Викове "българи татари и фашисти" и яйца летят срещу български клуб в Охрид

Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България
Обновена: 7 окт 2022 14:36 | 7 окт 2022 14:36, Нели Христова
438
Викове "българи татари и фашисти" и яйца летят срещу български клуб в Охрид
Снимка: БГНЕС

Няколкостотин души скандират "българи татари и фашисти" пред сградата в Охрид, където трябва да бъде открит официално българският клуб "Цар Борис III", предаде репортер на БГНЕС. Срещу сградата хвърлят яйца и камъни.

Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял "фашистките искания на България". Протестът официално бе подкрепен лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова за "масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб "Цар Борис III". Към призивите за участие в протеста се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев "Левица". Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС това лято. По време на протестите имаше вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.

"Ние не сме никакво фашистко, нацистко или неонацистко движение, както ни обвиняват. Ако имаше нещо такова, съдът нямаше да регистрира сдружението. Затова призовавам гражданите да мислят положително и да видят какво се прави наистина."

Това заяви за БГНЕС Тиме Блажевски – председател на българския клуб „Цар Борис III”, който беше открит днес в Охрид. „Решихме да създадем сдружението след подписването на Договора за добросъседство между България и РС Македония, с което искаме да допринесем за подобряване на отношенията, да градим мостове и да сближаваме народите, да няма скандали, да няма провокации. Но почти година след регистрирането на нашето сдружение всичко се обърна наопаки”, каза още Блажевски.

Всеки ден ни се създават проблеми, оказва ни се натиск. Клубът е създаден с идеята да се изгради културен кът, където да се събират македонци и българи, да общуват и да градят мостове помежду си, подчерта Блажевски.

На този фон отвън се чуват скандиранията на протестиращите, звуци от вувузели и пиратки.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие между националните отбори на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни скандирания срещу страната ни.

По повод на призивите за протести срещу откриването на българския клуб в Охрид преди два дни българският министър на външните работи Николай Милков призова "реакциите да бъдат премерени". "Добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим преди да говорим и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия договор за добросъседство предвижда", каза още Милков, припомня БГНЕС.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в Народното събрание "проекто-закон забраняваш създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим".

На откриването на клуба присъства и българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
3
 
21
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 година
Оттатък Трън е само шизофрения... Толкова ли е нужна на Европа тази психиатрия?
235
13
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Да живее Велика Албания!
234
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отишли Каракачанка и Джамбазин при Северен Велик Заю от парламата софийска да му подаряват Ислям..........Ако е за Ислям Заю Велики директно от Медина и Мека ще го вземе..........А сега яжте деловия маедониския
233
13
 
7
 
! Отговори
Шуробаджанащина преди 1 година
Явно има защо да ни мразят. Какво е направила България за Македония..... нищо
232
6
 
6
 
! Отговори
Богослов Путин преди 1 година
Господин Путин ще оправи всичко, само бъдете спокойни и му се подчинете и всеотдайно доверете с цялата си душа. Не ви трябва нищо друго на този свят, трябва да приемете Путин вътре във вас и Той ще ви води в живота. Опитайте!
231
3
 
3
 
! Отговори
Ислям Искендербей преди 1 година
Паническият страх на българите в Северна Македония от кървава насилствена албанизация,ислямизация,турцизация е македонизма...........Те не участваха във войните в Югославия а вероломно бяха нападнати в гърба от ислямоалбанския тероризъм и тогава ги предаде България..........Епиреца Християнски фанатик Георгиус Кастриотис ислямоалбанския башибозук го прекръсти на СКЕНДЕРБЕУ както турчина нарича Александър Македонски:"ИСКЕНДЪР"
230
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борис III отровен от Хитлер трънци .... отровен е от московската и англосаксонската болшевишка *** на интренационала, която след това смаза България, че я и разпарчетоса и резултата ей го горе в заглавието.....
229
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Били сме татари, фашисти и т.н....мръсни сръбски макета :))) Добре че сме добрички в България, че отдавна да сме ви светили маслото :)))))
228
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борис номер 3 се жертва за България, беше отровен от Хитлер, лавираше доколкото е възможно в политиката вслушваше се в гласа на народа, даваше кожуси на швабите и не даваше български воини да се бият във войната.
227
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какви са всъщност българите за македонците? Да не би да са ангели небесни?
226
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На бас че половината са албанци
225
2
 
5
 
! Отговори
Петък преди 1 година
Тия, не знаят за какво се борят, но няма да спрат, докато не го постигнат.
224
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите за нас са с манталитет на ци*ани, да си кряскат колото искат, дори те знаят, че са въздух под налягане :)))
223
6
 
9
 
! Отговори
Защо го кръщават преди 1 година
така? Борис 3 за тях, пък и за мен е противоречива личност. Връзва ни с хитлеристка Германия, не спасява евреите в Македония, дори сина на приятеля си Вапцаров не помилва, суспендира Търновската конституция и т.н. И така България от царуването на баща му и него все е в национални катастрофи, а българските майки и жени в черни забрадки. Можеха да го кръстят на един от синовете на Кубрат, който се е заселил по техните земи.
222
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що го именовахте така!! Царя вкарва окупационния корпус в Македония!
221
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво от това? Само слабият се страхува от крясъци, а и само слабия кряска истерично. Двете плена не са световен пример за достойнство.
220
12
 
10
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
Докога ще предизвикваме македонците да ни казват истината в очите. Нашия прочит на историята си е само за нас и за промиване на мозъците ни,както и за създаване на псевдо патриотизъм.Лъжите ни в историята нямат край.Като ги представяме от името на професори,академици,доценти,БАН ,това не означава,че е истина.Платени лъжци ,ченгета-агитатори и манипулатори са болшинството от тях.
219
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Albanec od OhridНе е така, българските турци говорят български, не се правят на интересни като сърбежите и макетата, те се вписват идеално без да хленчат, даже българи взимат за жени български туркини, но със македонките сме скарани, както и със сръбкините :)))
218
4
 
2
 
! Отговори
Albanec od Ohrid преди 1 година
Отношението на македонците към българите е същото като българите към турците. Нито омразата на македонците е обяснима спрямо българите, нито на последните към търците. Един век пропаганда и това се получава.
217
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борис е бил с нацистка германия - как да очакваме да ръкопляскат