Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг

Османи иска: „Да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”
Обновена: 7 фев 2023 06:45 | 7 фев 2023 06:45, Елка Василева
184
Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг
Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че всички казахме това, което имахме да кажем. Ние казахме нашите позиции, България каза своите позиции и е време да кажем край на този пинг-понг дебат между нашите общества и да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в отговор на въпрос дали ще бъде изпратена протестна нота за замеряния с камъни клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград.

Още по темата
По думите му от 2006 г. Северна Македония е имала 15 предизборни кампании и не смята за необходимо да бъде натоварвано обществото в Северна Македония с политическата нестабилност в България.

„Смятам, че трябва да теглим чертата, всичко, което имахме да кажем на България, го казахме, чрез ноти, съобщения, днес дори информирахме  ЕП отношение на написаното от един евродепутат. Ако продължаваме така, това няма да свърши, ще продължат ескалациите и ще бъдем въвлечени във водовъртежа на нестабилното политическо общество в България, а за това имат интерес политически и други фактори у нас. За съжаление мисля, че има една невидима ръка, която ги подтиква и в България и тук”, посочи Османи.

Според него Северна Македония има пред себе си много предизвикателства тук, скрининг, който тече, има реформи, които трябва да бъдат направени и призова дипломацията да си върши работата, а България „да спре тази каскада от взаимни обвинения”, да бъде установена комуникация, за да бъде възстановен „положителният дневен ред”, а всички различия да са на масата и пред дипломацията, без да бъдат включени в тези ненужни кризи обществата в двете държави.

„Искам да сложа край на този порочен кръг от взаимни обвинения - ако има разбиране в Република България и те приемат нашия призив, това ще е в интерес и на двете страни, ако не, тогава ще се адаптираме към новото развитие на събитията", каза Османи.
(кореспондентът на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спрете де!
139
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже ние в Бг сме ГОЛА ВОда И КАЛ ПО ГРЪБО , затова спъваме другите държави , за да ни намразят все повече !..........В коя област можем да се похвалим с нещо ???
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бунгар__това което казваш за нас, важи с пълна сила за северонещо си!
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и ние ви призоваваме да спрете със сърбо-болшевишката си омраза към нас, но насреща обратното...
136
2
 
4
 
! Отговори
не е ли време преди 1 година
да застанат кат мъже някой политици и да игнорират измислената държава, докато почнат те да ни търсят , щот те имат зор
135
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Значи искат да изкарат нас виновни. България да спре.., какво да спре България, тук няма антимакедонска пропаганда, тек не бият македонци. Даже им спасяват живота - в болница св. Анна е направена животоспасяваща операция на македонец, отказана в редица страни. Така че да спрат да се правят на важни, защото не са. А дотогава България трябва задължително да възобнови ветото на членството ми в ЕС.
134
2
 
10
 
! Отговори
Да, ама не преди 1 година
По техните телевизии тиче яростна антибългарска пропаганда. Онзи ден един техен ИСТОРИЧАР твърдеше, че българите са татари, че МАКЕДОНЦИТЕ са ги славянизирали, те са им дали азбуката и са ги християнизирали @И обобщи- НИЕ СМЕ БЕЛИ, А ТЕ ЧЕРНи!
133
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледай сега Османи. Значи ако вие се държите нормално с нас и ние ще се държим нормално с вас. Преди 20г ако беше станало земетресението в Турция не само, че нямаше да пратим помощ ами и щяхме да викаме "Господ ги наказва", но 20г те умишлено не ескалират ситуацията, а точно обратното и ние също положихме усилия да успокоим страстите и сега вече с Турция сме в нормални търговски и съседски отношения. С Гърция е същата история, през 90те ги мразехме сега ходим на гости. С вас що не е така?
132
3
 
15
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Като цяло Османи е прав! Само дето ръката въобще не е невидима. Много добре се вижда мръсната, кирлива и костелива ръка на Кремъл, подаваща се през центъра им в Ниш. Тя води на конци т.н. "националисти" - а всъщност - платени руски клакьори. Единствения който има полза от търканията между нашите народи е Москва. Обикновените хора от двете страни на границата нямат нищо общо с лупениTе които правят провокации.
131
21
 
8
 
! Отговори
Бунгар преди 1 година
Великите българи докато не разберем,че България не е център на вселената няма да се оправим.С промитите си мозъци станахме за смях пред Европа и света.
130
4
 
9
 
! Отговори
ДОКАТО преди 1 година
в РСМ президент е Пендаровски, подобрения в отношенията ни няма да има.
129
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До GanjoМакедония е психиатрична клиника с нелекувани пациенти! Спрете да пишете небивалици!
128
11
 
4
 
! Отговори
Ganjo преди 1 година
Не само да спрем,но и да бъдем креативни в добрите отношения между двете държави.Като знам колко е безкрайна простотията,което се вижда от коментарите,не съм оптимист.В Македониа непрекъснато вървят дебати с различни мнения,но в България само промиване на мозъци.Защо не гледаме македонска телевизия в България. Така ще научим доста истини.Свобода на словото реално има само в Македониа.
127
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв пинг-понг бе нещастници! Спрете с ежедневните си провокации, дръжте се като европейци и нещата ще се случат! На вас все някой ви е с-л в гащите!
126
3
 
10
 
! Отговори
Пинг Понг преди 1 година
Се играе лице в лице,един срещу друг!Но отсреща ние имаме само една стена!Стена от омраза,от лъжи,заблуди и някакви фантасмагории за "Македонски народ"Няма как да играем пинг-понг г-н Османи!И ако досега сме СЕ МЪЧИЛИ да го игарем и да бъдем толерантни,то търпението вече се изчерпа и играта ще бъде друга!
125
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да бием северномакедонците на тенис на маса.
124
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе, вие го почнахте , вие го спрете , бе Османчо (егати македонеца ) !
123
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tрябва як пердах на тия макета, но с тези меки продажници не знам до къде ще я докараме.. само подигравки!
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО ПОЛИТИЦИТЕ : 1. БОГАТЕЙТЕ ЗАЕДНО С БЪЛГАРИЯ ! 2. ПОСТИГАЙТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ, А НЕ КРИЗИ !
121
3
 
23
 
! Отговори
Макета-фашисти ! преди 1 година
Днешните макета са параноични сърбо-коминтерновски фашисти ! Психопати-мегаломани, дърво без корен ! Северна Македония трябва да бъде преименувана на "Северна Идиотия" ! Да си "македонец" е ДИАГНОЗА !!! Бил съм много пъти на служебни командировки в Македония и категорично мога да твърдя : по-прости, по-мързеливи и по-нагли същества трудно ще намерите на планетата Земя !