Пендаровски осъди нападението срещу българския клуб в Охрид

Очаквал бързо разследване
24 ное 2022 17:37, Александър Попов
16
Пендаровски осъди нападението срещу българския клуб в Охрид
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски осъди нападението срещу българския културен клуб в Охрид и заяви, че очаква бързо и подробно разследване.

„Осъждам нападението срещу българския културен клуб в Охрид. Очаквам от компетентните институции да направят бързо и задълбочено разследване, като вземат всички мерки, с цел изясняване на случая и търсене на отговорност от извършителите”, каза държавният глава.

Снощи около 20.00 часа местно срещу българския клуб при стрелба е изпразнен един пълнител. Веднага след нападението българският генерален консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Налице е запис, на който ясно се вижда автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване, нападателите да бъдат открити, подчерта кореспондентът на БГНЕС.

Още по темата
МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната". Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца.

Във връзка със случилото се днес в българското външно министерство е извикан спешно посланикът на РСМ у нас и му е връчена протестна нота. На срещата е подчертано, че България очаква компетентните власти в съседната държава да предприемат незабавно всички необходими действия за разкриване и подвеждане под отговорност извършителите на престъплението.

Отсъствието на адекватни мерки на македонските власти създават условия за повтаряне на престъпленията на омраза срещу македонските българи. РС Македония ще продължи пътя си към Европейския съюз само при условие, че спазва правата на македонските българи, се казва в документа.


16
Още по темата: Стево Пендаровски
Още от Балкани
Спасиха близо 500 мигранти от ръждясала лодка в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.