ВМРО-ДПМНЕ: Българските искания нямат край

Унизиха ни с тезата, че "македонският и българският народ имат обща или споделена история"
29 яну 2023 17:17, Красимир Ангелов
96
ВМРО-ДПМНЕ: Българските искания нямат край
Снимка: БГНЕС

Декларацията, приета от парламентарната Комисия за външна политика в Народното събрание на България, „за пореден път потвърждава тезата, че исканията на България са безкрайни”, обяви на пресконференция заместник-председателят на опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

По думите му това е най-категоричното доказателство, че „всички тези изявления, които бяха направени през 2017 г., че с подписването на така наречения Договор за приятелство и добросъседство въпросите с България са затворени", не отговарят на истината.

"Този договор не е нито за приятелство, нито за добросъседство и в него (Република Северна) Македония и особено македонският народ беше унизен с приемането на тезата, че македонският и българският народ имат обща или споделена история”, каза Николоски.

Според него е тревожно това, че нито една от „червените линии”, записани в декларацията, приета от парламента на Северна Македония по отношение на преговорите с България, не се спазва.

"И ключовият въпрос не е защо България внася декларации, ключовият въпрос е защо тези документи, които македонското събрание приема и са задължителни, не се спазват от правителството на СДСМ и ДСИ", подчерта в отговор на журналистически въпрос Николоски.

На пресконференция днес зам.-председателят на опозиционната партия повтори тезата, че липсата на държавна стратегия от страна на правителството на Северна Македония е довела до студена война с България, а всичко, което България е поискала, е било прието.

"Имаме напълно дезориентирано правителство. Правителство, което не отговори адекватно на нито една провокация от страна на България, правителство, което мълчи и правителство, което се поддава на всякакъв натиск. Неубедителни са твърденията, че са усетили ситуацията и са знаели, че това е резултат от някакви чужди структури и служби.  Ако е така, нека кажат кои са тези чужди структури и служби. Защо да чакаме до 4 февруари (годишнината от рождението на Гоце Делчев - б.ред.), за да видим дали на някого няма да му бъде позволено да влиза в (Република Северна) Македония и защо да чакаме до 4 февруари, а не се сложи край на тези негативни изявления от България", посочи Николоски.

От ВМРО-ДПМНЕ очакват „държавата да разгледа сериозно твърденията на президента Стево Пендаровски, че сдружения, фондации, лица и агентурни мрежи от чужди държави участват в създаването на всички тези проблеми и провокации, които пряко отричат Македония и македонският народ”.

От ВМРО-ДПМНЕ настояват още правителството на Северна Македония да поиска изпълнение на решенията на съда по правата на човека в Страсбург, „за да защити съществуването на македонците в България, правото им на сдружаване, правото им да участват в избори, правото на роден образователен език, както и правото им на национално определяне като македонци”.

(БТА, Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
1
 
! Отговори
Бул гур преди 1 година
Общата история на българския и македонскиа народ е Отоманската империя и нищо друго.
77
2
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Makedonia ne moze da e na tezi koi to sa ja napusnali i sa izbegali ot nea , ami na tezi koi to sa ostanali da se borat za nea.
76
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Северномакедонските обещания нямат начало.
75
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оригиналното име на ВМРО е ВМОРО. Та там в името се споменава и Одрин. Та за каква "Република Македония" може да става въпрос в Одрин? Ами защото организацията е за освобождаване на всички земи където живеят Българи.
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето дедите им са били българи и се чуствали българи,а не самоопределили се българи под натиск при разделението им по територии след Освобождението от турско по Сан Стефанския мирен договор,а щом е мирен след подписан военен договор за капитулация,което по презумпция задължително да се изпълняват решенията както е разписано от страните разписали се без отклонения и забавяния за вторични предоговаряни с уклончиви преподписвания за натиск в/у приетите решения и с/у населението в териториите.
73
1
 
1
 
! Отговори
Koi преди 1 година
Ostana Popa kmeta I razsilniq kolio
72
1
 
1
 
! Отговори
Tuka преди 1 година
Upravlqva selskiq kmet
71
1
 
9
 
! Отговори
Magna Bulgaria преди 1 година
Сега пък някакви ,,фашисти" и цензура... Което не ни харесва, е ,,фашистко", а като не ми пускат простащините -- ,,цензура"... Драги заблудени бивши българи и настоящи незнайковци, в ЕС е така: всички са равни по права и всеки може да мисли и да говори каквото иска. Стига да не минава границите на чуждите права и свободи и да не нарушава достойнството на другия. Това не ви е РСМ, където можете да палите и да биете безнаказано българите! Учете се, що са години, пред вас са. Двадесетина, може би..
70
1
 
1
 
! Отговори
Progovorih преди 1 година
Italianski Tam s gi oposkali otdawna evrotean6ovete
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
некой ако се почувства италианец да му дадем ферари
68
3
 
8
 
! Отговори
Друже Ал. Николов, преди 1 година
който сега се представяш като Николоски, не си внимавал в часовете по история. Ако в тези часове са ви обяснявали що е това народ, би трябвало да знаеш, че понятията "народ" и "население на конкретен географски район" са две съвсем различни неща. Нещо като македонски народ се опитвате да конструирате едва след Втората св. война. Това, което постигнахте е само изграждането на една самопредстава, нищо друго. Внушихте на това население на географския р-н Македония, че е отделен народ.
67
6
 
6
 
! Отговори
Magna Bulgaria преди 1 година
Какви руси, какви Путиновци. какви глупости македонистки ни пробутвате тука? Я малко се поразровете в източниците, без да вземате на вяра приказките на ,,историчарите" от ману. И като научите истината, тя ще ви направи свободни българи, а не заблудени македоноиди!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демек направи това направи това а аз ше си помислим
65
2
 
6
 
! Отговори
татар-шантажист преди 1 година
Да влизат в правия път, че както им се канят шип търите: Со к = рци ке ви тепаме.Тоя прираст на населението им - ясно е кои имат по 7-8 дечиня. Не ке да са антички ;)Да гледат Косово и да размислят.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
некой да е каза за турско присъствие за учебниците как ше дойде некой и ше каже сменете си учбниците може да е прав аз не знам ама не е тва начина с условия
63
2
 
11
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 1 година
РСМ няма много време да се мотка. Ако Албания влезе преди нея,след това и тя може да поставя условия за влизане на античните Скопски историчари в Еуропската уния.
62
5
 
11
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 1 година
РСМ? Това не е ли един от западните квартали на София?
61
5
 
9
 
! Отговори
Даме Груев преди 1 година
РСМ е на практика почти превзета от албанците територия и е въпрос на малко време за да се превърне в Северно Косово.....и тогава ще им се стъжни!Защото в РСМ отдавна минаретата са повече от тези в Албания ,а след като допуснаха втори официален език албански,се сещаме какво ги чака! А и то си е напълно заслужено!
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дпс е против конституцията те не ползват привилигии торбешията некой на пазара да ползва привилегии
59
2
 
7
 
! Отговори
Magna Bulgaria преди 1 година
,,Българите -- това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал; те вярваха, че светът е открит за тях; те никога не се съмняваха в победата си; това е народът, на който се учудваше светът."Магнус Феликс Енодий, 486 г