Ще се окаже ли РСМ троянският кон на Русия на Балканите?

Проф. Овчаров: Западната ни съседка сама отлага приемането си в ЕС
26 яну 2023 09:32, Анисия Иванова
171

Президентът на РСМ Стево Пендаровски предлага въвеждане на забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този фон - посланикът ни в Скопие ще остане в България.

Викането на посланик за консултация е стъпката преди той да бъде отзован - това е дипломатически ход, предупреждение. Оставането му у нас може да бъде прието като своеобразно отзоваване от РСМ. Това е добър ход. Откакто се прие френското предложение, в западната ни съседка има само и единствено провокации. Това заяви проф. Николай Овчаров от Национален кръг "За Македония" в ефира на "България сутрин".

По думите му половин година след подписването на френското предложеие липсват реални действия във връзка с клаузите по него, сред които вписването на българите в Конституцията и промените в учебниците.

Още по темата

Той призова политическият елит на страната да бъде по-твърд в позициите си към провокациите на РСМ.

"Предложеният от Пендаровски забранителен списък ще влоши отношенията между страните ни. Доколкото разбрах, македонското правителство е отхвърлило идеята. Няма смисъл и ние да правим подобен списък", подчерта гостът.

Проф. Овчаров е на мнение, че от РСМ сами отлагат приемането си в Европейския съюз, тъй като не са направили нито една стъпка в тази посока.

"Накрая ще се окаже, че тя е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинения, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния списък са били под руско давление. Крадецът вика - дръжте крадеца. Идеята е чрез РСМ да бъдат разединени силите на ЕС на Балканите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Историкът смята, че провокациите от страна на РСМ не са случайни - "позицията на Пендаровски стимулира хора като престъпника от Охрид".

"Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари", категоричен бе Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те конете са три Сърбия България и Македония и ги разиграва поотделно.
128
0
 
0
 
! Отговори
гошо преди 1 година
Учредяване на специална легия за освобождаване на Македония от просръбските ***
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно не ми е ясно. Костадинов и Джамбаски са срещу това България да е член на ЕС и НАТО.Тогава защо са против Македония да е член на ЕС и НАТО? Освен това от кога всички политици защитават Джамбаски и Костадинов? Ако ги защитават значи са за омразата между Македония и България и са за това което те двамата говорят.
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън, дрън.Какво общо има РСМ с Русия. Нещо делегации, посещения на дипломатически мисиий или поне участие в международен форум ?Празни приказки и пригласяне на неумности.
125
1
 
1
 
! Отговори
Makedonec преди 1 година
Голем смех ....Северномакедонците са по-малко от колко София по-празници и то барабар с арнаудите....Накрая ще ги ручат жабетата ама ще е късно либе за китка...
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички в България знаем,чии интереси защитават Джамбаски и Костадинов. Определено не са Българските. А този на снимката да се скрие някъде.
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става въпрос за Костадинов и Джамбаски.Това са Българския политик и Българския евродепутат. Е сега всеки да прецени дали Пендаровски или не. Забога на Костадинив му викат Копейкин.Той не крие че е про-Руски човек и анти -НАТО и ЕС ,както и Джамбаски,винаги се изказвал анти-НАТО анти-ЕС,въпреки че принира на месвц около 20 хиляди евро.
122
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ ще изчезне 15г след като влезе в ЕС. Тия 100хил които взеха Български паспорти ги взеха за да работят в Германия, другите 800хил българи там ще си бият шута като влязат в ЕС веднага, както стана при нас. 60% от младите без високи заплати в РСМ ще си тръгнат. Остават албанци, тур/ци/гаHи, които не се чувстват "македонци" или българи и 200хил пенсионери.Да речем, че не се слеят с Албания щото политиците искат да лапат повече, проблемът срещу България ще изчезне сам.
121
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО МАКЕДОНЕЦ ! СИТЕ СА БЪЛГАРИ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ И СЕ ЗНАЕ ОТ КОИ !
120
1
 
5
 
! Отговори
Йок файда преди 1 година
Нищо ново няма относно външнополитическия статус на Македония. При бай Тошо САЩ, НАТО и ЕИО никога не ни подкрепиха по Македонския въпрос,ухажваха Югославия със заеми,даваха и въоръжение. СССР също беше на страната на Югославия и хич не им харесваше позицията на бай Тошо. Сега е същото - Западът чрез албанците държи македонците за ташаците и е превърнал Македония в свое прокси - на полигона в Криволак се шматкат натовски военни постоянно на учения. Русия ги ухажва с азбуката,нооо... файда Йок.
119
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спрете да им давате бг паспорти !!!!
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да стане .Тези хора са толкова бедни и двойно по- алчни , че ще си продадат пушките и ще емигрират в Европа.
117
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЛбания също е превзела вече западна Македония. Реално който управлява Македония са македонисти с помощ от САЩ Албания и Гърция, а не Сърбия,
116
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
Макетата никога не са искали да влязат в ЕС. Като единствена от югорепубликите без война те можеха да влязат доста преди нас за да бъдат пример за всички останали,макар и да нямаха никаква готовност. Но скопските сърбомани предизвикаха колизии с Гърция, после разпалиха истинска война със собствените си албанци.Албанците им натриха носовете и вместо да се кротнат те пак се заядоха с гърците.През всичките години омазата срущу България се разпалваше и сега е основен фактор за да останат извън ЕС
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По убаво от македонско девойче нямало .Щото коя друга хубавица ще го вземе макето освен ако не си я купи. Това важи и за тези, които им е забранено да произвеждат " некачествени" стоки .
114
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англия напусна ЕС и сигурно и те се коне на Русия ? Днешна Македония е продукт на САЩ и Гърция. Има голяма разлика между Македония след 1919 г. след 1945 г. и след 1991 г.
113
2
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Омразата и ритниците са най лесно да ги приложим и на маке в Бг убеден съм. Но това няма да направи път за Македония към ЕС, напротив ще идат на бунището в изолация,където в момента Русия е първенец. Браво на Русия аш колсун . Махнете русофилите от парламента в Бг и Македония.
112
7
 
5
 
! Отговори
ЕУфаккиU преди 1 година
Само да ве прашам.До каде е истрагата за наводното разрушуване на воени ваши гробишта. А?Требаше од вашето министерство да излезат со потврда дека тамо има навистина такво? Уште ли роварат по ахивите?Еден случаи немате за покажуене пред ЕУ.Пред години човеков бил член на ВМРО ДПМНЕ , идел на нивни митинзи и се сликал насмеан со партиските челници.Во декември оп хероин ,оп баране за бг.гражданство.Уште не завршила истрагата за тепачката ама затоа како воен херои го пренесовте со авион.Циркус.
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С БАШ РУСКИЯ АГЕНТ И СТРАТЕГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ ОТ АГЕНТИ ДАЖЕ НЯКОИ С МЕДАЛИ ОТ ПУТИН ЗА ЗАСЛУГИ КЪМ РУСИЯ! НИЕ НЕ СМЕ СЕ ОПРОВИЛИ А СЕ ЧУДИМ НА МАКЕДОНСКИ ПРОМИТИ ....ЗЪЦИ
110
2
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Туй специалист туркофил, голям политикант станал. Що ни кайш за Северна Добруджа, Южна Тракия итн, асай тръшнал за чукарити по вардаро