Митниците: Зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства от Турция

Причината е в пъти по-ниската им цена
26 окт 2022 08:24, Анисия Иванова
46
Митниците: Зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства от Турция
Снимка: БГНЕС

Зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства от Турция. Причината е в пъти по-ниската им цена в южната ни съседка. Капки за нос например, които в България струват над 20 лева, в Турция са 6 лева.

„Само за последните 3 месеца на „Капитан Андреево” са засечени 18 опита за нелегално пренасяне на различни видове лекарства. По-голяма част са анаболни стероиди и хранителни добавки”, обясни Диана Маркова, Агенция „Митници” пред Нова тв.

Има обаче нелегален внос и на лекарства за настинка, кръвно налягане и др.

„Задържат се и лекарства с вещества, използвани за производство на синтетични наркотици, които съдържат психотропни и упойващи вещества. Третият тип са лекарства за лечение на различни видове заболявания”, обясни още Маркова.

На 20 октомври в транзитен автобус са намерени 5 кашона с много различни лекарства.

Диана Маркова обясни, че когато се преминава границата, човек може да носи лекарства за лична употреба, за не много дълъг период от време, а не в търговски количества. За някои от тях се изисква да носите и рецептата от лекар.

„В последния случай бяха хванати лекарства за опорно-двигателния апарат, за хипертония и злокачествени заболявания. Бяха на стойност 158 000 лева”, каза Диана Маркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
отравят милиони преди 1 година
Warnings about terrror trough pharmaceutical mafia.. ФАрмацефтичната мафия произвежда тн "лекарства" с нарочно вложени субстанции вкл анти Турция.. Вноса в БЪлгария уврежда малкото оцелели след 32 пост комунистически диверсии..Експерти срочно да тестват лекарствата и да предупредят турските власти..
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направете го легален нали искате конкуренция свободен пазар само така може да се намалят цените.
37
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Когато се пренася лекарство за лична употреба няма проблем.Винаги полицай или митничар може да разбере дали си купил лекарствата за себе си или познати или за търговия.Само да кажа ,че много от лекарствата там са в пъти по-евтини от в България.И това трябва да е сигнал на власта да орегулира надценките тук ,а не да реве ,че се купува от Турция,Сърбия ,Гърция и къде ли още не.
36
1
 
3
 
! Отговори
Орт преди 1 година
До 31Ти или не си ходил въобще до Турция или пишеш така от злоба.Турските граничари като излизаш от там въобще не те проверяват за товар,но виж българските тогава стават като аслани.Така,че тия пари е по вероятно да се дават на българите.
35
1
 
2
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
До 32 *** кажи как Червените корумпета дерат кожи с 300 % надценка на елементарни лекарства и кажи що при Червените корумпета даже при тез кожодерски надценки липсват важни лекарства по аптеките. И то липсват не само в аптеките ми и в складовете дето зареждат аптеките. Тогава обвинявай хората че си ги купуват от Турция. Защо в Сърбия и Турция лекарствата са налични а при Червената мафия липсват е въпросът.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32 - Взх си 4 пъти по-евтини лекарства, благодарение на такива хора. ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ!
33
0
 
1
 
! Отговори
Химик преди 1 година
Госпожо Анисия Иванова, хора които си купуват от аптеки за лични нужди или за близки и роднини придружено с касова бележка, погрешно ги сравнявате с търговци и дистрибутори занимаващи се с внос-износ. Отделно когато шофьор на автобус си позволи Митниците са наясно с това. А нелегален внос се тълкува когато в документ на търговци отразено 100 броя, а товарът съдържа 110 броя, тогава е нелегален внос. Госпожо Анисия Иванова, ващто тълкуване е сол по раната на Българина.Моля Ви не пишете незнаещ
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че хората купуват от съседите храни и лекарства, и че се внасят храни, защото ако не се внасят храни, ще ядете 2-3 пъти по скъпи! Лекарствата също, няма да умират хората защото не могат да си позволят или го няма лекарството! Каква е тая злоба!, ама като хукнете по магазините купувате най евтиното, но то е вносно и вкусно!
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цели *** и турски фамилии в Бг се изхранват от алъш вериша и правят къщи и палати, ама парите ги вземат от препродажба на други хора, смятам че не е нормално, ако имаше нормална граница, но няма как да има като и двете държави и Бг и турция са корумпирани и влиза и излиза всичко от наркотици и цигари до прахове и забранени храни - затова НЕ НИ ИСКАТ В ШЕНГЕН И СА ПРАВИ ХОЛАНДЦИТЕ
30
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много познати се хвалят че дават по 20 -30 евро на турските митничари и си прекарват бая неща с колите от цигари и прахове, до ядене и какво ли не и след твоа препродава в Бг и вади на курс по 2 бона до 3 чисто, вървете и работете вие, от алъш вериш хората стнаха милионери, и ми кажете каква е ползата на държавата - хората ядат турските боклуццци пълни с ГМО, канцерогени и пестициди в пъти над българските, защото все пак в ЕС има контрол, В Турция контрол Йог
29
5
 
