Австрия: Не трябва да драматизираме промените в Конституцията на РСМ

Пендаровски се надява да няма нови условия към страната по време на преговорния процес
29 мар 2023 22:27, Йоана Цонева
20
Австрия: Не трябва да драматизираме промените в Конституцията на РСМ
Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията на Република Северна Македония не би трябвало да се драматизират. Това заяви президентът на Австрия Александър Ван дер Белен по време на съвместна пресконференция в Скопие с македонския си колега Стево Пендаровски, предаде БТА.

Има смисъл и е нужно РСМ да направи промени в своята Конституция, вписвайки българите в нея, посочи Ван дер Белен и припомни, че след това процесът за присъединяването на Северна Македония към ЕС ще продължи.

От своя страна македонският президент Стево Пендаровски заяви, че единственият начин да се постигне мнозинство от две трети в парламента, е да се разговаря с опозицията и с аргументи да бъде показано, че самият акт на вписването на българите и други общности в Конституцията "по никакъв начин не заплашва македонската независимост, суверенитет и европейския път" на страната.

Държавният глава на РСМ се надява работната група, която ще подготви предложенията за промени, ще го направи "прилично бързо" и те ще влязат в парламентарна процедура.

Стево Пендаровски каза още, че РСМ е установила стандарти за защитата на малцинствата и ги наричат части от народи. Според него "Северна Македония със сигурност няма да пропадне", ако се добавят още две или три общности, които живеят тук, независимо от техния брой. И уточни - българите в РСМ са около 3500 души.

Още по темата
Пендаровски се надява да няма нови условия към Северна Македония по време на преговорния процес и смята, че не би трябвало, но и никой не е могъл да предвиди условията, които България е поставила през последните две години.

Логичният въпрос е, ако направим тези конституционни промени, дали утре или вдругиден някоя друга членка или държава, която ни блокира преди години, няма да се сети да отправи ново искане, чуди се македонският президент?

Той заяви, че ЕС не трябва да позволява на нито една държава членка да проблематизира нечие влизане в ЕС "с нещо, което няма нищо общо с реалните критерии, ценности и принципи, за които е създаден и за които той съществува".

"Блокирането на държава поради исторически въпроси е незаконно и не трябва да се допуска в съвременна Европа", каза още Пендаровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 1 година
Преди 20 години, когато беше последното преброяване в РСМ (тогава БЮРМ), българите бяха едва 1417. Така че 3500 си е доста приличен ръст. Пендарата много удобно обаче пропуска да спомене на австриеца, че над 100 000 негови сънародници имат българско гражданство, което са получили въз основа на подадени от тях документи за произход и декларация.
16
3
 
6
 
! Отговори
777 преди 1 година
Българите били 3500 души. Хайде бе, тези ги разправяй на баба ми!Македонка националност НЯМА. Българи от западните покрайнини.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия още пред прага и вече с претенции...Не ми се мисли ако влязат какво чудо и непрестанни провокации спрямо България ще бъде(на която тоя тиквун пендар не назова дори името).И месец през месец някой европейски, висш политик все е на посещение там....то при нас няма толкова дипломатическа активност ама там пътека направиха да им слушат глупостите...И да, Пендарчо-може да са останали 3500 българи ...но те са останалите без взети български паспорти !
14
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 1 година
До АнонименНие проблема сме си го разрешили, когато сме станали членове на ЕС! Вие се натискате, ако не желаете да играете по правилата, моля! Русия си ви чака , а и никой не е приритал за вас в ЕС!
13
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
Този дава акъл и мнения, все едно ЕС ще влиза в РСМ! Ако искате се променяйте, ако не, в задния двор с Русия! Мишоци!
12
0
 
11
 
! Отговори
Ми преди 1 година
Гей от всякъде!!!
11
0
 
5
 
! Отговори
Да се чуди преди 1 година
Турците го правят вече 40 години
10
1
 
19
 
! Отговори
Ааайде преди 1 година
Пендара пак почна да учи Европата какво трябва и какво не трябва да прави !
9
0
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Невероятни компле_ксари! И най-вече по отношение на нас, българите. Само си спомни какво беше в Скопие като играха националните отбори. Преди няколко дни излизат със специална статия, че българският национален отбор бил най-слабия на Балканите. Някои казват, че трябвало да си станем пак една нация. Аз лично тия компле_ксари не ги искам за сънародници в тоя им вид.
8
0
 
14
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Ами седи си на другата маса извън ЕС тогава! Притрябвали сте ни!
7
2
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Само на етно-генеза ще ми станеш, маке. И гърците поискаха от вас да си смените името. Това нещо да ти говори? Няма държава Македония, има такава географска област, която е на територията на три съвременни държави, една от които е България впрочем.
6
1
 
10
 
! Отговори
Калоян преди 1 година
Някой да обясни за копенхагенските критерии на Пендо, след като говори за реалните изисквания за присъединяване. Те са три, а С. Македония не отговаря на нито един от тях. Разбира се, тези критерии просто обличат битката за ресурси в един приемлив вид, но все пак, ако не се спазват, хипер либерално настроените ще спрат да вярват в ЕС. И тогава битката на Запада срещу периферията ще изглежда с една идея по-обречена.
5
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логичкото прашане е како и со кое лице Блгарите бараат упис во македонскиот Устав кога блгарската држава не ги уважува основните карактеристики на македонскиот народ. Иазик , етно-генеза , сопствена историска интетпретациа и.т.н...Значи не е проблем Блгарите да се спомнат како и другите малцинства. Проблемот е у вашата државна политика , и се додека е таа таква иас на пример не би седел на иста маса со вас.
4
17
 
4
 
! Отговори
Само за сведение преди 1 година
Преди тиквата да наложи вето.България е била призната за приятелски народ от македонците,според анкети,след ветото на тиквата и каракачанката.България става най големия враг на Македония. Извод....
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия селяни ще си изгният извън ЕС!
2
2
 
19
 
! Отговори
Кратко и ясно! преди 1 година
Без БЮРМ в ЕС!
1
4
 
13
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Виновни за това положение са нашите необразовани политици- може само да се учим от гърците!