Гърция: Ще защитаваме интересите си, ако е необходимо

Турция няма право да ни заплашва с война, заяви Атина
29 сеп 2022 13:53, Елка Василева
21
Гърция: Ще защитаваме интересите си, ако е необходимо
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция ще защитава законните си интереси, ако възникне такава необходимост, заяви гръцкото министерство на външните работи в отговор на състоялото се снощи заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде АНА-МПА.

Още по темата
В съобщение гръцкото министерство заяви: "Турция има пълното право да защитава интересите си с всички законни средства, при ключовото условие, че приема правилата на международното право. Тя обаче няма право да нарушава грубо международното право и да заплашва Гърция с война (casus belli)".

"Гърция не предявява претенции срещу Турция. Тя подкрепя диалога на базата на международното право. Тя обаче ще защитава законните си интереси и права, ако такава необходимост възникне", подчертава министерството.

Съветът за национална сигурност, свикан от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви в съобщение: "Въпреки нашите призиви да изпълни задълженията си по международното право и договорите Гърция не спира незаконните си действия и всички провокативни действия бяха разгледани особено внимателно."

В него се казва още, че "Гърция се отдалечава от мъдростта и разума, стигайки до саботиране на дейностите на НАТО и атакуване на кораби, плаващи в международни води."

"Няма да се поколебаем да използваме всички видове законни методи и средства, за да защитим интересите и правата на нашата нация срещу безполезните усилия на Гърция", се посочва в изявлението.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плъхат знае че ще изяде мустаците ако мръдне към Гърция..За това Бла Бла Бла от дълече защото ако загуби изборите за нула време е труп
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали са съюзници и двете са в НАТО...ако се сбият какво става?Нали уж НАТО ни пазеше...Да взимат пример от нас.Ние не се сърдим,а ги приемаме за помощ.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция сега страда от собствената си недалновидност, когато в Междусъюзническата война през 1913 година воюваше заедно с Турция срещу България.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гъркът е страхливец
16
9
 
13
 
! Отговори
България преди 1 година
Гърците са най-жалките хора , които съм виждал. Само искат и чакат всички членки на ЕК да им отпускат средства. Наричат ,Българите роби и се отнасят с нас като с такива. Тази зган е най-големият товар за всяка чланка с ЕС.
15
9
 
13
 
! Отговори
Peres преди 1 година
Турция никога не е заплашвала с война.. Кой започна да въоражава островите? Кой започна да приема ХИЛЯДИ американски воени машини??? кой иска да разшири водната територия на 12 мили ? кой кой кой??? Надъхват ги Американци И Французи а голям пердах ще ядат.. Кой постояно заплашва и обстрелва цивилни рибарски кораби ??? Кой заключи с радар изтребителите ??? Ердоган Хубаво го каза КЪдето и когато трябва някоя вечер внезапно може да сме ви на вратата.Учете се от историята...
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност, има право да ви заплашва с всичко, вкл. и война, хартиени самолетчета, кренвирши и т.н., ама не е много редно! В случай на заплахи с война и провеждането й - оръжита показват кой прав, кой крив, ако нямат срам от международното право участниците! Все по-очевидно е, че Турция иска да разтури НАТО....... Нима гърците не знаят това?
13
5
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Анонимен-1Константинопол не е Гръцки. Това е Вторият Рим, това е столица на Ромейската или Източната Римска Империя на която приемник, продължител и наследник е Турция. Византия никога не е загивала, продължава като Османска Империя и днес като Турция. Дори официалното наименование на града до 1923 е Константинопол. Истанбул е просто деформирано произношение на това име, още преди завоеванието на Мехмед 2-ри - Истенполи, така са го казвали гръкоезичните, така е останало в народния говор.
12
6
 
6
 
! Отговори
Петю преди 1 година
Абе като е толкова лесно както говорят Турците ами да почват да вземат островите пък да видим какво ще стане-- какво само говорят и заплашват.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де е НАТО бре, Де е САЩ?
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък турците все добри и невинни? Ама че работа...
9
0
 
12
 
! Отговори
.. преди 1 година
за тези отдолу хубаво е че ги разбирате работите, но дано никога няма война не само между тях а където и да е
8
5
 
26
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Факт е, че Великите сили нахраниха данайците богато с български, турски, австрийски и какви ли не други територии. И то територии, на които гръцкото население изобщо не беше мнозинство. Ама вечно бяха на печелившата страна. Май е време Господ да си прибере вересиите, а?
7
7
 
18
 
! Отговори
али преди 1 година
До Бау - Кипър е различно, там Турция и Англия бяха гарант за етническия мир, но гърците създават еносис - въоръжени групировки, които почват етническо прочистване в Кипър. Те са причината за разделяне на Кипър..
6
15
 
20
 
! Отговори
Aliosman преди 1 година
Гърците да спрат да въоръжават островите, които са им подарени. На 3 км от турския бряг е най-близкия. И затова са демилитаризирана зона. Ако бяха умни, щяха просто да ги освободят и да не всяват излишна паника. Не може да въоръжиш остров на метри от турския бряг и да очакваш какво .. локум? Ще изядат шамарите още догодина, когато изтичат и клаузите от Лозан. Една нощ ненадейно ще дойдем, както каза Ердо. И тогава ще съжалят. Да питат кюрдите, как бягаха от пещерит и си забравиха уса оръжието.
5
9
 
8
 
! Отговори
Ти изби рибата преди 1 година
"Такава простотия ако стане е добре дошла за руснаци, китайци, индийци... новите велики сили." Toва ли са новите велики силия? Ясно, благодаря за информацията.
4
7
 
21
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Чакайте, чакайте г-да евроатлантици. Знаем за опората за 5 чл. от договора за НАТО. Надяваме се е така!! Какво става обаче при война между натовски държави. Какво стана в Кипър 74 г. Видяхме, че джендърите в НАТО нямат топки да ударят по масата и бат Ердо да подвие опашка. Такава простотия ако стане е добре дошла за руснаци, китайци, индийци... новите велики сили.
3
10
 
7
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Турция никога няма да тръгне да окупира Гърция, без съгласие на великите... Виждате какво стана с Русия ! Търция няма как да си го позволи това.... Но САЩ окупираха Гърция 18 воени бази... Гурците да се замислят върху това ....
2
9
 
16
 
! Отговори
хмм.. преди 1 година
Вече имаме нов съсед, това не е Гърция а 52- ри щат на САЩ .........
1
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tурция да се връща в мала Азия и да връща Константинопол на гърците.