Косово и Сърбия се споразумяха за регистрационните номера

Борел: Ще поканя страните да обсъдим следващите стъпки
24 ное 2022 07:50, Анисия Иванова
10
Косово и Сърбия се споразумяха за регистрационните номера
Снимка: БГНЕС

Представителите на Белград и Прищина са постигнали споразумение по въпроса за регистрационните номера, потвърди върховният представител на ЕС Жозеп Борел. Той допълни, че страните вече могат "да се концентрират изцяло върху предложението за нормализиране на техните отношения“.

"Имаме сделка! С голямо удоволствие мога да съобщя, че основните преговарящи на #Косово и #Сърбия, с посредничеството на ЕС, се споразумяха за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно концентриране върху предложението за нормализиране на отношенията им", написа Борел в Twitter.

"Сърбия ще спре да издава регистрационни номера с имената на градовете в Косово, а Косово ще спре по-нататъшни действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства".

„Ще поканя страните през следващите дни, за да обсъдим следващите стъпки“, каза Борел.

Преговарящият от Прищина Бесник Бислими заяви, че след споразумението "трябва да продължат интензивните разговори по предложението на ЕС, подкрепено от Германия и Франция, за пълно нормализиране на отношенията".

В същото време той благодари на пратеника на ЕС Мирослав Лайчак и на партиите за тяхната упорита работа.

В началото на срещата Мирослав Лайчак каза, че се надява днес да успеят да намерят решение за деескалация на напрежението. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво.По едно време приличаха на катаджии.За малко да подпалят война заради нещо толкова дребно.
4
2
 
3
 
! Отговори
а? преди 1 година
почваме регистрация на македонци със СКопска регистрация в КАТ Благоевград. за желаещите да си носят българското кръщелно и да изпеят химна.
3
6
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Откъдето и да се погледне Сърбия е неориемаема в ЕС. Блокиране на всеки опит за влизане в Съюза ще има от страна на България и от страна на Хърватско и Словения.Жертвите на Титовият режим са достатъчно много , за да бъдат пренебрегнати.Сърбите имаха шанс да отвърнат с добро на доброто и изгладят историческите неправди спрямо България,но уви,болният шовинизъм е твърде масов.Към днешна дата в България мигрират доста сърби,а това е начин на окупация.Аз "Бира-скара" не виждам.Виждам "Сръбска скара".
2
3
 
6
 
! Отговори
Някой вярва ли преди 1 година
на Борел?!?
1
3
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Сякаш и на Борел му се иска да възстановява Фашистка Съветска Югославия.И друго.Борел сляп ли е да види,че Турция провежда съвместни военни действия с Иран? Нещо като рестрикции за турците? Или майка му на БоБо е мисирка с анадолски гени?