Османи: Русия има интерес да поддържа живи конфликтите в Западните Балкани

"Най-голяма щета за РСМ ще бъде в ЕС да започнат да вярват, че има обществен натиск върху една етническа общност"
29 яну 2023 20:42, Красимир Ангелов
68
Османи: Русия има интерес да поддържа живи конфликтите в Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

"Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да поддържат живи конфликтите в региона на Западните Балкани, за да имат по-лесно влияние. Дори последната ескалация на отношенията между България и Северна Македония ще бъде приветствана от трети страни, които виждат шанс да поддържат постоянен конфликт тук". Това заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю за Радио Свободна Европа.

Османи отново посочи, че извикването на консултации в София на българския посланик в Скопие е непропорционална реакция, „доколкото се свързва с инцидента в Охрид”, при който бе пребит секретаря на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков, защото Република Северна Македония е взела „всички възможни мерки”.

Още по темата
"Веднага разкрихме извършителите и единият е в ареста. Веднага президентът, премиерът, министърът на външните работи осъдиха случилото се. Отидох в София, и изразих това, което държавата трябва да покаже на нашия гражданин и граждани, така че наистина не виждам каква е връзката между случая и реакцията (на България). Реално в обществеността в Република Северна Македония имаше „невнимателна реакция”, но като цяло институциите реагираха както трябва да реагира държавата при такива случаи. Не може да се генерализира от такъв инцидент и да се правят изводи за това как държавата се държи спрямо общностите", каза Османи, цитиран от БТА.

Министърът на външните работи на Северна Македония определи като утежняващ фактор предстоящите избори в България, “защото изборите обикновено усложняват чувствителните въпроси и не дават пространство на дипломатите да си вършат работата както трябва”.

"Сезонът на провокаторите и политическите печалбари и в двете държави е отворен и сега всички са в действие, но трябва да спрем този цикъл на взаимно влошаване на отношенията и да върнем положителния дневен ред. Мисля, че Северна Македония досега е направила всичко, което трябва, за да се справи с инцидент, който може да се случи навсякъде", посочи Османи.

Османи каза, че няма пряка информация на намеса на Русия във влошаване на отношенията между България и Северна Македония, но че „има интерес на трети страни да поддържат живи или замразени конфликтите в този регион, за да може по-лесно да се упражнява влияние, това се знае от много отдавна”. Според него ескалацията на напрежението между двете държави е добре дошла за трети страни, „които ще видят шанс да поддържат постоянен конфликт тук”. Попитан кои са тези трети страни, той отговори - Руската федерация.

В отговор на въпрос дали конституционните промени в Република Северна Македония за вписване на българите в преамбюла на основния закон, което е условие за отваряне на преговорните глави с ЕС, биха били приети в такава атмосфера, Османи отговори, че конституционните промени са в интерес на Република Северна Македония.

"По отношение на поведението на България анализатори, които наблюдават отношенията ни, си задават въпроса доколко България има интерес да се случат промените в Конституцията, защото тези промени са в наш интерес. Те ще помогнат на българската общност, но ще бъдат повратна точка в отношенията ни с България в интерес на Северна Македония", каза Османи.

"Ако някой прави нещо да попречи на ново вето (от страна на България), за да бъде задържана подкрепата на ЕС към Северна Македония, това е Министерството на външните работи. Нашата основна цел е да не се движим по вълната на емоциите, а да работим в посока на дългосрочния ни интерес. Най-голямата щета, която може да бъде направена за държавата е това в ЕС да започнат да вярват, че има обществен натиск върху една етническа общност, че има някаква дискриминация, насилие. Това е нашата задача", каза Османи, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, тоя по-известен в България отколкото в Западна България. През ден тука - аха да кажа, че си е завъдил любовник някой от нашите евроатлантици.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глупост
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То понеже в България няма Руско влияние ......
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си срещу геноцида и омразата,защо не протестираш срещу геноцида на Българите в България. В България, Българите намаляват прогресивно. Всеки политик се опитва да открадне каквото може от Българите, оставиха ги без здравеопазване, без защита срещу дребния и големия криминал и това вече продължава над 30 години. Или за теб е по-важно какво става в Македония? Това с коментара ти за омразата е все едно да има епидемия от дизинтерия в твоето село,а да критикуваш съседното,че нямали канализация.
51
2
 
