано протестно шествие срещу провеждането на Европрайд 2022. Протестът завърши с молебен, отслужен от главата на Сръбската православна църква Порфирий.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
16
 
! Отговори
Някой преди 1 година
БРАВО!!!
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите са умни хора. Не са си продали задниците на еврозелките.
30
3
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Правилно,браво на сърбите.
29
4
 
18
 
! Отговори
Ми ся' преди 1 година
Ми ся' ко' ша правят тия ЕВРО - ПРАЙДОВЕ ????? Къде ша закриват ПРАЗНИНСТВОТО ??????? И ЕВРО ЛИДЕРИТЕ ша са много тъжни .....че им развалиха рахатлъка !!!!!!
28
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Браво!
27
4
 
25
 
! Отговори
Браво на Сърбите ! преди 1 година
Не цепят басма нито на евро лидерите ......нито на евро прайдовете ! Нашите политици дето все са начупени ......могат да се учат от тях !
26
0
 
0
 
! Отговори
уфф преди 1 година
До ХАА ХАА КОМЕНТАР! Тук не става дума за това кой кой е,а за това какви ги върши!Да си я видял по гей-паради?
25
1
 
13
 
! Отговори
не е точно така преди 1 година
До Анонимен 32 Алън Тюринг си имал едно норвежко приятелче,с което се гушкал!Хората не обръщали внимание на това!Един ден,обаче,двамата чисто голи хукнали по улицата пред къщата да се закачат,а хората били скандализирани!От там тръгва всичко!Ако си е траел нищо нямало да стане!Не случайно е казано,че "педраз спиране няма"!
24
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Чрез тази забрана сърбите наистина защитават правата и физическата неприкосновеност на ЛГБТ общността (трудно някой може да спре обединените агитки на Звезда и Партизан).Готови са за прием във (Ф)ЕС
23
14
 
3
 
! Отговори
ХАА ХАА КОМЕНТАР! преди 1 година
Добре де, слагате минусчета ей така?Ми не ми отговорихте, сръбската премиерка, Ана Брнабич, която си има любовница май, тя какво мислите че мисли тя какво мисли за това нейнара любовница дали мисли същото което мисли тя за гей парада в Сърбия? А?
22
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 28 Знаеш ли защо са всички тези демонстрации???Алън Тюринг (нужно ли е да пояснявам кой е той? Машината Енигма, кода на нацистите), се е самоубил с фатална доза цианкалий! Причината - обявили са го за престъпник, хомосексуалист.Подложили са го принудително на химическа кастрация...Затова са сега и гей парадите - да не се повтарят убийствата на хора, които просто не харесват хора от противоположния пол.
21
10
 
3
 
! Отговори
ХАА ХАА КОМЕНТАР! преди 1 година
Голям майтап еййй, ше умръ от смех!!! А министър председателят на Сърбия??? Тя какво отношение ще вземе по темата, Ана Брнабич?
20
0
 
14
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Подкрепям ти. Правилно постъпиха.
19
0
 
15
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Подкрепям ти. Правилно постъпиха.
18
4
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Христов, ако ти погледна историята в браузъра да не станеш за смях п3д3руга? И онзи унгареца така викаше, а го хванаха в гей оргия
17
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 22Европейските ценности са лъжа, измама и мачкане на по-слабия, за да ни е добре нас. Факт.
16
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А гейпрайда?
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се прави, а не като тука - разграден двор и всеки си прави каквото му скефне в центъра на София.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де маймунска шарка ,де.Страх лозе пази :))))
13
3
 
14
 
! Отговори
Брадата преди 1 година
Големи са сърбите . Ние сме горди европейци все пак.