Пендаровски: РСМ показа как трябва да се държи европейска държава

„Да ми се обади един българин, на когото е отказано да влезе в РСМ, освен създавалите проблеми“
Обновена: 6 фев 2023 18:00 | 6 фев 2023 17:30, Елка Василева
190
Пендаровски: РСМ показа как трябва да се държи европейска държава
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Скопие и София се влошават в последно време, а рожденият ден на Гоце Делчев е бил използван от страна на България за ненужно вдигане на напрежението, каза днес президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос за оценката си за двустранните отношения между двете държави.

Още по темата
„На 4 февруари ние издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една европейска държава, като уважава правото на хората да отдават почит към един велик македонски революционер и изолира всички, които идват, за да провокират и предизвикват инциденти. Ситуацията на границата е кристално ясна - всички, които искаха да влязат в Република Северна Македония, го направиха и бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев, онези, които се опитаха да нападнат полицията, получиха депортиране и глоби за нарушение. Всички европейски страни го правят по идентичен начин. Нека ми се обади един гражданин на България, на когото е отказано да влезе в Северна Македония  и да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев, освен тези, които създадоха проблеми, за което има и видео кадри”, каза Пендаровски.

Що се отнася до срещите в София, както и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, на представители на българската общност в Северна Македония Пендаровски каза, че „това не е нищо ново и те (македонските българи) от самото начало не могат да разберат, че както според двустранния Договор за приятелство  и добросъседство с България, така и според всички международни норми, гражданите на Република Северна Македония трябва да потърсят правата си, ако мислят, че те са застрашени, от македонските институции”.

„За съжаление тръгнаха по обратния път и това е грешно. Това не означава, че ние няма да отговорим на техните потребности така, както и на всеки друг македонски гражданин, но смятам, че те напразно си губят времето в разговори с европейските институции и съда в Страсбург, докато преди това не са поискали подкрепа или поне да са обяснили проблемите си тук в Скопие”, добави Пендаровски.

По думите му декларацията, приета в последния ден от работата на българския парламент, „не се различава от тази, приета преди три години”, но тя е едностранна декларация, която е за вътрешна употреба с оглед предстоящите избори и не среща разбиране в Брюксел, а за европейския път на страната е важна преговорната рамка, която е приета от всички държави-членки на ЕС, включително и България.

Изявленията на Пендаровски бяха направени по време на съвместната пресконференция с президента на Унгария Каталин Новак, която е на официално посещение в страната, и която беше попитана дали отношенията между България и Република Северна Македония са били предмет на разговорите й с българския президент Румен Радев по време на посещението й в България.

„Имах за цел да се запозная с позициите и на двете страни, техния начин на мислене и техните интереси. Надявам се, че ще можем да приветстваме Република Северна Македония в ЕС и ще се опитаме, ако имаме възможност, да допринесем за по-бързото изчистване на тези разногласия“, посочи Новак.
(От кореспондента на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
23
 
! Отговори
та така преди 1 година
тия ше видят ЕС когато почнат да декламират АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ
127
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходете още по свирката и се пенявете на подстрекаванията и на нашите и на техните "патриотари", подклаждани от външни наставници.
126
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази измислена теретория преди 2-3 години прекратиха преброяването от страх, че македонците са малцинство и го спряха. Оказа се, че голям процент се определят като Албанци и Българи и опънаха ръчната. Тези не знам дали ще изкарат и 15 години и Албанците ще ги управляват.
125
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основна и главна цел на ЕС е свободното придвижване на хора. Нищо общо с това нямат списъците със забрана за влизане на хора от друга страна членка за ЕС. На всичко отгоре за капак са пребили и арестували хора, които с нищо не застрашават РСМ.
124
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече разбитам защо просто Киробсе разбираше така добре с просто Пендаровски. Просто са на един акъл. И сега на изборите просто не трябва да гласуваме за него. Иначе просто ще пусне макетата в ЕС и после само ядове.
123
3
 
