След земетресенията: Скок на инфлацията заплашва Турция

Публичните разходи може да са еквивалентни на 5,5% от БВП
9 фев 2023 15:09, Анисия Иванова
23
След земетресенията: Скок на инфлацията заплашва Турция
Снимка: БГНЕС/EPA

Плашещият икономически пейзаж ще влоши хуманитарната катастрофа, предизвикана от двете земетресения в Турция, тъй като ранните оценки на щетите сочат нарастваща инфлация и бюджетни рискове.

Въпреки че е твърде рано да се прецени точното въздействие на трусовете от понеделник върху икономиката на страната на стойност 819 милиарда долара, спадът в цените на акциите и скокът в доходността на облигациите показват опасения от значителен удар върху растежа на брутния вътрешен продукт, заедно с разхлабване на фискалната позиция на страната.

Турция спря търговията на основната си фондова борса в сряда след спад от 16%. Властите съчетаха необичайни икономически политики, насочени към ограничаване на инфлацията, като същевременно намалиха разходите по заеми с мерки за стимулиране на валутата, които досега защитаваха лирата.

„Разходите за това бедствие удрят турската икономика в момент, когато настроенията вече бяха крехки“, каза Ник Щадмилър, ръководител на продуктите в Medley Global Advisors в Ню Йорк. Това „увеличава риска от нов срив на пазара предвид съществуващите уязвимости във валутата и външната сметка“, каза той.

Броят на жертвите в Турция и съседна Сирия надхвърли 15 000 към четвъртък сутрин, като хиляди са все още блокирани в сгради, повредени от земетресенията, ударили три дни по-рано. Въпреки че непосредственият фокус е върху спасяването на животи, необходимостта да се направят планове за възстановяване преди изборите през май вероятно ще постави правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган под още по-голям натиск да разкрие планове за увеличени разходи.

Признаците за промени в икономическата политика и това, което вероятно ще бъде огромно увеличение на разходите, вече бяха очевидни в сряда, когато Ердоган посети засегнатите райони. Той каза, че блицът за възстановяване в 10-те засегнати провинции ще бъде завършен в рамките на една година, обяви дарение от 10 000 лири ($531) на всяко засегнато семейство и каза, че оцелелите, които остават в палатки и други временни жилища, могат да бъдат прехвърлени в хотели по крайбрежието.

Ние правим първоначална груба оценка, че публичните разходи за земетресенията в понеделник може да са еквивалентни на 5,5% от БВП“, пише икономистът на Bloomberg Селва Бахар Базики. „Вероятна кредитна схема, подкрепяна от правителството, може да доведе до по-голям процент“, което да доведе до нарушаване на бюджетните цели.

Задачата да се оцени точното въздействие на земетресенията се усложнява от ролята на региона в икономиката на Турция. На пръв поглед 10-те провинции, най-засегнати от земетресенията, сами по себе си представляват сравнително малка част от БВП.

Въпреки това, някои от тях също образуват индустриален и селскостопански коридор, който играе ключова роля за просперитета на Истанбул и други по-големи градове. Oxford Economics каза, че краткосрочните прекъсвания на дейността в 10-те провинции сами по себе си ще свият между 0,3% и 0,4% от БВП на страната. Това може да доведе до недостиг на храни и да увеличи инфлацията в страна, където индексът на потребителските цени се движи малко под 60%, един от най-високите нива в света.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
На фона преди 1 година
На около 80 хиляди жертви защото толкова ще излязат накрая кой го брига инфлацията бе само пари са ви в главите ама нали сте евроатлантици
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 Хаха, добра шега. Ако им беше добра организацията никога нямаше да се доближат до толкова много жертви.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче каква организация направиха за три дни ,тва Германия пасти да яде..браво браво егати народа са тия,толкова задружни оример за цял свят.Тирските телевизии cnn turk,atv,trt haber,kanal d,show tv ,предават на живо в youtube от всички области,Боже Боже каква организация,малки самолети също и частни са включени да карат майки с деца до големите градове до болниците,браво, браво
14
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 Кой им съчувства, бе? Подлизурските медии и журналисти ли? Всеки, който познава що за стока са турците, вижда това като напълно заслужено възмездие.
13
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Армията на турците е официално 1млн.души,но те са общо 85 млн.души.Няма как един милион да се погрижи за 13млн.пострадали И да,най-силни са около нас ,защото са най-многобройни.Какво значи "какво реват"?!Вие ако загубите 5 човека и днес трябва ги погребете,няма ли да ревете??????Не само те реват ами цял свят им съчувства.Видно от коментарите в мрежата. Турция всяка година приема такъв поток туристи от цял свят,че си нямате и идея.Света определено ги познава с ненадминатото им гостоприемство!
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 Като са толкова цъфнали и вързали за какво реват за помощ? Уж най силната армия, най могъщата икономика, сега пък трябвало да им помагаме
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано бутне Ердоган
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да пратим 200 млрд на Турция?
9
1
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Още малко ще кажеш че и ХААРП са използвали?
8
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насажда се такова твърдение,но нито фабриките им са спрели работа,нито износа е прекъснат,нито туризмът е възпрепятстван,нито филмовата индустрия и всичко си продължава работа,освен това имат пазар на всякъде по света.Само Анталия изнася милиони тонове продукция към руснаците.Те отдавна си подсигуриха хляба във всички отрасли и няма инфлация,която да ги бутне
7
0
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Естествено да е така. За Хитлер също не се говорят положителни неща. Прекалено много престъпления са в автобиографиите на 2-та диктатори. Не пиша лежат на съвестите, защото те нямат такива.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пентагона добре го изчисли, те нали и затова си предупредиха гражданите да се омитат от там ,заради риск от атентати, ама никой не предполагаше от какви , май най-добрият отговор ще е Ердоган да натовари всички бежанци по корабите и към САЩ и Англия да ги праща
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да продължат да преизбират Ердоганя. Той ще ги оправи.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност Путин прати спасителни екипи в Сирия, но "независимите" ни медии им е забранено да го пишат. За Русия се пише или лошо или нищо.
3
2
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
Тяхната инфлация не ме интересува да се оправят ,интересуваме нашата инфлация
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Сирия що няма знаменца, хаштаг, статии, призиви за помощ и т.н. ? Нима там не загинаха хиляди ? Аааа, да, сетих се - щото американците отдавна унищожиха тази държава, за да посеят безценната демокрация там и сега не дават да се пишат статии за Сирия.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да им помогна ,тука олиото е 8 лв а тоалетната хартия 32 лв 52 лв кашкавал над 30 лева .