Спасиха близо 500 мигранти от ръждясала лодка в Гърция

Пътниците са били натъпкани в 25-метрова рибарска лодка
24 ное 2022 18:08, Йоана Цонева
25
Спасиха близо 500 мигранти от ръждясала лодка в Гърция
Снимка: БГНЕС

Гръцките власти съобщиха, че ръждясала рибарска лодка, пълна с мигранти е била изтеглена до пристанище на остров Крит, след като е загубила управление в бурното море южно от острова, е превозвала общо 483 души, които са отплавали от Либия, предава "Асошиейтед прес".

Гръцката брегова охрана каза в четвъртък, че на борда са пътували сирийци, египтяни, пакистанци, палестинци и суданци - 336 мъже, 10 жени, 128 момчета и девет момичета. Всички те са били докарани до остров Крит за временно настаняване

Пътниците са били натъпкани в 25-метрова рибарска лодка, която е отплавала от Либия и се е насочила към Италия, каза бреговата охрана. Пътниците на борда са подали сигнал за помощ, когато лодката е загубила кормилното си управление в бурните води на Средиземно море край южния гръцки остров Крит в ранните часове на вторник.

Била е организирана голяма спасителна операция, включваща гръцка фрегата, два кораба на бреговата охрана, пет намиращи се наблизо търговски кораба и две рибарски лодки под италиански флаг. Неблагоприятните метеорологични условия - силни ветрове и бурно море, са попречили на пътниците да бъдат прехвърлени на някой от другите кораби и в крайна сметка рибарската лодка беше изтеглена до пристанище в югоизточен Крит от един от риболовните кораби, плаващ под италиански флаг.

Още по темата
Министърът на миграцията на Гърция Нотис Митаракис е изпратил писмо до Европейската комисия във вторник следобед с искане пътниците да бъдат преместени в други страни от Европейския съюз. Той подчерта, че Гърция и другите държави по външните граници на ЕС, където много мигранти пристигат първо в усилията си да достигнат до по-богатите европейски нации, "не може да се очаква да поемат все по-голяма тежест, непропорционална на съответните им възможности".

Десетки хиляди хора, бягащи от конфликти и бедност в Близкия изток, Азия и Африка, се опитват да си проправят път в Европейския съюз всяка година чрез опасни морски пътувания. По-голямата част от тях се отправят към източните гръцки острови от близкия турски бряг в малки надуваеми лодки или се опитват да преминат директно в Италия от Северна Африка и Турция в по-големи плавателни съдове.

"Европа трябва да докаже, че е в състояние да осигури незабавна и осезаема солидарност", като премести новопристигналите в други страни от ЕС по-бързо и в по-голям брой, отколкото е правила досега, каза Митаракис в писмото си до Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
СТИГА преди 1 година
СТЕ СПАСЯВАЛИ ТИЯ КАМИЛИ
18
0
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Влачете още нашественици към Европа.Утре ще ви подкарат жените и дъщерите,но тогава ще късно за рев.
17
0
 
6
 
! Отговори
Хора моля идеи преди 1 година
Заради тези мигранти немога да си спася живота в Европа в Австрия Виена не ме искат пълно е с мигранти, мутри на Борисов ме убиват в България!
16
0
 
7
 
! Отговори
леля Пенка преди 1 година
А рибите гладни ли ще останат?
15
0
 
7
 
! Отговори
баба Кичка преди 1 година
Ама защо са ги спасили?
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
500*70кг колко прави - 35 тона. Браво! Верваме! Кот ни напишете, верваме!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е много прекаляват тия спасители бе.*** извратеняците.Вместо да спасят 4-5 човека те спасили всичките.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който ги е спасил - да си ги хранитути! Да не ги пратят сега по границата да тpeпят нашите полицаи?!?
11
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 година
Немците да са солидарни заради политиката на меркел. Освен това е дразнещо, че искат солидарност от другите тези, които пускат в страната си тълпи нелегални, а когато ес спира пари заради измислени нередности в някои страни, никой не казва- да бъдем солидарни с Унгария да речем, да застанем зад нея, защото някой ден и на нас ес ще намери кусури.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички трябва да бъдат изпратени на Австрия. Както и тези, които ще дойдат след тях. Тъй като австрийският премиер, заедно с българомпазците, хърватския президент Миланович и сръбския Вучич, се договориха да навредят на България, като я спрат за Шенген.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато искаш работна ръка поощряваш местното население финасово да има повече деца не внасяш милиони двуппръсточели с друг бит и култура, които никога няма да се интегрират напълно.
8
0
 
14
 
! Отговори
JEFF BEZOS HELLAS преди 1 година
Новата порция Мозъчни Хирурзи, Астрофизици, Ядрени Инженери, Доктори по Съдови Болестии и Адвокати....Но Лодката да я бяха натирили за Хамбург и Ротердам...Мойте Сънародници Еллини трябваше да им пуснат едно Торпедо и да им пожелаят, ''Пайй ми ти Теус'' .
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спират ни за шенген заради тези, щом няма да сме в шенген, по-добре да им ги изпращаме на европейците да видим как ще се оправят!
6
0
 
21
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Малоумната политика на ЕС, ще превърне Европа в беден континент с преобладаващо мюсюлманско население
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тетанус ли ги спасиха?
4
1
 
24
 
! Отговори
Albi преди 1 година
500 хрантутника, дето след 2 години ще се разплодят сериозно. Гилямо спасение, нас да загробят.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да ги пращат към австрия и холандия директно!
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спасиха 500 а избиха 50.000.000
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се давят