Проф. Овчаров: Македонизмът няма да си отиде скоро

По думите му виждаме ескалация на конфликта
25 ное 2022 10:38, Петя Славова
48

Стрелбата в сряда срещу български клуб в Охрид предизвика остра реакция от страна на България.

Според археологът проф. Николай Овчаров, тази реакция може да учуди само хора, решили, че с приемането на нещата от юни месец всичко е решено.

"Македонизмът няма да си отиде скоро, още повече - виждаме ескалация. Никой в Северна Македония не смята, че спорът е приключил", отсече той в студиото на "България сутрин".

Според него в това отношение има вина и българската страна, като трябва да се продължи с атаката в Брюксел и Страсбург и "да се показват всички безчинства, които македонистите вършат".

Още по темата

"Още с приемането на решението през юни нещата са в българска полза. Трябва да следим как Северна Македония изпълнява своите ангажименти, които пое с подписването на договора. Не става въпрос само за тези провокации, а за непрекъснатото отлагане на признаването на българите в Конституцията на РСМ", каза проф. Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

"Още вчера МВнР на България остро осъди това криминално деяние, защото беше употребено и оръжие. Тази ескалация на говор на омраза и престъпления от омраза определено не помага на двустранните отношения между България и РСМ. МВнР отчете, че македонското външно министерство също осъжда този акт", посочи директорът по европейски въпроси на ПанЕвропа-България - Бисерка Бенишева.

Тя смята, че това е тревожна тенденция, защото РСМ е получила шанс да започне преговори за присъединяване, но все още има политическо условие и това е промяната на Конституцията ѝ.

Бисерка Бенишева предположи, че проблемът вероятно е в наименованието на клубовете, а проф. Овчаров е категоричен, че не е работа на РСМ да се бърка в българската история.

"Обозначаването от македонска страна на случая като вандализъм въобще не е правилно, това е политически акт. При последния случай вече има и стрелба, което означава опит за убийство", акцентира археологът.

Бисерка Бенишева подчерта, че призивът към Македония е да предприемат възможно най-бързо действия не само за разкриване на извършителите, но също да предприемат мерки, защото става въпрос за системно отсъствие на такива и за усещане за безнаказаност, а това насърчава ескалацията на престъпления от омраза срещу българите в РСМ.

"Става дума за тенденция на бездействие, която застрашава освен двустранните отношения, така и пътя на РСМ за членство в ЕС", допълни тя.

"Там нямаме само приятели. Тези, които ръководят РСМ в момента, не могат да бъдат наречени наши приятели, което не означава, че ние трябва да водим война с тях. Трябва да имаме рационален поглед върху нещата и да знаем много добре, че срещу себе си имаме злобното лице на македонизма", твърд е проф. Овчаров.

По думите му ние трябва да настояваме за договорите, които са подписани и за изпълнението им. Мнението на Бенишева е, че решението е в ръцете на Северна Македония, защото политическите сили насочват обществената енергия в една или друга посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
4
 
! Отговори
Селския Идиот преди 1 година
Пълна грешка беше . че ги пуснахме северно - макетата да започнат преговори за ЕС.Трябваше като Гърция - вето до дупка - 25 години !На Киро Простото са му преявели 1 млн. долара / евро по сметка за да свали ветото юни месец! - май че .....
34
2
 
2
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Хайде малко почивка, разбрахме всичко по темата с Македония.
33
4
 
5
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Овчаров тресе зелени. Македонизмот ке си отиде од Македониа, кога блгарштината ке си отиде од Блгариа. Значи никогаш.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-добре да напускаме тая европейска общност, която само се гаври с нас, отваряме границите, бежанците да си поемат по пътя към австрия, холандия... където си искат, да си вземат севмак-я заедно с хърватска в шенген, заслужли са си хората
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И не само той... цар Самуил е бил владетел и на Сърбия и Черногория... хайде убедете ги че са българи..
30
0
 
5
 
! Отговори
Цок преди 1 година
ШЕНГЕН ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН!
29
3
 
3
 
! Отговори
балканджи Мишо преди 1 година
Благодарете на ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ -те ги пуснаха в ЕС само преди няколко месеца.После защо ще гласувам за Възраждане, а? Това не са партии а еничари.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е България да приключи всякакви отношения с това нещо !
27
11
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Овчаров е категоричен, че не е работа на РСМ да се бърка в българската история...A rabota li e na Blgaria da se brka v istorijata na Makedonia . Mnogo prosto-reciprocitet
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е в макетата проблема, а в нашите уж съюзници от ЕС, които се подиграха с нашите искания и притеснения за Македония. А сега когато трябва да влизаме в шенген и еврото се изгавриха с нас... Аман от съюзници...
25
2
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Видях един кратък и ясен коментар,който отразвва истината,че Фердинанд и Борис докарват България до две национални катастрофи. Така е.А е за смайване,че никой не говори за най-зловещата досега геноцидна национална катастрофс ,която Симеон ни натресе с опевидно споразумение с турците,сърбите,гърците и румънците.Всички си спомняме онази проклета смимка с четиримата монарси. Точно Симеон и мръснишкото му семейство управляват чрез незаконните си деца(Радев) Народът ни. За Симеон фашиста няма прошка
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овчар, стига с тая Македония, жалки сте.Само гледаш да кърпиш парички, за да пращаш на успялата си дъщеря в Лондон.Като сте такива патриоти защо на всички вас децата са ви в чужбина.Няма кой да ви затвори очите, овца такава
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О напротив. Уплашени са македонистите щом стреляха по клуба.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой беше този ? Как може да знае всичко един мошеник.
21
1
 
11
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
Попитали Господ: "Господи, кога ще си отиде македонизмът?" А той се разплакал и отговорил:"Няма да съм жив да го видя"?
20
4
 
5
 
! Отговори
България и Македония преди 1 година
Руската агентурна мрежа на балканите трябва да бъде разбита и изтласкана зад Румъния, дори зад Украйна. За да престанат дразгите между Македония и България е наложително руските агенти да бъдат изхвърлени и от двете държави. За да не може никога повече да прокарват македонизма създаден от Кремъл, както и сърбизма да бъде посечен. Бъде ли отхвърлено руското влияние, македонизмът ще изчезне по естествен път. Руските партии ВМРО, гаврещи се с истинското ВМРО да се забранят. ГЕРБ БСП Възраждане също
19
4
 
12
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Македонизмът ще си отиде когато си отиде и самата държава рсм. Много важно условие това да се случи е Сърбия брутално да бъде натирена в ъгъла, а не да бъде ухажвана от западните държави дори и тогава, когато е в явен съюз с Русия. Не мога да се побера в кожата си от яд, че СССР подстрекавана от Югославия инициира този проект, наречен "македонска нация".
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макетата си подписаха присъдата, ако ще и на Господ да се молят, нема да влязат в ЕС :)))
17
5
 
5
 
! Отговори
Петров преди 1 година
краят на американизма обаче се вижда. с него ще си отиде и македонизма.
16
4
 
18
 
! Отговори
Това е положението преди 1 година
Македонизмът няма да си отиде никога. А отношението ни към тях трябва да е като към вражеска държава. Братя, братовчеди там отдавна нямаме, колкото и да ни се иска.