Викове "българи татари и фашисти" и яйца летят срещу български клуб в Охрид

Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България
Обновена: 7 окт 2022 14:36 | 7 окт 2022 14:36, Нели Христова
438
Викове "българи татари и фашисти" и яйца летят срещу български клуб в Охрид
Снимка: БГНЕС

Няколкостотин души скандират "българи татари и фашисти" пред сградата в Охрид, където трябва да бъде открит официално българският клуб "Цар Борис III", предаде репортер на БГНЕС. Срещу сградата хвърлят яйца и камъни.

Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял "фашистките искания на България". Протестът официално бе подкрепен лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова за "масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб "Цар Борис III". Към призивите за участие в протеста се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев "Левица". Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС това лято. По време на протестите имаше вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.

"Ние не сме никакво фашистко, нацистко или неонацистко движение, както ни обвиняват. Ако имаше нещо такова, съдът нямаше да регистрира сдружението. Затова призовавам гражданите да мислят положително и да видят какво се прави наистина."

Това заяви за БГНЕС Тиме Блажевски – председател на българския клуб „Цар Борис III”, който беше открит днес в Охрид. „Решихме да създадем сдружението след подписването на Договора за добросъседство между България и РС Македония, с което искаме да допринесем за подобряване на отношенията, да градим мостове и да сближаваме народите, да няма скандали, да няма провокации. Но почти година след регистрирането на нашето сдружение всичко се обърна наопаки”, каза още Блажевски.

Всеки ден ни се създават проблеми, оказва ни се натиск. Клубът е създаден с идеята да се изгради културен кът, където да се събират македонци и българи, да общуват и да градят мостове помежду си, подчерта Блажевски.

На този фон отвън се чуват скандиранията на протестиращите, звуци от вувузели и пиратки.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие между националните отбори на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни скандирания срещу страната ни.

По повод на призивите за протести срещу откриването на българския клуб в Охрид преди два дни българският министър на външните работи Николай Милков призова "реакциите да бъдат премерени". "Добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим преди да говорим и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия договор за добросъседство предвижда", каза още Милков, припомня БГНЕС.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в Народното събрание "проекто-закон забраняваш създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим".

На откриването на клуба присъства и българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишете каквото искате,но да знаете Македонците не са като вас Роби.Те са свободни и няма да допуснат някакъв си врабески да създава конфликти.Врабески иска да има омраза.Не е нормално да създаваш културен център с име на човек свързан с нацистите.При това доказано свързан.Това не е обида ,а директна провокация.Българите заслужаваме Путин.Нищо друго.Имаме президент директно козируващ на Путин.Нашите искат война.
275
1
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
"Па шта си ти?" - такъв въпрос задава във твоят дом безочлив чужденец. "Па ще си ти?" - с такваз псувня смущава ти неканен пришълец; "Па шта си ти?" - туй питане навред - при Дрин, при Шар, при Ваедар, Преспа драга о, българино, сърбин ти полага и чака с начумерен лик ответ. Кажи се португалец, кюрд, сириец, лапонец, нeгъp, индиец - но българин се само не признавай.
274
0
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
"Па шта си ти?" На български означава "Какъв си ти?". Вазов написва това стихотворение през 1913г. след като сръбският престонаследник Александър I удея плесница на едно момиченце в Македония, което на наглия му въпрос отговаря, че е българче. През 1934г в Марсилия крал Александър I е ликвидиран от Владо Черноземски.
273
0
 
1
 
! Отговори
Петросино преди 1 година
На македонеца не му е нужна история за да се почуства най-великият.Трябва му само да прочете дневникът на великата македонка Менча Кърничева.Там черно на бяло е написано,кой кой е,и защо такъв е.И всичките и думи са подписани със кръв.Тука няма шест,няма пет.Има само истината.
272
2
 
8
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Знаеш ли, че като се изкъпе един македонец се получава, чист българин?
271
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са си хората!
270
0
 
