Борел категорично осъди нападението над Християн Пендиков

Османи го е уверил, че виновните ще бъдат изправени пред правосъдието
31 яну 2023 21:52, Нели Христова
28
Борел категорично осъди нападението над Християн Пендиков
Снимка: БГНЕС

Върховният представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел осъди днес инцидента с нападението срещу Християн Пендиков в Охрид.

"Напоследък сме свидетели на ескалация на напрежението между Северна Македония и България с недопустими инциденти и провокации", заяви европейският дипломат. "По време на днешния съвместен брифинг след срещата с министъра на външните работи на РС Македония Буяр Османи изрази увереност, че отговорните за инцидента ще бъда изправени пред правосъдието."

"Убеден съм от изявленията на вашето правителство, че отговорните лица ще бъдат изправени пред правосъдието. Но в същото време чуваме и неприемливи изказвания, които правят някои политици националисти, които подбуждат към омраза и намекват за насилие. Това може само да доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението и не е благоприятно за атмосфера, улесняваща добросъседството и добрите отношения."

"Категорично осъждам всяко подстрекаване към насилие. Съвместната работа за насърчаване на атмосфера на диалог и взаимно уважение е от решаващо значение, защото това е европейският път. Това е основата, върху която се изгражда Европейският съюз", заяви Борел.

Той подчерта, че в момент, когато основите на Европа са застрашени от агресор, целящ да дестабилизира континента и да предефинира неговата архитектура на сигурност, трябва да се подчертае значението на мира и добросъседството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Маке преди 1 година
В България се самозапалиха много хора от некадърници управляващи сега стигнахме до Охрид
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, осъди и пона да плещи, че едва ли не нашите политици подклажли към етнически борби. Някой да е чул нещо такова? Аз не съм? Някой да е чул, да се палят знамена в България? Аз не съм!
16
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
тези демен-ции няма ли да се махнат от ес нищо не работят а получават огромнизаплати защо не се намалят
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според наказанието ще се разбере какво е отношението на Макетата спрямо България. Оня дето пали културни центрове го осъдиха на 2г условна присъда. Тоест не видя и 1 час затвор. Привикаха го на разпит и толкоз. Дори не го закопчаха. Тези ако ги осъдят на нещо по-малко от 4г истински затвор е показателно какво е положението. Никакви условни присъди. И обвинението трябва да е за опит за убийство и нанасяне на теки телесни вреди. Но ще е вероятно за "хулиганство" и ще лежат по 4 седмици.
14
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Дърт пергиш и пенция и заплата влачи :)))
13
2
 
3
 
! Отговори
Ицо Стоичков- преди 1 година
Президент на свободна и независима Каталуния.Толкова го обичат, че ще го изберат за Президент.На Хосеп Борел ще му дадат да мете улиците, толкова му е компетенцията.Дипломата му за инджибер му е дадена с връзки.
12
2
 
5
 
! Отговори
СвободазаКаталония преди 1 година
Испания да даде свобода и независимост на Каталуния! Каталонската нация и държава да бъдат приети в ЕС ССР преди западналите Балкани, които нямат европейска култура и възпитание.Особено рсм то ,които с борина и свещ си търсят кютек на фона на сръПска музика Дано тоягите и вкарат малко акъл и им избият Мегаломанията и Омразата към дедовците им Българи.Тито умря, вие само за него бълнувате.
11
0
 
4
 
! Отговори
Санкций Първи преди 1 година
Нещо за санкции не спомена ли, нали сега така е модерно да се каказват лошите държави?
10
8
 
7
 
! Отговори
българина преди 1 година
аз не съдя ЕС и Ес всеки ден, проклинам ги и им паля свещи в ниското! и ко от туй?
9
6
 
7
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Във връзка с буболечките ,четох днеска един фактческърски сайт соросоиденнн и направо припаднах от Гьобелскивите ментални гминастики по темата и "опровергаването " и като видетели фалшива новина .Значи извода им беше чете внимателно "Не ЕС няма да ни кара да ядем буболечки без наше знание ,спокойно !ЕС щял да обозначава продуктите съдържащи такова съдържание и прегответе се за върха на сладоледа !"Вие като европейски гражданин ще можете да ги прочетете и да решите дали искате буболечки ........
8
14
 
4
 
! Отговори
РУСИЯ осъди БЪЛГАРИЯ преди 1 година
РУСИЯ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ НА ТУРЦИЯ..... ФАКТ............ ЗА ДА МОЖЕ ПО-ЛЕСНО ДА АНЕКСИРАТ БЪЛГАРИЯ 1878........
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо му вярвате? Ще оставите ли малката си дъщеричка с него да я гледа?
6
6
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
РУСКИТЕ МЕДИИ НИ НАПРАВИХА НА ТАРАТОР ЗАРАДИ НОВАТА ХРАНА , БУБОЛЕЧКИ И *** , НА УРСЪСЕЛ ФОРДОЛНОЛАЙНО И БОРЕЛ !!!
5
3
 
12
 
! Отговори
козела преди 1 година
И тоя е като дедо Байдън,все такива ги намират дърти пергиши.
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ония много ще се впечатлят от този задрямал дядо, Байдъна на ЕС.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се открият още български културни клубове в Северна Македония, това е начина да се преборим по мирен начин. Нека и те да си откриват ако искат в България да ги видим колко са.
2
12
 
6
 
! Отговори
А Кирче каза: преди 1 година
Че нападнати не е българин, а нападателя имал български паспорт...... КИРЧЕ е србски шпионин...
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На лицемери да не вярва човек. Винаги лъжат.