Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 200 Стига високопарни приказки, правителството бързо да предприема нужните социални мерки и без това ЕС отпусна финансов ресурс за това. Ако населението се предпазва да не умре от коронавирус, не значи, че трябва да бъде оставено да умре от глад
181
6
 
2
 
! Отговори
Маринов преди 4 години
Хора, вземете се в ръце! За какви бунтове става въпрос, какво ще постигнем с това! Хаос и безредици, инфлация и сгромолясване! Защо сме лишени от елементарен стоицизъм?! Стига с този социализъм! Да помислим кой и с какво може да бъде полезен! Другите народи от Западна Европа са отишли толкова напред, защото са разчитали на собствената си инициатива и възможности и не са чакали някой да ги спасява! Простичко е!
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен другите мерки, държавата трябва да раздава хранителни пакети на най-нуждаещите се и да подпомогне поне 200-300 000 семейства. Правителството да каже какви са им плановете, за да не оставят никого да гладува в това чумаво време
179
3
 
9
 
! Отговори
ще има ! преди 4 години
и бунтове ще има и кръв ще се лее !!!гадовете които ни натресоха тази поръчкова карантина ще ритат на бесилото заедно с гнусните си семейства !глада от 1991-4 ще ви се види като шега в сравнение с това което ни докараха тези гадове !!!!
178
3
 
5
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Турските *** се побъркват от злоба и яд,че България се справя добре и е на светлинни години в сравнение с Ориента и неговата 40 хилядната армия от коронясани Мюмюни!Вият като чакали из вестниците,та чак си нацепиха вените!
177
6
 
2
 
! Отговори
не било Корона-19 преди 4 години
До АнонименНай ми било БКП-Корнелия!
176
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".защо препечатвате тази руска пропаганда?
175
12
 
14
 
! Отговори
ЛЕКАР в Испания преди 4 години
Престанете да се джавкате като кучета!Нещата в България поне за момента са доста добре в сравнение с Италия,Испания,а и много други страни! Никакви бунтове не си измисляйте.В Европа сме,а тя е в първата тройка на света по богатство.Какво толкова ще се случи за два месеца,че вече да мислим,че е дошъл апокалипсиса?!На връщане от работа чух по радиото в колата,че умрелите днес са над 800.В България болните са по малко!Така,че спрете да се самонавивате и да *** отглад,от студ и да не се минете!
174
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВладиДа ти подаря ли едно ръководство за Т.ЪПАН? Специално съм ти го купил! Щото много ми харесваш...
173
1
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Влади: Нищо не разбрах, баце. Вярно, ще има възход, ама другото. Какви речници да отварям.
172
15
 
7
 
! Отговори
Въпросчо преди 4 години
И защо има брожения в Италия ? Нали им дадоха на италианците 700 милиарда евро да си ги разпределят? И нашата фуражка иска да раздаваме по една заплата, за да може после да каже : "Видахте ли, хората негодуват, защото им дадохте пари , а не им дадохте работа" ! Ееееех, некадърна фуражко, как плачеш за гьостерица по селския си гръб ! По-добре си прави коремното и не се обаждай там където си ги мерят умните и големите !
171
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВладиАбе, ***! Ти ли ще ми викаш барабат, да та таковам!Я бегай вънка. Тук корони няма. Тук е Република! Не четеш ли кво пишат ората! Или си ***!? *** такъф!
170
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО БКП!!!!!!НЯМА КОРОНА НЯМА ВИРУС!СЛУШАЙТЕ КАКВО Е КАЗАЛА КАКА *** НА РАДЕВ!БКП! БКП! БКП!И НИКАВИ МАСКИ! НЯМА ОТ КАКВО ДА СЕ СРАМУВАТЕ!
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 183Не се прибраха, а ги поизгониха. А и вече няма от кого да крадат и да просят...И сега ще стане страшно тук...
168
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕмигрантТия които трябваше да се приберат вече се прибрага или по точно ги прибраха. Електората е тук и маа маанета и гюбеци по цял ден и цяла нощ.
167
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Короната беше е и ще бъде измама! БКП!БКП! БКП! БКП!
166
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До seiraБоже... Не требваше да го пиша т'ва на 6 ракии... :(
165
11
 
26
 
! Отговори
seira преди 4 години
ДО ВСИЧКИ:НАБЕРЕТЕ: Измамата "корона вирус" разобличена (ВИДЕО)ПРОЧЕТЕТЕ МАТЕРИАЛИТЕ, ГЛЕДАЙТЕ ПРИЛОЖЕНИТЕ ВИДЕА И ТОГАВА КОМЕНТИРАЙТЕ!"Ние не просто гледаме , но и участваме в НАЙ-ВЕЛИКИЯ ТРИЛЪР НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА"НАРОДЕ!!!!!
164
6
 
10
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 4 години
Един бунт си трябва. Така ще се зарази целокупното население и ще измре на 50%.Разбира се, тези, които ще Ви накарат да излезете на улиците и да се заразите, ще са облагодетелствани. И няма да са там.Като поизмре населението, бунта ще притихне - хората ще са ангажирани с погребения. Да сте живи и здрави - гледайте кой какво прави от върхушката и си правете изводите.Мисля, че искат да не мислим.
163
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не няма да има, просто всеки ще гледа сейра на другия, типично по ганьовски... И който колко изкара.. Нищо ново....