Свалиха песента на Сузанита! Крадена е! Авторът я плаши със съд

Орхан Мурат я защитава: Семпълче с два такта, попяли с приятелчета!
Обновена: 8 авг 2017 11:13 | 8 авг 2017 10:52,
153
Свалиха песента на Сузанита! Крадена е! Авторът я плаши със съд
Снимка: кадър, Youtube

Песента на Сузанита "Луцифер и Буда", в която 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад показва средни пръсти освен скандална, се оказа и крадена.

Приликите между песента на Сузанита, само официалното видео на която е гледано в Youtube над 5 млн. пъти, и trap парче на арабски диджей отпреди две години, вече бяха разконспирирани. Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. Вярно, звучи екзотично и източно, може да е избран, за да пасва на частта на заглавието, отнасяща се до Буда. Само че този семпъл е… от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра.

Още по темата

От движението на бахаите със сигурност имат защо да са недоволни от песента – представете си песен с подобен текст върху семпли от "Аве Мария", например. Но въпросът има и друга страна – авторскоправна.

Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.

"Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали ще подобна кражба ще им се размине", казва пред bTV продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс.

"Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в YouTube, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в YouTube е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права", казва Прайс.

"Естествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна – тя е за Бог. Тази песен възхвалява приноса на бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен", обяснява той.

Прайс е изумен от това как може авторите на българската песен да са си мислели, че могат да се измъкнат. Песента на Сузанита вече е свалена от YouTube заради авторски права.

"Ако са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в България от наше име. Ние не искаме да ни дават пари…", настоя Прайс.

Бащата на Сузанита, Орхан Мурат, смята, че за пореден път публиката е занимавана с ненужни неща, но пък дъщеря му ставала по-популярна.

"Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са едни-два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство", обяснява той.

"Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не е вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има", категоричен е Орхан Мурат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: СузанитаОрхан Мурат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
До АнонименДейвид Хетфийл?Афаахахаха,***....аххахаха,не мога,жуотно такова ще ми докараш херния....аххахахахахаха
138
1
 
1
 
! Отговори
Grom преди 6 години
Вярно е това за броя тактове, което казва Орхан Мурад. В Сърбия има един DJ MC Stanko, дето направи чист кавър на Криско - Видимо доволни (Palim, Palim). И песента е същата, ама тактовете били достатъчно, че да не се води нарушение на авторското право. И може да се каже, че е същият чалга-хип-хоп смесен стил, но това е положението.Доколко обаче е морално да обърнеш религиозна песен в порно-хит е съвсем друга бира. Факт е обаче, че колкото повече се шуми, толкова по-известно става момичето.
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно има предвид Джеймс Хетфийлд от Металика.
136
3
 
7
 
! Отговори
до 138 преди 6 години
Брат'чед, какво е това нещо "Дейвид Хетфлийд" яде ли се, пие ли се... Я обясни на нас простите, че не схванахме нишката... Аз се досещам какво се измъчваш да измътиш, но не се напъвай, ако не ти ражда "втория етаж", има хора, които разбират. За твое нещастие.
135
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да коментирам дали песента става или не.Спряха клипа с най много гледания,просто защото почна да диша във врата на герито.....всичко е пари хора
134
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко е,но бащата,освен сляп,се оказа и глух.Не иронизирам недъзите му-никой не си ги пожелава.Иронизирам яловите му опити да оправдае сътворената простотия.Пак кажете, че не родителите трябва да възпитават децатаси.Муратови са се провалили тотално и безвъзвратно.
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че са го свалили. Така това дете Сузана няма да се срамува след години от тоя клипв Интернет.
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Естет до 135Ако искам да плащам на автори, то искам да плащам на тях, а не на крадци! Не съществува български автор, композитор, който да не е крадец!===============Виктор Пелевин Generation "П"започва такаДава се под наем 1 времето и 2 пространствотоВсички мисли, които ви хрумнат при четенто на тази книга, са обект на авторски права.Нелицензираното им обмисляне е забранено..............................Това посредници на автори много добре го знаят и разчитат на него.разбирате ли?
131
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До METALИ не пищят да им свалят песните от тубата, напротив.Тях не могат да хванат да са лица на разни търговски маркиDDПредставяте ли си Дейвид Хетфлийд рекламно лице на крем или самбръсначкаDD
130
2
 