17
 
! Отговори
ПЕН ДАР СИКОВСКИ. преди 1 година
ТИ СИ ИЗВРАТЕН ЩОМ ГОВОРИШ ТАКА. ТИ ЗАЕДНО С ТВОЙТЕ ПЕН ДА РОВСКИ ЛЮДЕ СТЕ ГАДОВЕ. ВИЕ НЕ ПРИЗНАВАТ БЪЛГАРИ... А ПРИЗНАВАТЕ СЪРБИТЕ МЮСЮЛМАНИТЕ И ГЪРЦИТЕ. КОИТО ВИ ОТНЕХА ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА, ОТВРАТ. И НАШЕ МАКЕДОНСКО ПИРИНА ВСЕКО СЕЛО ВЪВ ВСЕКИ ДВОР СИ ИМА БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ. ТО У СОФИЯ ПЛОВДИВ БУРГАС НЯМА ТОЛКОВА ЗНАМЕНА.
122
2
 
14
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Пендаровски: РСМ показа как трябва да се държи европейска държава" - Момчето се объркало пак.! Той беше убедено , че произхожда от от Оня Александър, а се оказа от оная Анастасия, дето не му знае бащата!?!?!?
121
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия макета удивяват с тяхната плитка простотия, егаси! въобще не искам да имаме нищо общо с тая дупка! направо да сложат една черна точкан а картата и да напишат, 'там не се ходи' и да се забрави за тия промити мозъци болни.1!!!
120
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо нашите женски полови органи управляващите не прекратят диплоатическите взаимоотношения с тази нещастна територия ? Да отзоват консули и посланници и да се приключва с тази измисленна територия. СМ еумален модел на Украйна това което правят макетат с нашите Българи това са правили и Украинците с Руснаците тормоз и терор.
119
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето тези подкрепя Кирливия Петков, тези дето унижават и потъпкват българската история, българските граждани и българщината. Това е леKeto Петков....Кирил мекедонеца!
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига с тая тема. Нито те, нито ние сме си оправили къщичките, че да стигнам дотам да се джафкаме за туй и онуй. Всеки да си гледа гьола и толкоз. Колко години се даваха без проблем български паспорти на македонци? Който не се чувствал добре в Македония имаше възможност да дойде и заживее в България. На всичката инфлация, политически хаос и война на 1 крачка, само още конфликти ни трябват. А най-лесно се подклажат братоубийствени конфликти, като външни сили потриват ръце и гледат сеира.
117
0
 
13
 
! Отговори
Пендаровски е преди 1 година
Един голям лицемер !
116
0
 
4
 
! Отговори
риалити лайф преди 1 година
Тъй, тъй...., "бой, с.кс и сръПска музика" = на европейска демокрация!!! -)))
115
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не беше ли тоя, дето на подписването на договора за газопровода в България отказа да говори пред българските журналисти и каза "питайте македонските си колеги какво съм казал"? Ако е тоя - за каква европейска държава говори?
114
0
 
16
 
! Отговори
Луцифер преди 1 година
Да бе да,все едно евреите в Германия по времето на Хитлер,да се оплачат за нарушаване на гражданските им права.
113
3
 
21
 
! Отговори
Барселона преди 1 година
Главата на РСМ ръси тези глупости..какво остава за останалите промивки....Такова мизерно държане няма да си позволи нито една Европейска държава...ама Вие не сте Европейска...Марсианска сте...Проблеми даже са правили на нашата Официална делегация....Вън от чадъра докато прегорят...
112
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пендаровски пожелавам ви да не видите никаква Европа. Вие винаги сте били едни *** български ceляндupи.
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли вариант да не гледаме по няколко "топ новини" за севермаците на заглавната страница?Стига сте ни навирали тези несретници в лицето, станаха по-досадни от Володимир.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стевчо, Е.П.М. сръбски ***!
109
2
 
11
 
! Отговори
Европейска държава преди 1 година
Е ка да не сме?Все пак имаме булеварди с имена на Тито и Ленин у Скопие. Страшни сме!