10
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
На всички езици по земята Александър Велики е Велики (Аleksander the Great) и го знаят като "Велики" а не Македонски. Само на Руски, Сърбски и Македонски е "Македонски"!
269
2
 
13
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Оформи се македонска нация след Втората световна война, защото България мина под диктатурата на СССР. Сърбите се възползуваха и успяха. /Най-смешно ми става, когато някой нарече сърбите "братски народ" Трябва да се чете повече история/
268
1
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Македонска нация се създаде след 1945г. На територията на Югославия, която е в обтегнати отношения с България и контактите са ограничени, а доколкото ги има са под знака на враждебност. Това ясно определя и границата между българската и македонската нации точно по границата между България и Югославия, а днес Македония. Това са сухите факти. Другото е пропаганда, а който не съзнава, че е пропаганда е просто недостатъчно образован.
267
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те не са виновни. Затваряй границата и толкова. Ауропата като си ги иска, какъв и е проблемът-да отваря обятията си и да си ги гушка.
266
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Преди много векове имало един Цар Дор. Та той имал близнаци за наследници на короната - Магнет и Македон. Разделил държавата на двамата по равно. Магнет наследил западната част, известна по неговото име като Тесалия, а Македон източната част /сегашна южна Тракия/ и започнали да я именуват Македония по името на монарха. Това от изворите на историята за произхода на името на Македония, сега кой се припознават като македонци и къде живеят е рано да се посочи.
265
1
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Статистика на населението по етнически признак в областта Македония (Егейска, Вардарска, Пиринска) по самоопределение на хората в началото на 20-век: българи-1,181,336... турци-499,204 (след Балканската война те са изселени от сръбската и гръцката армии).. гърци-228,702.. албанци-128,711...власи-80,767... евреи-67,840... роми-54,557... ючеркези-2,837... сърби-700 (цели 700 души! брей, че сръбска била Македония)... арменци-300. грузинци-69, нeгpи-(в Солун) А дека са македоноидите?
264
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав беше Костадинов, че трябваше да сме твърди с макетата
263
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсва ми едно тире в заглавието, а и навсякъде след "българи".
262
0
 
13
 
! Отговори
До маке преди 1 година
Ама не ти разбирам северномакедонския античен език. Пиши на Български. Тук е Български форум, чужди езици не говорим. Нали така? Що пък си мислиш че те разбираме? Ние сме фашисти, татари, кви ли не, вие сте от люлката на цивилизацията. Абе кво се занимавате с някви татари там, не ви е на нивото. Я вижте ква хубава страна си имате, то са планини, морета, океани, езера, статуи, паметници...хич не се занимавай с някви българи.
261
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се съберем футболните агитки ще им направим жалката армийка хахава. Тия що така нямат никво чувство за самосъхранение? Ся като видим кола със северномакедонски номер на пътя кво следва? Или пък просто щото сме доста по- ерудирали да накажем низшия с мълчание?
260
1
 
7
 
! Отговори
РВ преди 1 година
Бухахаха , я си ...кой му пука за вас бе? Ритуално се замозапалете ако искате в центъра на онва недоразумение наречено скопие в знак на протест. Вие сте абсолютно никои. Също като албанците, жалки сте. Затворете си границата и не ни пускайте, наложете ни визов режим, скъсайте договора за добросъседство, изгонете ни дипломатите и даже ако искате ни обявете война. Тогава ще имате около 20 минути да се разбягате.
259
2
 
11
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Първо, моля министерството на образованието да направи необходимото и да положи повече усилия за правописа и правоговора в западните ни провинции защото както е видно и от редица постове по тази тема има доста хора, които така и не са се научили да пишат на книжовен Български, а използват разни диалектни форми. Второ - не чувам партиите да взимат отношение по проблемите на западна България. Да не се окаже, че Украйна им е по-важна и мила от западните ни провинции.
258
5
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Време е в Скопие да издигнат паметник на предателя Желю Желев,който по чуждо нареждане призна по тъмна доба българската земя Македония за независима държава.Ама благодарност от коминтерновски изча.дия трудно ще видим.
257
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никаква газ и ток за тия