Зехтинът в Гърция поскъпва драстично след пожарите

Скокът е почти двоен
30 авг 2023 13:36, Стела Стоянова
24
Зехтинът в Гърция поскъпва драстично след пожарите
Снимка БГНЕС

Намаленото производство и отсъствието на запаси заради неблагоприятната зима и сушата през лятото в страните производителки „изстреляха“ нагоре цените на зехтина в Гърция, съобщава в репортаж държавната телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Нещата стават още по-лоши заради пожарите в много райони на Гърция, които унищожиха значителни площи маслинови насаждения. Затова според последни оценки продукцията тази година ще спадне още повече и се оценява на 200 – 210 хиляди тона.

В репортаж от Ахая, един от главните райони за производство на маслини в Гърция, телевизията съобщава, че тази година килограм зехтин се продава от производителите на едро за 8-10 евро, докато през декември цената е била 4,20 – 4,30 евро.

По официални данни средните цени на производител в ЕС в средата на юли значително надхвърлят 6,50 евро килограма. В Гърция средната цена е 7,20-7,50 евро, като достига до 8-8,20 евро през настоящия търговски период, който завършва през следващия месец.

На пазара се очаква и по-нататъшно увеличаване на цените на гръцкия зехтин, а категорията екстра върджин да продължи да чупи рекордите. Смята се, че цените в страната ще достигнат дори до 9 евро на килограм.

По данни на Гръцката статистическа служба за една година цените на зехтина са нараснали с 10,6 процента, а според Евростат през юни са били с 21,9 процента по-високи в сравнение с година по-рано.

По-конкретно крайните цени се колебаят от 6,5 до 14 евро за различните категории на продукта.

Гърция е третият по големина производител на зехтин в света след Италия и Испания. В страната се отглеждат над 132 млн. маслинови дървета, от които в нормална година се добиват около 300 хиляди тона зехтин.

Най-значителните региони за производство на маслини в Гърция са Пелопонес, от където идва 65 процента от продукцията, Крит и островите в Егейско и Йонийско море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
требе да има шаш преди 7 месеца
Ха -ха , нито е скок ,нето е двоен ! Дори в сравнение с цената от миналата година по това време има малко увеличение , особено в последните дни ! Почти всеки ден пазарувам в супермаркет , близо до границата и виждам как е .Последно (вчера) литъра зехтин ми излезе малко над 15 лева ! Аз минерални води , зехтин ,паста(тестени произведения),перилни препарати и много други ,винаги си ги купувам от Гърция ,щото освен че са по-евтини , са и по-малко фалшиви от нашите .
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
18, gg, напълно съм съгласен, Всъщност ВСИЧКИ "зеленчукови" мазнини са на същия принцип. А те реално не са зеленчукови, ами са мазнини от семена. Семето не пуска толкова лесно олиото си като авокадото и маслината. За това трябва да се ползват химикали и висока температура да се екстрактва олиото, но то гарнясва, после за да го оправят му добавят още химикали и какви ли не гУвна, за миризма и вкус и да изглежда бистро. От тоя бъркоч са разрушени всички полезни съставки и остават само химикалите
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То па един зехтин, единствения истински зехтин е испанския. Другите са бъкани с какви ли не лайннна вътре, включително и жабарския.
19
1
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 7 месеца
Олиото е много по-добро от тая гадост дето ни я пробутват за "зехтин"
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако спрат да наливат зехтин в огъня ще спрат и пожарите и поскъпването
17
2
 
4
 
! Отговори
gg преди 7 месеца
До 15 Анонимен. Слънчогледовото олио не е добро, предизвиква възпаления и сърдечно-съдови заболявания. Затова сме много по-болни от гърците.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Техните медии да ги пращат тук да купуват,че е евтино и качествено.
15
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
До Ф U2, то се вижда на кой колко му е акъла да тъпче камина с клони (зелени с листата?). Ако в гърция не си поддържат терените, си е техен проблем. Живея в зона с много маслинови масиви и чести ГОРСКИ пожари. Маслиновите масиви не горят, ако няма трева. Те са достъпни и за противопжарна техника. В страни като Франция и Австралия садят маслинови насиви като зони за спиране на горските пожари. Туй не ти е евкалипт или бор, че да гори зелено. Че си палнал сух клон не значи, че ги разбираш нещата
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има и "зехтин" от маслиново кюспе по 7 лв и нещо, има го в момента по веригите. Този така наречен зехтин може би няма да поскъпне. Иначе слънчогледовото олио си е добро, кофтито е, че вече продават само рафинирано олио, а допреди 7 години имаше и нерафинирано, което е с повече качества и рафинирано, даже рафинираното беше по-трудно откриваемо.
13
2
 
2
 
! Отговори
математик преди 7 месеца
До Анонимния Мучо N12: Колко е 8 евро обърнато в Лева бе, *** килиен как такива щети Ви изпускат от канализацията на основното образование.
12
1
 
5
 
! Отговори
Ф преди 7 месеца
До наблюдател.. Много знаеш да пишеш глупости. Дървесината и листната маса на маслиновите дървета са напоени с много смола. Те горят бурно, дълго и с много страшни пламъци. Веднъж запалих няколко клона в камината на една крайбрежна къща. За три минути огънят беше на турбо режим, пламъците излизаха около три метра над комина. Чуваше се страшно боботене, бумтеж и накрая дебелата етернитова тръба гръмна като оръдие и се спука. Наложи се да заливаме с вода и да изгасим огъня.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази седмица си купих зехтин от производител от Гърция за 8 евро литъра и то в курортен град, където вероятно е скъпо и ако отидеш в някое село сигурно ще е по-евтино. Тук най-евтиния който виждам е 17лв. масово са над 20.
10
4
 
4
 
! Отговори
Байо ви Ганю преди 7 месеца
Нейсе, ша ядът украински шарлан - йофтено.
9
3
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
За да са изгорели, значи са били обрасли със сухи треви. И без пожари в Испания поради липса на дъжд, реколтата миналата година беше 40% от обичайната, което значи цена 2 5 пъти нагоре. Ако е била 6 евро бутилката, 15 евро нова цена. Относно качеството, от стреса на дървото при сушата, зехтина е отличен за консумация суров с вещества за дълголетие. Но Четете внимателно какво купувате, защотозапочнаха да смесват зехтин с други мазнини, за да могат да го продават на по- ниска цена.
8
6
 
8
 
! Отговори
морски преди 7 месеца
Колко са маслиновите дървета в Гърция ,че захранват целият свят със зехтин .Скоро карахме 35 хил.тона соев шрот от Аржентина за Каламаки , и тогава разбрах за какво толкова много произвеждат !
7
3
 
5
 
! Отговори
привет от Гърция преди 7 месеца
Изгореа ми маслинките
6
4
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 7 месеца
ако беха Възраждане всичко щеше да е по 1 лев...ама и заплатата щеше да е 1 лев
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко заради ПП-ДБ. Ако бяха Възраждане на власт нямаше да е така. И нафтата щеше данструва 80 стотинки. Като при комунизма.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и кво - олиото още е по 3 лева, макар че и на него му готвят секирата
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
10% друг път. Миналата година си взех 5 литра тенеке за 25 евро, тази година същия зехтин 5л беше 40 евро. а сега сигурно и нагоре. Скока направо си е двоен.