Нина Николина и Таня Първанова запяха на улицата

Певиците са част от проекта "Женските гласове на България"
12 юли 2018 14:35,
4
Нина Николина и Таня Първанова запяха на улицата
Снимка: Личен архив

Подобно на световните столици Рим, Париж, Токио и Ню Йорк, и София се включи в създаването на аудиовизуални инсталации, които се експонират в градската среда.

Народните песни "Байрактар", "Планина Прейода", "Два Конье" и "Има Нема" изпълнени на живо от Нина Николина и Таня Първанова, която е част от "Магическите гласове на България", впечатлиха десетки минувачи по бул. "Витоша" в столицата.

Певиците участват в мултимедийната арт платформа "Женските гласове на България", която разказва за песенната ни традиция и по-специално за световния успех на женските ни гласове.

Проектът "преминава" от автентичните народни песни през фолклорните обработки и белкантото до съвременната филмова музика и смесването на елементи на български фолклор със съвременни електронни жанрове и се ражда по идея на журналиста и сценарист Георги Тошев.

Арт платформата е част от Културната програма на Българското председателство подпомогнат от НФК и част от културната програма на международния дигитален фестивал Webit.Festival Europe 2018 и е организиран с подкрепата на Столична Община.

Ема Константинова, музиканта Калин Вельов и продуцента Любомира Костова, както и Георги Тошев, работят 6 месеца по проекта. Консултант е доц. д-р Веселка Тончева от БАН.

Творческият екип обикаля села и градове, за да събира забравени народни песни. Обединени са и образци на съвременното българско изкуство – кино, изобразително, танцово, певческо и фотография, претворени в спектакъл, показван в Страсбург, Берлин и София.

Нина Николина и Таня Първанова сложиха точка на мултимедийната арт платформа "Женските гласове на България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 4 години
Измислени певици!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох селяндурията до шията, ох малееее...............
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двата микрофона на улицата ли са мултимедийната арт платформа?
2
0
 
1
 
! Отговори
Пикадили преди 5 години
Абе хубаво, ама като ги слушам и се сещам как едни други хора огласяха площада пред Пикадили да си получат мизерните заплати, които най-нагло ограбат олигарсите, за да си строят палати по франсето, да си учат отрочетата и да огласят жълтите павета. А нинита и манекенката с отрочета да ни викат "ХЕПИ НЮ ИЪР", плувайки из басейните на малдивите. Врачанските братчета, врачански гласчета, абе ай стига... Нема да литнете, като оня дето снимахте по плажовете да лети, все у земята ша са преземите...
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нина Николина блее като коза на баир. Да я бяха качили на хълмовете зад Хилтън, къде на Витошка са е пльоснали