Отбелязват 129 г. ВМРО и у нас, и в Северна Македония

Вижте как бе отбелязана годишнината
Обновена: 23 окт 2022 18:08 | 23 окт 2022 18:07, Йоана Цонева
37
Отбелязват 129 г. ВМРО и у нас, и в Северна Македония
Снимка: БГНЕС

129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония. Няма да се откажем, защото Македония винаги е била и ще остане българска! С тези прочувствени думи съпредседателят на ВМРО и български представител в ЕП Ангел Джамбазки поздрави симпатизантите и привържениците на ВМРО, които почетоха днешния паметен ден пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в София.

"Съратници, днес се навършват 129 години от онази велика идея, която тупти в сърцата ни и днес. Онази кауза, която вече 129 години се бори за българщината в Македония. Битката на ВМРО със скопските македонисти, които продължават да изпълняват повелите на Сърбия и правят опит да обезкървят българщината в Македония, продължава и днес, откри официалните чествания другият съпредседател на ВМРО Александър Сиди. Той припомни историческата причина за основаването на Организацията в Солун през 1893 г. от шестима български учители и обърна внимание, че мисията на ВМРО е не по-важна и днес.

Не трябва да забравяме, че и днес Скопие води яростна политика на антибългаризъм. Само за последните месеци видяхме мракобесен език на омразата, палене на клубове, поругаване на всичко българско. Това е същата тази политика, водена преди 70 години чрез преследване на свещеници, на учители и офицери, които отказваха да се нарекат македонци и пазеха родовата памет. Ето защо не трябва да спираме борбата. ВМРО е минала през много тежки периоди, през падения и възходи, но винаги се е крепяла идеята за единна и неделима България от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море, категоричен беше от своя страна Джамбазки.

На събитието присъстваха и почетният председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов, членове на националното ръководство на Организацията, представители на Българското сдружение на родовете от Македония, представители на Македонския научен институт, симпатизанти и членове на ВМРО, както и българи от историческите общности зад граница. Всички те поднесоха венци и цветя в знак на почит към създателите на ВМРО.

Припомняме, че на 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация ВМРО, която е създадена по примера на БРЦК, бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи, останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов ВМРО се превръща в сила, с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството.

РСМ отбелязва Ден на македонската революционна борба

На днешната дата, 23 октомври, в Република Северна Македония отбелязват Ден на македонската революционна борба.

"На този ден си спомняме смелите младежи, които, неспособни да се примирят с тежкото положение на онеправдания македонски народ, създадоха през 1893 г. Македонската революционна организация. Вдъхновени от тази идея, поколения патриоти се включиха в дългата борба за свободна македонска република, основана на идеалите за справедливост, свобода и достоен живот, в който ще има място за всеки мъж и жена, независимо от националност, език и религия. Тази смела визия, която свързва Илинден 1903 г. и АСНОМ 1944 г., най-накрая се реализира на 8 септември 1991 г. в независимата македонска държава", написа в поздравлението си президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, съобщи БТА.

Представители на правителството и президентството поставиха цветя на паметника на Гоце Делчев в Градския парк в Скопие, а ВМРО-ДПМНЕ организираха научен симпозиум на тема: ”129 години ВМРО – Борбата за Македония, която продължава".

„Народните мобилизатори, като се започне от Димитър Миладинов, настояват за формиране на нещо специфично македонско, да се възстанови Охридската архиепископия, защото в една феодална държава религията е била много мощно средство, защото образованието е минавало през такава институция. Държавата не се е погрижила за образованието, затова са необходими училища на македонски език с учители народни свещеници и затова тези, които са против тази идея - българските възрожденци, не наричат ​​тези хора македонци, а македонисти, за да им отнемат националната етническа принадлежност“, подчерта на симпозиума историкът Наташа Котлар.

По думите на професора историк Михайло Миноски това, което не е било постигнато след Илинден, е „осъзнало македонския народ" и през Втората световна война „със самостоятелна борба народът постига своята свобода и създава своя собствена македонска национална държава, учредена от АСНОМ през 1944 г.”.

„Това беше историческо постижение на македонския народ, идеал, който беше заложен точно на този ден преди 129 години. С подписването на двата договора с Република България и Република Гърция последното правителство на Република (Северна) Македония на практика започна атака срещу македонската историческа наука като нерелевантна историческа наука и с прекрояване идентичността на македонския народ и македонската държава, а и с промените в конституцията променя историческото минало”, посочи Михайло Миноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
7
 
! Отговори
АлМак от Мелмак преди 1 година
КОГАТО ПОРТРЕТИТЕ НА ДЕДИТЕ ТИ СТОЯТ НА СТЕНАТА, НЯМА КАК ДА ЗАБРАВИШ ЗА КАКВА КАУЗА СА ЗАГИНАЛИ И ДА НЕ ПРОДЪЛЖИШ ТЯХНОТО ДЕЛО! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!
28
1
 
7
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Вечна памет на героите, а за съвременните им наследници в Скопие трябват дела а не думи. Скъсване на дипломатически и всякакви други взаимотношения, стига сме им се мазнили и, като не искат мира да получат секира. Само така ще ни уважават. Щом смятат, че са друг народ - халал да им е
27
0
 