19
 
! Отговори
METAL преди 6 години
Докато метъл бандите пълнят зали и стадиони по цял свят, разни чалгажийници и рапърчета пълнят само разни кръчми, бардаци и дупки, и ония дето ходят като бавно развиващи на пайнера......
129
2
 
5
 
! Отговори
Естет до 135 преди 6 години
Ако искам да плащам на автори, то искам да плащам на тях, а не на крадци! Не съществува български автор, композитор, който да не е крадец!
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Естет до 124Всъщност, имам предвид точно това, което съм написал. Нито един, АМА НИТО ЕДИН български композитор от последните 70 години не е създал нещо ново, непознато, неоткраднато!==================Запитвали ли сте се каква е връзката между това ваше твърдение и обстоятелството, че за изкуството вече трябва да е плаща?Дали един Бетовен е плагиатствал или Моцарт.Не зная дали, просто питам.
127
2
 
3
 
! Отговори
Естет до 132 преди 6 години
А така, стиснахме си ръцете във фразата ви: "И кой от кого е крал и дали е крал е обекта на юридически спорове, които съсипват целия смисъл и послание на изкуството" !!!Само дето, на мен ми искат пари за наслада от изкуство, което не плащам на авторите, а на българските крадци!!! И говоря по принцип, а не за някоя си "Муратова". Тъкмо бях подготвил примери за музикални кражби от Иванова и Димитров. Някак, икони. Ама все пак, крадливи.
126
1
 
5
 
! Отговори
хммм преди 6 години
от изказването на тати, май май е напълно наясно с всичко и общо взето съдействал за всичко... потрес...
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Естет до 124Нямам професионални познания по музика и не мога нито да твърдя, нито да отричам такива факит. Аз просто казвам, че за мен музиката и книгите, като тук въпросното лице никак не се вписва, ми доставят естетическа наслада.И кой от кого е крал и дали е крал е обекта на юридически спорове, които съсипват целия смисъл и послание на изкуството. Това което е " сътворила" Сузанита е далеч от каквото и да е изкуство.Вярвам, че ме разбирате правилно.
124
2
 
7
 
! Отговори
Естет преди 6 години
Вижте, кражбата си е кражба. Но най наглото и безпардонна е, че Профон и Музикаутор искат пари за излъчването на КРАДЕНА ПЕСЕН! Разбирате ли?! Те те съдят и дават пари на крадците! Абсурд някакъв!
123
2
 
3
 
! Отговори
Ех, спомени преди 6 години
"С тази песен ще разкажа за едно момиче ....". Че и по бригади я пяхме. Пък, крали ... от Бийтълс крали ... ама кой да ти знае по онова време. За "Лодка в реката" да не говоря, че на Стикс ще им се доповръща.
122
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лоша реклама.
121
2
 
3
 
! Отговори
Естет до 124 преди 6 години
Всъщност, имам предвид точно това, което съм написал. Нито един, АМА НИТО ЕДИН български композитор от последните 70 години не е създал нещо ново, непознато, неоткраднато! О, да ... знам за оправданията "музикална памет". Чул съм нещо, не съм го запомнил, пък то ми изникнало във фантазията. Хайде да сме конкретни. ФСБ настояваха за пари за всяко изпълнение на "След 10 години". До момента в който се оказа, че са откраднали не просто музикална идея, ами песен, заедно с аранжимента. Още примери?!
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не зная какво имате предвид като твърдите, че всички наши творци, без изключение крадат, че и мястото им е в затвора.============Може би решихте, че с този коментра защитавам щерката на Орахн Мурад?Не.