Българите, румънците и хърватите с най-силните славянски гени на Балканите

Извършен е анализа на древно ДНК от повече от 30 локации
Обновена: 8 дек 2023 16:02 | 8 дек 2023 15:50, Екип на Dnes.bg
327
Българите, румънците и хърватите с най-силните славянски гени на Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

Българите, румънците и хърватите имат най-голям процент славянски гени на Балканите – около 50-60 процента, докато гърците са с най-малък процент наличие на славянски гени – от 4 до 20 процента, според научно изследване на ДНК от България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания и Гърция, предаде Танюг.

Според изследване на генетичната история на Балканите през различни епохи, осъществено съвместно от учени от Сърбия, Испания и САЩ, около 50-60 процента от гените на българи, румънци и хървати са със славянски произход. В посока Гърция процентът пада до 4 на сто във вътрешността на страната и 20 на сто по островите.

Чрез анализа на древно ДНК от повече от 30 локации изследването отразява генетичните промени в популацията и миграцията на Балканите в продължение на две хилядолетия, пише в изследването. Използвана е ДНК от 140 скелета от периода от I до X век, както и ДНК на съвременното население на съответните страни. Целта на изследването е да покаже приемствеността на гените от съвременните жители на балканските страни и „старото балканско“ население още от бронзовата епоха.

Изследването потвърждава, че през VI и VII в. е имало масова миграция на славяните, която е оставила „дълбоки генетични следи върху балканските народи“.

Сръбският учен Душан Кецкаревич, част от екипа, провел изследването, отбелязва, че различните езици, религия и култура подсказват, че демографските и културни процеси в продължение на две хилядолетия са породили множеството различия сред народите на Балканите, въпреки че генетично са много близки.

Анализът на съвременния геном показва, че най-голяма генетична близост днес съществува между сърбите, хърватите и румънците. (БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
0
 
! Отговори
Бианка преди 4 месеца
"Германската граматика , писменост е като българската ." Така е и с румънския.
273
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 286 И в учебниците по история пишеше, че на славяните от едно време косите варират от тъмнокестеняви до светлоруси и очите от кафяви до сини. Поляците са с най-силен славянски ген и има много поляци и мъже и жени с тъмна коса и очи.
272
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голям смях, славяните са със светли или руси коси и много бяла кожа и синеоки, колко българи са такива. Бг са със смесени гени/прабългари, славяни, траки и ..../, и затова не могат под един общ ген да ги сложат, Бг генът е неуловяем, ето защо са издръжливи на всичко, универсален народ.:))
271
4
 
6
 
! Отговори
До 283 преди 4 месеца
Щом се смяташ за роб,така да бъде.Аз съм славянин,но не съм роб и никога няма да бъда.
270
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А сега,де!Къде отидоха сърбите,дето се бият в гърдите,че са истинските славяни на балканите?Тюх да му се не види,как ще го преживеят,не знам.
269
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цяла Европа знае , че славянин значи роб в превод . А тоя сръбски учен не е от Сръбската академия на Науката . Трябва да е бил със задача от Руската Академия науката
268
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много думи в германската писменост са еднакви с българската . Пишат се на латински , но като се напишат на кирилица се разбират .
267
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германската граматика , писменост е като българската . Каквото пишеш това и говориш . При английския едно пишеш друго изговаряш.
266
2
 
3
 
! Отговори
Парадокс преди 4 месеца
Дано археолозите намерят повече надписи от античността. Вече имаме няколко надписа, написани с гръцки букви, но с неразбираем смисъл. Това е езика на тракийците, които със сигурност са по-древни от елините. За съжаление най-старите надписи на тракийски език са неразбираеми за науката. Не е ясно значението на символите. Поне засега.
265
8
 
6
 
! Отговори
Гадняр преди 4 месеца
Понятието славяни е изкуствено създадено. Да сте чували случайно за държава Славяния? Населението на древна Тракия, Дакия и съседните територии е със сходен генотип. Множество царства с общ корен. От това население по-късно се заселва Централна Европа и западните части на днешна Русия.
264
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Карл Велики решава спора за писменноста в Германия от раз . Той освобождава от плен учениците на Кирил и Методи. Като приема за добра
263
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руснаците са улична превъзходна, кви ли не смеси, също като американците. Разликата е, че американците са значително по-умни.
262
7
 
8
 
! Отговори
Дъра-бъра наука преди 4 месеца
Няма славянски ген, защото езикът не се запечатва в гените.
261
10
 
8
 
! Отговори
Дори и да е така преди 4 месеца
Нямаме нищо общо с източните славяни ония бившите граждани на СССР - напълно отделни генетични групи, фейк е това
260
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 275 От руснак до руснак има разлика. Има такива с доста примеси, има и такива, които са генетично почти чисти славяни да кажем с 90% славянски ген. В европейската част на Русия на външен вид руснаците са голямата част европеидни, макар и да имат примес с угро-фини, угро-фините все пак са руси и светлооки. На Изток от Урал вече е по-друго, там са повече смесени, но кво от това, да има разнообразие е добре. 150 милона души еднакви, европеидни, руси, светлооки ще е скучно.
259
11
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Тези които казват, че руснаците били монголоиди и тем подобни. Руснаците са голям народ и имат доста примеси -----////----- Не бе, нямат доста примеси. Те от над 100 години немат прегради - религия, национализъм и такива "глупости", така че немат доста примеси. Те са изцяло *** с всякакви угро-фини, сибирски индянци монголоиди, средноазиатски тюрки с дръпнати очи, кавказци, калмици и какво ли още не. Такова нещо като "славяни" може да има евентуално по затънтените села в Беларус или Полша
258
5
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Е, това за хвалба ли е?
257
6
 
4
 
! Отговори
Сконфузий преди 4 месеца
Всеки е гражданин на света. Който се мисли за славянин, европеец, китаец, висша раса или индиец да яде оня ми Янко.
256
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 266 Според теб французите какви са ? Не са романи, а са смес от германци и романизирани келти. Франките са германско племе и от тях произлиза името на Франция, а езика е от романизираните келти. Така е и с румънците. Генетично са смес от славяни и романизирани траки. Името на държавата им го измислят французите да ги вкарат в тяхната сфера на влияние, езика им е от романизираните траки - даки, гети.
255
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как четат историята историчарите на евроатлантиците, от днешна правилна евроатлантическа ориентация? Какво е Османското робство? Това е дългогодишен здрав съюз с приятелска, натовска Турция.