17
 
! Отговори
Емил босилеград преди 1 година
Винаги до гроб българи Босилеград
26
2
 
14
 
! Отговори
За 1 година преди 1 година
До Анонимен И ня двете места това са партии от колячи и вътрешни терористи.Сега са плямпячи и лапацотници.Спекулират с имената на Гоце Делчев,Даме Груев и първите основатели. Постепенно и особено след Първата световна война се израждат в братоубийци и колячи на собствения си народ. Тия са убили повече българи от двете страни на границата,отколкото турци,сърби и гърци взети заедно. Ако ги забранят и разтурят едновременно отношенията за 1 година ще се оправят.
25
5
 
18
 
! Отговори
hm преди 1 година
Интересно, да се пита някой от РСМ защо на никой от тези имената им не завършва на ски
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В РСМ обаче ВМРО е мнозинството население.Луди са.Тук е лесно.ВМРО в Бг са шепа тарикати за мангизи.Пример е Милен Михов даден на прокурор за кражби във ВТУ..Измамник и крадец.Там незнам как.
23
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приматитеот РСМ могат да се нарекат и марсианци, ако искат. Да нарекат езика си марсиански, но да признаят, че е създаден след инженеринг с български диалект и че имаме обща история до 1945. България признава реалността, РСМ да признае миналото. Иначе и след 20 години няма да влязат в ЕС, като Турция.
22
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 Неграмотните, учили от титови учебници, трябва да четат истинската неподправена история. Няма карта известна в света, на която да я има държавата Македония, показнаща Европа след смъртта на гръка Александър Македонски и краят на царснвото му/ в 300-та година след Христа/. Когато България е била два пъти империя по тези земи, на картота не е имало никаква "Македония", дори Сърбия. ЕС вече прие позицията на България за общата история.
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това само доказва, че вече 140 години ни занимават с някакви абсолютно неадекватни психопати. Нали бяха писали, че намерили Ноевият ковчег в Охридското езеро. А че Исус е от Охрид не знаете, нали? И той не е знаел. И основателите на ВМРО не са знаели, че са българи. Иван Хаджиниколов е роден в Гърция - в Кукуш, който тогава е бил турски. Значи според маке-мозъците той е турчин! Т.е. турците са основали ВМРО!
20
1
 
3
 
! Отговори
До преди 1 година
Ставало е вече през 1934.Още малко ще търпи ЕС и ще получим нотата.Тогава пак ще се съберат в НС и край на .ВМРО Ама в РСМ незнам как ще стане.Тука е ясно.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забраната на ВМРО в Скопие и София ще е началото на нормализирането на отношенията. Това са изключително вредни партии.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е откраднато гръцко име .Скопие или Вардар трябва да ги пишете.С името въпреки..."""северната"""успяха да откраднат нещо.Така опитват да направят и сега,да откраднат каквото им се даде.В Гърция Чипрас и Кочиас трябва да се осъдят като предатели
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради такива безсрамни лъжци които твърдят че Македония винаги е била българска имаме такива проблеми със Северна Македония. После се появяват и другите лъжци които лъжат че Аелксандър Велики бил българин и постепенно от българин става на македонец и така се появява измислената македонска идентичност.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше мине Миленко и ше стане Страшно
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приматитекрай Охрид първо бяха "антички" наследници на гръка Александър Македонски па се отрекоха от античната си история с Преспанския договор 2017. Да не споменавам, че преди това бяха преки наследници на "първия човек на земята" "Македон", ха ха,ха. Сега крадат българска история, кой знае утре какви ще се събудят.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Игнорирай, когато добитъкът от държавицата край Охрид РСМ, която се пръкна през 1982, тропа с копита.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 Приматитеот РСМ могат да се нарекат и марсианци, ако искат. Да нарекат езика си марсиански, но да признаят, че е създаден след инженеринг с български диалект и че имаме обща история до 1945. България признава реалността, РСМ да признае миналото. Иначе и след 20 години няма да влязат в ЕС, като Турция.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-koТАКА Е...НАЛИ ТОЧНО ЗА ТОВА ГОВОРЯ...МАКЕДОНЦИТЕ В ГЪРЦИЯ ИМАТ ДВАМА СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ПАРЛАМЕНТА В АТИНА И ТЕ СА ОТ СИРИЗА...ЦЕЛТА Е И СИ ОСТАВА Р.ГЪРЦИЯ ЧРЕЗ МАКЕДОНЦИТЕ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ДА ПРИСВОЯТ ОНОВА ЗА КОЕТО СКОПИЕ И СОФИЯ СПОРЯТ...И ЩЕ ГО НАПРАВЯТ.КУТИЯТА НА ПАНДОРА Я ОТВОРИ ОНИЯ ВЕЧНО УХИЛЕНИЯ ЗОРАНЧО ЗАЕВ...
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Игнорирай, когато добитъкът от държавицата край Охрид РСМ, която се пръсна през 1982, тропа с копита.
10
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОКАТО БЪЛГАРИЯ СЕ ОПИТВА ДА ВНУШИ НА СВЕТА И ЕВРОПА,ЧЕ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК НЕ СЪЩЕСТВУВА И,ЧЕ Е ДИАЛЕКТ НА БЪЛГАРСКИЯ,В СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ СЕ ИЗУЧАВА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК(НЕЩО,КОЕТО СПОРЕД БЪЛГАРИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА)...ГЪРЦИЯ ОТНОВО МНОГО ДОБРЕ ИЗИГРА КАРТИТЕ СИ...