3
 
! Отговори
Делпо преди 1 година
много нелагални стоки за стотици милиарди левеове влизат от Турция в бг , а оттам и в ЕС От 2016 г. има забнара за внос на млечни и месни продукти от Турция за ЕС и въпреки това идете и проверете турските магазини в Кърджали, Хасково, Сливен, Нова Загора и къде лу не са фулл с млечни и емсни продукти от турция, които не само са с ниско качество, изследвал съм ги, ами и са ЗАБРАНЕНИ. Но това е положението, нямат държави и БГ и Турция- затова 2 милиона българи и 45милиона турци бършат *** навън
28
0
 
20
 
! Отговори
999 преди 1 година
А някой ще обясни ли защо капки за нос у нас струват 20 лв.,а в Турция 6 лв.?
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция внася в България нелегално нарокитици, плодове, зеленчуци, цигари, мангалкките и кадъните в сливите си вкарват злата, трагично е положението и сега за 3 лв разлика в капките или 5 лв в лекарството рискуват с тези лекарства, защото все пак са произведени извън ЕС и в държава от третия свят, каквато е Турция, нито е развита държава като Швейцария, норвегия, развиваща се държава и така. Зеленчуците и сладките нямат никакъв контрол в Турция- затова са и евтини, пълни с канцерогени и пестициди
26
2
 
18
 
! Отговори
Митничар преди 1 година
Митничар съм от 15 години и не съм задържал веднъж лекарство на пътник освен ако не е в търговско количество - напр. 1 торба от един вид. Не виждам къде е проблема , в Турция лекарствата са евтини и качествени. А и много от животоспасяващите медикаменти ги няма у нас. Не знаете какви жалки истории съм чувал
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата да организира МОМЕНТАЛНО легален внос на лекарства от Турция тогава! Вместо да наказва хората, които вършат нейната единствена работа - да се грижат за гражданите и да осигуряват по-добра цена на важните неща, като лекарства и горива! Каква бутафория е всичко! Питайте Турция как са сключили подобна сделка и действайте, вместо да ровите в саковете за евтини капки за хрема!
24
2
 
23
 
! Отговори
Ибрям преди 1 година
Не е ли време държавата да проучи защо лекарствата у нас са толкова скъпи?И ако е свободен пазара на лекарства у нас не е ли редно хората да се сдобиват откъдето могат с по-изгодни като цена лекарства и малко да се разсшири обема на позволените количества за внасяне? Или някой защитава така наречения свободен пазар на лекарства у нас? Че то от лекарства се правят повече пари от наркотици.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наште само пищят че хора на диета за отслабване ПАК пили изкупили лекарствата за диабетиците и ПАК няма. Ще каже човек, че у нас няколко милиарда са решили рязко на отслабват с лекарство за 100 лева. Истината е че не го произвеждат, щото като е фалшиво нишестенце и не действа, диабетикът ще си отиде и веднага ще разследват какво съдържа лекарството. Чисто царевично нишесте - Зайко Байко от Шайка фарма.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ахахахха оня ден си пренесох Аферим през КПП-то и нямаше проблеми, много повече работа върши от парацетамола ни, опитайте го!
21
2
 
14
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Така е, но нямах предвид контрабанда! Коментарите с няколко изключения показват самата истина - преди време хора идваха у нас да се лекуват, а сега няма не само персонал, но и лекарства. Е разбира се ПСР и ваксини, с лопата да ги ринеш!
20
1
 
15
 
! Отговори
L. преди 1 година
Бъркате - причината е в пъти по-викосите цени в България!