Буяр Османи: Преговорите с България приключиха с 3:1 за РС Македония

Запазихме езика, преговаряме за ЕС, историческите въпроси са извън пътната карта
Обновена: 16 сеп 2022 07:05 | 16 сеп 2022 07:00, Анисия Иванова
100
Буяр Османи: Преговорите с България приключиха с 3:1 за РС Македония
Снимка: БГНЕС

Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас. Ние запазихме езика, започнахме преговори за членство в ЕС и оставихме историческите въпроси извън пътната карта. България получи промяна на Конституцията някъде по средата на процеса - след започването на преговорите. Поради тази причина смятам, че това бе един добър компромис.

Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи и добави: В обществото има консенсус, че конституционните промени не нанасят вреда. На въпроса, защо е срещу поискания референдум от страна на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ за Договора с България Османи отговори: По същество никой не е срещу промените в Конституцията. Дори и във ВМРО-ДПМНЕ има хора, които смятат, че това е в интерес на македонския народ и на държавата. Това означава и институционално дефиниране на отношенията между мнозинството македонски народ и българското малцинство. За първи път в най-висшия държавен документ се определя това отношение и това става по искане на България. Ако ние бяхме поискали това нещо, това нямаше да го получим.

Още по темата

"Въпросът за промяната на Конституцията измести дебата за идентичността от това кой какъв е бил някога в дебата за правата на човека. Това е една голяма победа за нас, защото изместихме дебата за правата на малцинствата и правата на човека", каза Османи пред местната телевизия "Сител".

Според него с постигнатото споразумение с България "Северна Македония е приключила с екзистенциалните си предизвикателства".

"Референдум за Договора с България не може да има. Това е един международен договор. Охридското споразумение, Договърт с България и Преспанското споразумение са трите столба на Македония. Няма как те да бъдат премахнати", каза още Буяр Османи. Той смята, че "проблемът с интерпретацията на историята е реален".

В началото на септември ВМРО-ДПМНЕ поиска в РСМ да бъде проведен референдум за анулиране на Договора за приятелство между България и РСМ, който бе подписан на 1-ви август 2017г. Лидерът на партията Християн Мицкоски нарече Договора "отровно дърво".

Председателят на парламента Талат Джафери отхвърли искането и го определи като антиконституционно. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
КОЛКОТО - ТОЛКОВА преди 1 година
До ДО анонимен 62 __КАКТО ОБИКНОВЕНО СЪМ ПРАВ!!!
60
0
 
10
 
! Отговори
ДО анонимен 62 преди 1 година
А защо забравихте БСП. Теспокойно можеха да напуснат и при други подобни ситуации, но гласуваха като цяло въздържалсе, защото така бяха обещали на френския посланник. Сега били и за догор с Газпром, а в правителството подкрепяха всички инциативи против Русия, допринесли за високите цени и те подписваха за оръжията. Скрити и помолни са БСП. А за другите си прав.
59
2
 
21
 
! Отговори
Ех македонецо Османи преди 1 година
Е, хубаво. Запазили сте езика- ами той е диалектна форма на българския. Това в България го знае всяко хлапе. Баба ми, докато беше жива, говореше на същия диалект, както сега говорят в Македония. Какво толкова сте постигнали? А ти, като си Буяр, мислиш ли, че си македонец? Нещо ми мязаш на албанец!
58
2
 
9
 
! Отговори
Всичко идва при онзи преди 1 година
който умее да чака. Та, предлагам, да изчакаме мъдро разпадането на МК. Кантонизацията ще се случи, въпрос на време, това събитие е заложено още в момента на определянето на тази територия като "етническа" държава. Тогава ще на...рат опашките и ще опищят света, че всъщност са българи, а не албанци. Да не забравяме, че ние там имаме ОФИЦИАЛНО! около 150хил. български граждани, които са декларирали черно на бяло, че са българи.
57
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
душа да им е яка колко ще ги грабят - защо е тоя зор за ес
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24.06.2022 ДЕН НА ПОЗОРА И НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ГЕРБ-СДС,ПП,ДБ,ДПС !!!
55
2
 
13
 
! Отговори
ДжО1984 преди 1 година
Много е прав, но какъв е тоя ШИПТЕР. Ако избираме ПРАВИЛНИТЕ политци, а не разни "***", в колкото и да водят крат на мача - влизане в ЕС, ние ще решим или въбще да ли ще решим или ВЕТО до като и НИЕ и ТЕ съществуват!
54
1
 
21
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Жалко, че не разбраха нашите братя накъде отиват нещата след 30-40-50 години за региона. България от 6 милиона, ще стане 3-4 милиона с преобладаващо население знаете какви. А Македония, която сега е 1.8 милиона от които 0.6 милиона албанци и турци, може ясно да разберем, че може и да се казва Македония, но хората, които живеят там въобще няма да се казват така...Вместо да се обърнем и ние и те към истинските корени, от братска ненавист и двете страни се затриваме бавно, но пък славно...
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мач ли е ходил?!
52
1
 
22
 
! Отговори
Перничанин преди 1 година
Хората с комплекси. Сигурно е тъпо да сте ***?
51
1
 
9
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Ся едно мазно вето като е 3:1 да му дойде акъла на тоя макакин
50
1
 
16
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
До Анонимен До МухахаАЛБАНИЯ Е МАКЕДОНСКА ПРОВИНЦИЯ ...... Мухахахахахахаха . А в Албания имат ли Министър на външните работи - с македонско име като например Ванче Тодоровски .... Или председател на Парламента с "македонски корени"... Тя и Индия е като провинция на Англия , ама 80% от английските политици са индийци и индуси и пакита имат повече права в Англия от самите англичани . Не случайно столицата е по-известна като Лондонистан . А "Македонската столица как ще е ? СКОПЕНИСТАН ? Ахаха
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изказване на политик на изключително комплексиран народ, който има нужда постоянно да се доказва пред света, че съществува!
48
1
 
14
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Дали си заслужава да си губим времето с тея дърва неокастрени?
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МухахаАЛБАНИЯ Е МАКЕДОНСКА ПРОВИНЦИЯ
46
2
 
17
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Северна Македония Я ЧАКА АЛБАНИЯ а на Европейския Съюз .... Скоро северомакетата ще са малцинство в собствената си страна и няма да има никакво значение нито македонския език... нито античката македонска история ... албанците си имат свой собствен език и своя собствена история .
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската позиция надживя дори Кралицата, ще надживее и Османи и всички османи ако трябва.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буяр Османи говори глупости.
43
1
 
23
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
МАКЕДОНИЯ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЕС ДОКАТО НЕ ПРИЕМЕ БЪЛГАРСКИТЕ УСЛОВИЯ.
42
1
 
23
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
България никога няма да признае "македонски" език. Особено от устата на албански екстремист.