Снежана Аческа: Това е една тъжна история. Историята на Димитър Талев се повтаря

Родната къща на писателя тъне в разруха, собственичката търси интерес от България
21 мар 2023 22:24, Йоана Цонева
12

Родната къща на писателя Димитър Талев тъне в разруха. За пореден път собствениците на имота призоваха българската държава да откупи и стопанисва имота. Обявената сума е 100 хил. евро.

"Това е една тъжна история. Историята на Димитър Талев се повтаря", споделя собственикът на къщата Снежана Аческа.

С болка тя разказва, че семейството ѝ не може да стопанисва имота, в който е роден и отраснал големият български писател Димитър Талев, а и България не проявява интерес към него.

"Къщата направо пада, не искам да съм безобразна към България, но смятам, че страната може да вземе някаква мярка", коментира Аческа.

Родът на Снежана Аческа купува имота през 1926 година от майката на Димитър Талев. Къщата се намира на няколко метра от църквата "Света Богородица" в центъра на Прилеп. Годишно стотици туристи посещават увековечения в романа "Железният светилник" дом на семейство Глаушеви, без да заплащат никаква такса.

Още по темата
"Госпожа Снежана Аческа притежава три четвърти от къщата, което се равнява някъде на 10 стаи, но тук ключовото е да се отнесем с уважение към нея и да закупим това, което тя ни предлага. Иска 100 хил. евро. Това за държавата България мисля, че са едни смешни пари и е длъжна да реагира", каза един от наследниците на Талев - Димитър Панчев.

Единственото желание на Снежана и семейството ѝ е имотът да бъде съхранен за поколенията. "България да има център, да има едно място да се събират и българи и македонци, да се дружат, не да се карат. Политиката за политиците. Аз не съм политик, аз си търся България да прояви някакъв интерес към тази къща. Наистина мисля, че желанието на Димитър Талев е било тази къща да стане нещо", допълни Аческа.

Според наследниците, ако държавата не реагира, къщата на Димитър Талев би могла да попадне в грешни ръце и вместо да се превърне в паметник на културата, да бъде съборена и изгубена безвъзвратно.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Иван радоев преди 2 месеца
Бе кой ти гледа Талев, важното е да даваме пари за Украйна, нали сме най - големите евроатлантици и англо-саксонци на балканите
9
1
 
9
 
! Отговори
Стига вече преди 2 месеца
Отново се повдига темата държавата България да купи имот намиращ се в Македония,продаден от Талевия род още през 1926 г. Десетки години тази къща се стопанисва от други хора и сега когато е пред разруха и спор между наследниците, Ачкова иска да я продаде с патриотична цел. Така наследниците изнудваха държавата да купят Солаковия хан в Букурещ за милиони.Хубаво е да се съхрани някаква история,но нека това бъде разумно! В България стотици къщи и исторически места тънат в разруха! Стига спекулации!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде малко отделете от помощите за тн Зеленски, за да направите нещо за България тн български власти.
7
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Снежана Аческа опитва да продаде своя дял от къщата за 100 000 евро.Доста надута цена за 3/4 от къща в подобно състояние.Държавата не би трябвало да дава тези пари при положение,че няма да е единствен собственик на имота.
6
1
 
15
 
! Отговори
Амам... преди 2 месеца
Държавата да вземела отношение към нейния имот? Още нещо? Да го ремонтира и да я остави да си живее в него? Или да го превърне в музей, пък тя да събира таксите? Хайде стига с тази държава! Ако толква й пука за имота що не го отстъпи на държавата, а? Много плитко! Много!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
100 хил. Евро, не са пари за Държавата. Леката ще ги пропилее, вкл. и през алкохол. Това обаче не трябваше да стига до медиите, щото определени сили ще и дадат 10 и повече, за да се затрие историята.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зависи от МВР и ДС на РСМ. Може да я запалят както клубовете.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори да се купи къщата това значи че вероятно ще трябва да се ремонтира като не се знае още колко пари ще отидат. И дори да се ремонтира ще дойде някой и ще я подпали, за който властите освен че няма да го осъдят ще кажат че е частен случай. Не си струва да се дават пари.
2
1
 
5
 
! Отговори
В преди 2 месеца
Доколкото прочетох, жената е собственик на 3/4 от къщата. А какво се случва с още една четвърт от нея? На когото му е интересно, намерих къщата тук Pere Temelkoski 4, Prilep
1
5
 
28
 
! Отговори
преди 2 месеца
Тъжно е наистина. НО и собствениците които милеят за имота, явно с умиление мислят и за 100 000 евро. Абе хора, като милеете толкова - дайте умилителна цена за имота. За да може да се запази.