Вучич доволен от подкрепата на Радев за петрола

Сръбският президент благодари и на гръцкия премиер
7 окт 2022 10:29, Нели Христова
18
Вучич доволен от подкрепата на Радев за петрола
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска отново на срещата на върха на Европейската политическа общност в Прага ЕС да обмисли решението за забрана на вноса на руски петрол в Сърбия, съобщи агенция Танюг.

Сръбският президент благодари на българския държавен глава Румен Радев и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за позицията им по този въпрос.

Още по темата

"Румен Радев открито каза, че решението за петрола не е справедливо за Сърбия, а Мицотакис го каза в заключителната си реч и аз им благодаря за това", каза Вучич.

Сръбският президент съобщи също така, че решението за това дали на Сърбия ще й бъде забранено да внася руски петрол в рамките на европейските петролни санкции срещу Русия се отлага до първи декември.

Вучич участва вчера в чешката столица в първата среща на върха на Европейската политическа общност, на която бяха поканени държавни и правителствени ръководителите от общо 44 държави.

По настояване на Хърватия в осмия пакет от санкции влезе и Сърбия, която няма да може да внася руски петрол по Адриатическия тръбопровод JANAF, който транспортира петрол от пристанище Омишал на остров Крък до рафинериите в Нови Сад и Панчево.

Европейският съюз прие осми пакет от санкции срещу Русия заради анексирането на четирите украински области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Новият пакет включва законодателна рамка за определяне на таван на цените на руския петрол, както и ограничения върху морския транспорт на суров петрол и петролни продукти до трети страни.

В съобщение на Съвета на ЕС вчера, когато санкциите влязоха в сила, се пояснява, че на държавите членки "ще бъде забранено да предоставят услуги за морски превоз и да оказват техническа помощ, посреднически услуги, финансиране или финансова помощ, свързани с морския превоз в трети страни на суров петрол (от декември 2022 г.) или петролни продукти (от февруари 2023 г.), които са с произход Русия или се изнасят от Русия".

След панела за енергетика, икономическа ситуация и изменение на климата в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност в Прага вчера, Вучич каза, че най-важното заключение е свързването на енергийните мрежи и газовите интерконектори, така че да се използват енергийни източници от целия свят, информира "Данас".

Той благодари на ЕС за подкрепата за изграждането на газовия интерконектор с България.

Вучич съобщи, че очаква президентът на Азербайджан Илхам Алиев скоро да бъде в Белград, за да се осигурят нови източници на газ. Той допълни, че е имал разговори с представители на Норвегия, по чиито съвети се изготвя сръбската енергийна стратегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Да си еб... преди 1 година
Майката ЕСЕСОВЦИ НЯМА ТЕ ДА НИ НАЛАГАТ ДА СИ КУПУВАМЕ ПАК РУСКИ ПЕТРОЛ НО ЧРЕЗ ПОСРЕДНИК.НЕОНАЦИСТИ!
13
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 година
И за пореден път президненската прислужница се преклони пред кремълските заръки.Червен ли е, не е човек!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На сърбите всички са им виновни и длъжни, а те на никого.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма сърби...това са серди...Сердика
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сръбите при първа възможност ще ни забият нож в гърба. Вучич ходатайства ли пред Путин, когато искахме да продължим да получаваме газ от Газпром?
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със всяко ново действие на Радев се убеждавам все повече, че е идолопоклонник и ще се кланя пред който и да е диктатор от Москва.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само така .
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Тошо - ако беше жив - щеше да плаче от умиление...
6
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България, Сърбия, Унгария, Австрия и Италия е крайто време да спрат западно-европейския рекет в региона. Няма как някакви никакъвци от северо-западнала Европа да определят търговските отношения на Южна Европа и Балканите. Ако заедно с тях излезнем от ЕС ще се види колко слаб и изолиран е северозападналия край на Европа. Французи, саксони и англичани умираха от яд, че 80те Южна Европа търгуваше със С.Африка и Близкия изток, докато тях ги наричаха колонизатори и им отказваха търговски отношения
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си помгаме на Балканите . Жалко е ,че има разделения между хората Горе-долу сме на един хал икономически . За големите в ЕС и по света сме само някакви геостратегически интереси . Много не им дреме за съдбата на хората
4
6
 
18
 
! Отговори
Тоя като нашите ... преди 1 година
Вчера ни псува и плюе, днес ни благодари и прегръща. Днеска те прегръщат, утре те поръчват ... фурнаджийски лопати бол ...
3
10
 
13
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Този *** вече става противен ! Не стига ,че се мазнеше на Путин и му приклякаше ( буквално) за сникмка ,а на КГБ Патриарха им Гундяев му целуваше ръката ( на нашият Патриарх НИКОГА) и се гънеше като мекотело,ами и сега се изказва в подкрепа на сръбския наглец, който само ден преди това оплю България!ТО БИВА ДА СИ БЕЗХАРАКТЕРЕН,БЕЗВОЛЕВ,ПОДМАЗВАЧ,ПРЕДАТЕЛ, СТРАХЛИВЕЦ,ПОДЛИЗУРКО,НО РАДЕВ Е МАКСИМАЛНОТО ДЪНО! РАДЕВ,СРАМУВАМ СЕ ОТ ТЕБ!ДА СА ПРОКЛЕТИ ТЕЗИ ,КОИТО ГЛАСУВСАХА ЗА ТЕБ ВТОРИ МАНДДАТ!
2
8
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
ЕС пак са готови да наложат санкции, от които ще пострадат повече те самите (и ние в калабалъка). Ако спрат, или дори само ако намалеят доставките на руски нефт, цените на горивата със сигурност ще тръгнат нагоре. Особено у нас, тъй като руският нефт е най-евтин в микса, който използва Лукойл Нефтохим.
1
4
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Вчера ни плю, днес ни благодари...лудите нямат свършване в политиката...