Пендаровски осъди нападението срещу българския клуб в Охрид

Очаквал бързо разследване
24 ное 2022 17:37, Александър Попов
16
Пендаровски осъди нападението срещу българския клуб в Охрид
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски осъди нападението срещу българския културен клуб в Охрид и заяви, че очаква бързо и подробно разследване.

„Осъждам нападението срещу българския културен клуб в Охрид. Очаквам от компетентните институции да направят бързо и задълбочено разследване, като вземат всички мерки, с цел изясняване на случая и търсене на отговорност от извършителите”, каза държавният глава.

Снощи около 20.00 часа местно срещу българския клуб при стрелба е изпразнен един пълнител. Веднага след нападението българският генерален консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Налице е запис, на който ясно се вижда автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване, нападателите да бъдат открити, подчерта кореспондентът на БГНЕС.

Още по темата
МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната". Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца.

Във връзка със случилото се днес в българското външно министерство е извикан спешно посланикът на РСМ у нас и му е връчена протестна нота. На срещата е подчертано, че България очаква компетентните власти в съседната държава да предприемат незабавно всички необходими действия за разкриване и подвеждане под отговорност извършителите на престъплението.

Отсъствието на адекватни мерки на македонските власти създават условия за повтаряне на престъпленията на омраза срещу македонските българи. РС Македония ще продължи пътя си към Европейския съюз само при условие, че спазва правата на македонските българи, се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Стево Пендаровски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да приемаме комунистическа Македония наследник на АНСОМ в ЕС?
12
3
 
2
 
! Отговори
Ф18 преди 1 година
Абе нормално макетата и сърбите да мразят българи,всеки мрази поробители
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЮРМ стигна дъното със стрелбата. Ако бяха вкарали в затвора подпалвача и онези гамени, които хвърлиха камъни, престъпниците нямаше да се ентусиазират да продължават и да стигнат дори до стрелба.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбе на върбе, явно макетата не са го чували това :)))
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички сръбски и северномакедонски треньори, вън от България. Те работят против българския спорт.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ се учи от най-близката си Сърбия, чака пари от еврофонсовете, иначе подкпепя сепаратистите от Сърбия и Русия.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 Като свърши наивността на българина, защо все още сръбски треньори тренират по футбол български отбори, включително националния? Докато назначават сърби за треньори, селектори и мениджъри, в българския футбол, винаги ще сме последни в този спорт. Въпреки дебелото подмазнане, и далаверите, сърбите работят против българския футбол. Завистта на сърбите и тяхната омраза към България, се възпитава у тях повече от 100 години. Иначе са големи подмазвачи.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пендаровски, кой ти вярва бе, нали виждаме
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гарантирано от франция!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хе хе поръчваш стрелба срещу неудобните и после осъждаш на думи посегателството... ние да не сме хванати от гората бе, виждаме ви, не ви искаме и не ви подкрепяме в нищо вече, албания да се разпорежда с вас!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, да, те осъждат на думи всичко, но иначе подкрепят агресията срещу България. Трябва да им спрем пътя към европейско членство, със всичк законни средство.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбето взе да го дава по сръбски хитро, нали си е сърбин :))) Свърши наивността на българина Пендер, нема прошка вече :)))
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявасе на Евро фондове