3
 
! Отговори
Орките отново преди 1 година
След Втората световна война, руските *** наказват България и в същото време правят реверанс към Тито като му подаряват Македония. Това е началото на цялата простотия с измислената "нация" македонци.
50
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Много е прав. 100% има руска провокация в последният случай! Руските мъpшu имат голямо влияние в пропадналата Сърбия и още по-бедната и пpoпаднла Македония. Те стоят зад всички мизерии на Балканите. Те и приятелите им в Турция.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Русия все още търси къде е РСМ на картата!!!
48
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е " освободена " от Русия към края на 19 век,а Македония в началото на 20-ти век,като тогава заради неразбирателство и различни свери на влияние разделят Македония на четири. Интересното е че всичко това е резултат от неразбирателство между Русия и Австри-Унгария. Ако не беше това ,сега Македония щеше да е най-голямата държава на Балканите.Щеше да е над 8 милиона население.Но така или иначе все още има неразбирателство между Русия и други и сме на това ниво.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с татарите е като ,контра реакция за промития мозък. Но така или иначе са продукт на една и съща отганизация. Комунистите от България измислят тези две тези. По време на комунизма ,нашите комунисти(археолози и историци),създават тезата за турско-татарския ни произход,както и това че Макетата са промити мозъци. Интересно е че Руските Комунисти създават идеята за България и Македония,към средата на 19век едновременно.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Османи е обучен дипломат. А вместо него ще Ви кажа ,че всички от служебнито правителстов и президенте ни приличат на служители на ДС и Руската Агентура. Дали е така все някой ден ще се разбере . Всички говорят по един и същи начин,все едно някой им диктува в ухото.Защо Радев говори по този странен начин? Или можеби са обучавани на едно и също място. Видимо изпълняват нечия поръчка.Няма дипломатизъм в поведението им ,което подсказва произхода им.
45
0
 
3
 
! Отговори
И какво сега? преди 1 година
Не могат да се разберат кой е агент на Кремъл? :D Е*ати пародията дето сме, честно!
44
1
 
4
 
! Отговори
Тенгри яко преди 1 година
Хазарската върхушка на РФ трябва да престане да нарича българите - "татари"! Тва им е любимият термин на тях, гато стане въпрос за българите на тяхна територия. Когато това стане и македонските им проксита начело на управлението ще престанат да ни анричат "татари". Най-интересното е, че този термин в РСМ се използва за идентификация на макетата като антички. Ние сме антички, па те са диваци то Азия сиреч "татари", но е факт, че един и същ термин се използва спрямо българите и от двете страни!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много интересно и там обвиняват руснаците за антибългарската си политика - а се държат като удавници за нея
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой има полза? Отговорът е ясен, Османи е прав.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков е в основата на напрежението Скопие-София.
40
1
 
10
 
! Отговори
Възможно е преди 1 година
Всяка държава има свои интереси,а Балканите са "интересно" място!Но никой не може да диктува на нито една държава как да се държи и каква политика да води!Никой не може да насажда политика на омраза и геноцид към точно определен народ,така както в Северна Македония се преследват Българите и това от години е ОФИЦИАЛНА ПОЛИТИКА г-н Османи!И тук никой няма съмнение,че вината за това е изцяло ВАША,на Северо-Македонската страна!
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вчера гледах един народен представител и бивш министър, Даниел Лорер. Обясняваше по телевизията как Християн Пендиков бил пребит от лице с българско гражданство (което е лъжа), как отскоро е проявявал българско самосъзнание (втора лъжа) и как след като той самият нямал българско гражданство едва ли не държавата ни нямала ангажимент към него."Какво да говорим повече за българските предатели от ПП!!!!!!!
38
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма квод а каже тая копейка тука- Путин пребил българина -чуди се кви глупости да пише! Фактите са ясни!
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая македонците ще се усетят откъде иде омразата- от смъртните ни общи врагове Русия и Сърбия! Обединение, братя македонци!
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа, Путин лично преби Християн! Аз разбирам, че в момента Русия е виновна за всичко - от слънчевите изригвания, до дупките по нашите пътища...но това вече е смехотворно.