Ердоган вдигна минималната турска заплата с 55%

Тя ще бъде увеличена до 8 506,80 лири (838 лв) през 2023 г.
22 дек 2022 20:09, Йоана Цонева
91
Ердоган вдигна минималната турска заплата с 55%
Снимка: БГНЕС

Месечната минимална работна заплата в Турция ще бъде увеличена до 8 506,80 лири (838 лв) през 2023 г., заяви турското президентство в четвъртък, отбелязвайки 55% увеличение от нивото, определено през юли, и 100% увеличение спрямо януари, предава "Ройтерс".

Говорейки на пресконференция по-рано, президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган каза, че минималната заплата може да бъде увеличавана отново през цялата година, ако е необходимо. Годишната инфлация в Турция скочи над 85% през последните месеци, но в последно време започна леко да намалява.

Още по темата
Ердоган заяви, че сдруженията на работодателите и профсъюзите не са успели да постигнат споразумение и правителството се е намесило, за да определи размера на минималната заплата. Представители на профсъюзите не са присъствали на обявяването на новата минимална заплата в президентския дворец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 85% инфлация, бедните пак ще го правят вятър.
58
1
 
7
 
! Отговори
Сополан великолепнот преди 1 година
Ние сме най дoлнътa индийска сacта
57
4
 
2
 
! Отговори
По въпроса преди 1 година
тюрки ли сме?,, Прабългарите"", кутригури и оногундури са тюрки! Когато Османската династия завладява, сегашните ни земи, ги кръщава - Румелия. (земя на римляни)! Армения, си е-Армения, Египет, си е-Египет....
56
3
 
5
 
! Отговори
Турците преди 1 година
имат 3,4 пъти по-висок стандарт от руснаците!
55
1
 
2
 
! Отговори
абе преди 1 година
тогава да отиваме там да работим :)
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удари ги нашите от земята. Толкова време и енергия загубиха в НС и накрая нищо. Когато е за техните заплати много бързо и единодушно вземат решения. Лицемерието е пълно.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист . . .В България минималната заплата ако е вдигнат с 30 % при инфлация от 15% и стане 900 лева , българите дали ще забогатеят, ако на всички останали не им вдигат заплатите...
52
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко другата година инфлацията ще е 185% и ще им вдигне заплатите с 200%, а като минат изборите, ще дойде и хиперинфлацията. Да викнат другаря Гечев да ги посъветва как средната заплата става 30 хиляди , които се равняват на 10 долара
51
4
 
4
 
! Отговори
Xa, ga видим cя! преди 1 година
Шe яge ли Xacaн бaницa или нямa ga яge?
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 - по твоята логика, в Норвегия трябва да е най-евтино, но май не е точнобтака. Високите доходи са много хубаво нещо, никой не спори. Но те трябва да идват не от печатането на с нищо необезпечени пари и наливането им в икономиката, а от производството за износ, което вкарва свежи пари в държавата ти и повишава общия жизнен стандарт. Високия жизнен стандарт води до восоки цени на услугите и сравнително ниски на масовите стоки.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я ми кажете примерно ако направят минималната заплата в България 1200 лева от другата седмица какво ще ви стопли вас при положение, че на всички е ясно, че минималната заплата не значи нищо. Не вярвам някой от пишещите тук да получава по-малко от 1200 лева.
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не им се случва за пръв път. Тази турска лира се водеше нова турска лира, а старата беше с много нули които премахнаха, ама както е карат и новата трябва да стане стара.
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Класи1ческа лъжа за поддържане на ниски доходи е, че вдигането на доходите повишавало инфлацията. Истината е точно обратната - ниските доходи водят до по-висока инфлация и световния опит го е доказал многократно. Обяснението е пределно ясно - при ниските доходи има по-малко купуване на стоки и за да запазят печалбите си, бизнесмените вдигат цените, докато при повисоки доходи има по-голям оборот и с по-ниски цени имат по-голяма печалба.
46
5
 
4
 
! Отговори
100 % TURK преди 1 година
Не завиждай,*** азиатски.
45
7
 
6
 
! Отговори
Азиатския идиот преди 1 година
Вдига заплатата, но на приказки, догодина ! Вдигане може и да няма, но и да има слуховете за вдигането ще са изяли два пъти самото вдигане чрез Велика Турска Простотия и вековната османска инфлация .!.
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е класическа негативна инфлационна спирала, която се учи още в първи курс по макроикономика. Имаш висока инфлация. Повишаваш доходите с двуцифрени числа и народа ти се кефи. После инфлацията става от двуцифрена, трицифрена. Понеже ти си много печен и ги глъмееш нещата, решаваш да оправиш работата и утрояваш доходите.и тогава на хората ще им е по-евтино да горят банкноти, вместо дърва. И излизат на улицата да те търсят, за да те обесят на някой клон.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган е разбрал, че високата инфлация се бори с високи доходи, а с ниските доходи все едно, че наливаш бензин в пожара в опит да го изгасиш.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
55% е за 6 месеца, а за 12 месеца имат 100% повишение, при 85% инфлация. Забогатяли са с 15% за една година.
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега погледнах, че турската лира през 2018 година е била 43 стотинки, а днес е 10 стотинки.Тоест за 4 години има 400% обезценка.Все едно да ви кажат, че от утре еврото става 8 лева
40
3
 
12
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Аз помня как и тук растяха заплатите. И то не с 55% на година ами на месец. Помня и един долар колко струваше. После в някакъв момент се наложи да махнем 3 нули да не носим по една тетрадка листове в портмонето. А да, помня че и от етикети нямаше смисъл защото от сутринта до вечерта вече цените не бяха актуални. Та да се върна на мисълта си - нищо хубаво няма в 55% ръст на заплатите.