Ковачевски скочи на Костадинов: Политици като него не са желани в РСМ

Изказване на лидера на Възраждане предизвика реакции
26 ное 2022 16:56, Александър Попов
37
Ковачевски скочи на Костадинов: Политици като него не са желани в РСМ
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски осъди изявлението от петък на лидера на Възраждане Костадин Костадинов при откриването на Българския културен център в Скопие. Според него в думите му имало териториални претенции към югозападната ни съседка, предава скопският телевизионен канал "Сител“.

"МВнР веднага реагира, министърът на културата също го осъди. И аз искам да го осъдя. Наистина е неуместно човек, който е дошъл на гости в тази страна, да се държи по този начин. Вчера отворихме български културен център, така, както подобава, с идването на министъра на културата, с нашия министър на културата, по същия начин, както казах, че ще отворим и македонски културен център в Благоевград, както имаме отворен и в София", заяви Ковачевски.

Той добави, че подобни политици не са желани в РСМ.

"Политици като него вчера, има още един, който ми правеше клипове, мога свободно да кажа, че не са никак желани у нас, защото освен че всяват безредици, освен че всяват нетърпимост между гражданите на двете страни само заради своя политически интерес, тъй като те нямат друг политически дневен ред, освен да получат някои дребни политически точки, като провокират чувствата на нашите граждани, такива политици не са никак желани за мен лично у нас и не е нужно да идват изобщо тук“, подчерта Ковачевски.

Костадинов също коментира.

"Вчера бях в Охрид и посетих българския клуб "Цар Борис III". Видях следите от куршумите по стените, табелата и прозорците на клуба. По клуба се е стреляло не за да се сплашва, а за да се убива. За щастие, жертви няма. Засега.

Повече от очевидно е обаче, че правителството на Македония няма нищо общо със случилото се. Доказателството е просто - вчера на делегацията на Възраждане беше осигурен ескорт, какъвто получават само държавни глави и министър-председатели. От границата до Скопие, през самото Скопие, до Охрид и обратно почти цялата полиция беше вдигната на крак, за да осигурява безопасност по трасето. Самият клуб в Охрид беше отцепен от около 50 униформени и цивилни полицаи. Всичко това показва само едно - правителството не контролира ситуацията и се безпокои да няма още провокации срещу България. Само че това далеч не значи, че се прави всичко необходимо да бъде разкрит, хванат и наказан извършителя. Ето защо Възраждане ще направи каквото е нужно, за да може този случай да намери реакция на най-високо европейско ниво. Отделно от това ще направим и изслушване на македонските българи в Комисията за българите зад граница.

Грижата за нашата сигурност обаче не попречи на македонското правителство по същото време да осъди следните мои думи: "Всеки българин в България обича Македония и няма нищо против Македония. България и Македония са две държави, които трябва да бъдат една. Ние искаме едно единствено нещо - да не се фалшифицира българската история, да се твърди, че нещо, което е общо, е различно. Ние говорим един език и имаме обща култура, но нямам нищо против да се чувствате отделен народ". Интересното е, че освен от Министерството на външните работи, думите ми са порицани и от министърката на културата, която, впрочем, се казва Костадиновска. Костадиновска осъди Костадинов за това, че казал, че сме един народ и говорим един език... Забравих само да кажа, че и фамилиите ни са еднакви - вероятно и това щеше да бъде осъдено като говор на омразата и лъжа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари